WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τα 5 πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαΐου 2024

Όλη η αλήθεια για τα 5 πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα
pexels
Μάθετε αν αυτά τα τρόφιμα αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας.

Φαίνεται ότι όλοι έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή άποψη για τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να τρώμε. Αυτά τείνουν να είναι τα είδη των τροφίμων που προκαλούν αύξηση βάρους και δεν συμβαδίζουν με τη μοντέρνα δίαιτα xyz — καταλαβαίνετε την εικόνα. Πολλοί θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς στη διατροφή. Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι τείνουν να βασίζουν τις διατροφικές τους γνώσεις σε άρθρα στο διαδίκτυο που δεν έχουν γραφτεί από ειδικούς.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο συζητείται κάποια έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε κάποια παραπλανητικά ή τουλάχιστον πρόωρα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, όταν η διατροφή μελετά ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, θρεπτικό συστατικό ή φυτοχημικό σε ένα τρόφιμο, τα αποτελέσματα δεν ισχύουν πάντα και στην πραγματική ζωή, στην οποία άλλοι παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η άσκηση και το συνολικό διατροφικό πρότυπο, επηρεάζουν εξίσου την υγεία μας.

Τελικά, η αξία των αποτελεσμάτων των μελετών εξαρτάται από το ερευνητικό μοντέλο, τον αριθμό των ατόμων που ανέλυσαν οι ερευνητές (και αν συμμετείχαν καθόλου άνθρωποι) και άλλους παράγοντες. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι πολλά τρόφιμα είναι παρεξηγημένα…Ας δούμε μερικά από αυτά.

Εάν αισθάνεστε καλά πίνοντας αγελαδινό γάλα, τότε είναι καλό

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν δαιμονοποιηθεί, και ενώ οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά είναι μια καλή επιλογή, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να εγκαταλείψουν αυτό το λάτε εμπλουτισμένο με αγελαδινό γάλα. Είναι λοιπόν το αγελαδινό γάλα υγιεινό ή όχι; Λοιπόν, αν το απολαμβάνετε και δεν έχετε αλλεργία, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το εγκαταλείψετε. Μεταξύ των διατροφικών του πλεονεκτημάτων, το αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και θρέφει τα οστά και τα δόντια σας.

Ένα κοινό παράπονο για το αγελαδινό γάλα είναι ότι τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Όμως μια ανασκόπηση έρευνας έδειξε ότι, εκτός και αν έχετε αλλεργία, το αγελαδινό γάλα έχει γενικά αντιφλεγμονώδη δράση .

Οι ξηροί καρποί δεν θα σας παχύνουν- με τον σωστό έλεγχο των μερίδων

Οι ξηροί καρποί είναι τόσο παρεξηγημένοι. Εάν δεν τρώτε ξηρούς καρπούς επειδή περιέχουν λίπος (και επομένως είναι υψηλότεροι σε θερμίδες), να ξέρετε ότι αυτό είναι κυρίως υγιεινό ακόρεστο λίπος. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν ένα πιο υγιές βάρος, σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς.

Jenny.Gr
pexels

Δεν πρέπει να φοβάστε το ψωμί (εκτός αν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη)

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία η κατανάλωση γλουτένης, η πρωτεΐνη που βρίσκεται στη σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι, βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου. Εάν λοιπόν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή ο γιατρός σας, σας έχει πει ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, δεν πρέπει να τρώτε ψωμί από σίτο.

Όμως, η βιομηχανία της διατροφής έχει κατονομάσει το ψωμί ως έναν από τους κοινούς εχθρούς της απώλειας βάρους, επειδή έχει υδατάνθρακες.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού αυτό που παίζει ρόλο στο αν θα πάρετε ή θα χάσετε κιλά, είναι η συνολική διατροφή και όχι ένα μεμονωμένο τρόφιμο.

Ένα μικρό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού μπορεί να είναι ένα υγιεινό πρωινό

Εάν αγοράζετε 100 τοις εκατό χυμό πορτοκαλιού, δεν λαμβάνετε πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, και - όταν είναι εμπλουτισμένος, περιέχει βιταμίνη D και ασβέστιο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έπιναν περίπου δύο φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού την ημέρα μείωσαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα ομοκυστεΐνης (ένας βιοδείκτης για καρδιακές παθήσεις ) μετά από 12 εβδομάδες σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται εσπεριδίνη, το οποίο βρίσκεται στα πορτοκάλια.

Ωστόσο λάβετε υπόψη ότι όταν πρόκειται για χυμό έναντι ολόκληρων φρούτων, τα ολόκληρα φρούτα είναι πάντα καλύτερη επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή το φρούτο περιέχει όλες τις φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από τον χυμό.

Τα αυγά είναι υγιεινά

Η συζήτηση για τα αυγά δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ, αλλά αν σας αρέσουν μπορείτε να τα τρώτε. Η ανησυχία είναι για την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, η οποία όμως δεν αυξάνει αυτή του αίματος. Αντ αυτού αυτά που πραγματικά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι τα κορεσμένα λιπαρά και όχι η χοληστερόλη που βρίσκεται στα τρόφιμα.

Τέλος αξίζει να αναφέρω πως τα αυγά περιέχουν περισσότερα από 13 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αρκετά δυσπρόσιτα όπως βιταμίνη D και A, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και χολίνη.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.