UPDATE

Dead Internet Theory: Αυτή η θεωρία συνωμοσίας λέει ότι το Ίντερνετ έχει πεθάνει


Στεφανία Παπαδημητρίου

4 Μαΐου 2024

Dead Internet Theory: Αυτή η θεωρία συνωμοσίας λέει ότι το Ίντερνετ έχει πεθάνει
Είναι όλα ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για να μας ελέγξουν το μυαλό;

Αυτό το άρθρο δεν έχει εισαγωγή. Δεν χρειάζεται κιόλας, δεν έχει ανάγκη από «σάλτσες». Θεωρία συνωμοσίας προβλέπει ότι το Ίντερνετ θα πεθάνει σύντομα και ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για αυτή. Η Dead Internet Theory, όπως ονομάζεται, υποστηρίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ελέγχει το διαδίκτυο και πως, το περισσότερο content που βλέπουμε online σήμερα, δημιουργείται από bots και όχι από πραγματικούς ανθρώπους.

Όλα ξεκίνησαν το 2020, από ένα ανώνυμο ποστ που έγινε το 2019 ή sto 4chan ή στο Wizerdchan, και τον Σεπτέμβρη του 2020 κατέληξε σε κάποιο board του 4chan. Τα λέει απλά και κατανοητά: Το ίντερνετ παράγεται από δίκτυα ΑΙ τα οποία «τρέχουν» οι ισχυροί και πληρωμένοι influencers, με σκοπό τη δημιουργία καταναλωτών. Όχι ιδιαίτερα βαθύ για θεωρία συνωμοσίας. Το θέμα είναι πως αυτό εξελίχθηκε και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να μας χαζέψουν και να μας ελέγξουν, προκειμένου να μας «περάσουν» μία πλαστή πραγματικότητα.

«Αποκλείεται», λες. Και σκέφτεσαι ότι ο κόσμος δεν είναι καλά. Και τώρα, έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Imperva, λέει πως το παραπάνω, γίνεται όλο και πιο αληθινό. Και σκέφτεσαι να κλείσεις τον υπολογιστή.

Το 2023, περίπου το 50% του ιντερνετικού traffic προήλθε από bots. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η χρήση ΑΙ γίνεται ελεύθερα από τον καθένα, με επικεφαλής της Imperva να εξηγεί πως «σύντομα, τα αυτοματοποιημένα bots θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους» σ’ αυτήν την αναλογία, κι είναι λογικό, καθώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των bots.

Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να πιστέψει τη θεωρία του Dead Internet. Αν έχεις ενημερωθεί για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις ελέγχουν τους εγκεφάλους μας δεν μοιάζει και τόσο απίθανη. Κι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να ισχυρίζεται ότι το TikTok είναι ένα κομμουνιστικό τρικ από την Κίνα, ώστε τα Αμερικανόπουλα να μάθουν από μωρά να αντιτίθενται στην εξωτερική πολιτική της χώρας τους, όμως σε τι διαφέρει από τον εγκλεισμό τους στο εξίσου «μαγειρεμένο» (και αμερικανικό) περιεχόμενο του Mr Beast και των trad wives στα social media;

Σίγουρα το ίντερνετ δεν ελέγχεται από bots ούτε προσπαθούν να ελέγξουν το μυαλό μας. Ωστόσο, σίγουρα πρέπει να αρχίσουμε να αξιολογούμε διαφορετικά το περιεχόμενο που καταναλώνουμε και να αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι αληθινό. Πίσω στο 2022, έκθεση της Europol ανέφερε πως, σύμφωνα με ειδικούς, το 90% του ιντερνετικού content θα είναι συνθετικό (πώς είναι τα υφάσματα; Ακριβώς το ίδιο), ενθαρρύνοντας έτσι τους συνωμοσιολόγους που υποστηρίζουν πως αργά ή γρήγορα, θα ζούμε σε simulation. Κι οι NY Times αναφέρουν πως το Instagram ξεκίνησε να δοκιμάζειένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει τους διασημότερους influencers να δημιουργήσουν ΑΙ εκδοχές του εαυτού τους –να γίνουν chatbots ώστε να μιλούν με το κοινό.

Περίεργο; Ενδεχομένως. Το περιμέναμε; Σίγουρα ναι.