WOMEN'S FORUM

Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: Η ομιλία του Στέλιου Μαλακόπουλου


JTeam

24 Απριλίου 2024

Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: Η ομιλία του Στέλιου Μαλακόπουλου
Στέλιος Μαλακόπουλος ©Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Ο Στέλιος Μαλακόπουλος μας υπενθύμισε ότι «η ζωή δεν παύει ποτέ να είναι ωραία, όσες δυσκολίες κι αν μας επιφυλάσσει»

Η κορυφή είναι πάντα ένα «μικρό» βήμα μακριά. Ένα βήμα μακριά από το να νικήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Κι αυτό, μας το υπενθύμισε περίτρανα ο Στέλιος Μαλακόπουλος, αθλητής, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του στίβου και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος κατηγορίας Τ62, μιλώντας στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024, στο Μέγαρο Μουσικής. Ο ίδιος, με πάθος και επιμονή, κατάφερε να πετύχει τα πάντα, έχοντας και τη στήριξη της Toyota, η οποία του επιτρέπει να ξεπερνά κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στη πορεία του τα τελευταία χρόνια.

Το 2015, ο Στέλιος Μαλακόπουλος είχε ένα τροχαίο ατύχημα. Ένα ατύχημα που τον έφερε αντιμέτωπο με μια διαφορετική καθημερινότητα. Ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο και οι γιατροί του είπαν πως έπρεπε να ζήσει πλέον με νέα δεδομένα. Διπλός ακρωτηριασμός. Αυτά τα δεδομένα, όμως, εκτός από το ότι του έδωσαν μελλοντικά τη δυνατότητα να «γνωρίσει» ένα νέο άθλημα – όταν επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό, του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει και καλύτερα τον εαυτό του. Γιατί για τον Στέλιο Μαλακόπουλο, ακόμα και στο σκοτάδι, μπορούμε να βρίσκουμε φως. Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε επιλογές.

«Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς θα ήταν, εάν σκεφτόσασταν μόνο, ότι η ζωή σας τελείωνε ξαφνικά σήμερα; Εάν δεν είχατε ποτέ ξανά την ευκαιρία να γυρίσετε πίσω στο σπίτι σας και να πείτε στους δικούς σας ανθρώπους ότι τους αγαπάτε, εάν δεν είχατε ποτέ ξανά την ευκαιρία να τους ζητήσετε συγγνώμη για όλα τα λάθη που έχετε κάνει ή ακόμα εάν δεν ποτέ ξανά την ευκαιρία να κυνηγήσετε όλα αυτά τα όνειρα που έχετε παραμελήσει ή ξεχάσει;

«Εγώ, λοιπόν, μετά από το τροχαίο ατύχημα, συνειδητοποίησα πως είχα πολλές ανειλημμένες αποχρώσεις στη ζωή. Κατάλαβα πως αυτή, ήταν μια δεύτερη ευκαιρία που μου έδωσε ο θεός και πως το ότι ζούσα, ήταν ένα θαύμα».

«Αποφάσισα, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, να ζήσω αυτό το θαύμα», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024 ο Στέλιος Μαλακόπουλος.

Jenny.Gr
Στέλιος Μαλακόπουλος © Τζίνα Σκανδάμη, Λαμπρός Στοιχειός

«Ξύπνησα στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και άκουσα τους γιατρούς να μου λένε: "Στέλιο, από εδώ και πέρα, στη ζωή σου θα χρειαστεί να μάθεις να πορεύεσαι με αυτό.Έχεις υποστεί διπλό ακρωτηριασμό στα πόδια σου". Οπότε, είχα μπροστά μου μόνο δύο επιλογές: Είτε να είμαι θυμωμένος και απογοητευμένος σε ηλικία 18 ετών για κάτι που μου συνέβη, είτε να είμαι ευγνώμων για κάτι που όντως είχα, μια ολόκληρη ζωή μπροστά μου. Επέλεξα να κάνω το δεύτερο. Πέρασα περίπου τέσσερις μήνες καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, μήνες που είχα την οικογένειά μου, τους φίλους μου, την κοπέλα μου – και πλέον τη μητέρα του παιδιού μου, δίπλα μου σε όλο αυτό. Δεν με άφησαν στιγμή να πιστέψω πως είμαι μόνος μου σε αυτή την περιπέτεια».

Μέσα σε αυτή την περίοδο, ο Στέλιος είχε και την ευκαιρία να σκεφτεί και να αναθεωρήσει πολλά στη ζωή του. «Και κάπως έτσι αυτή η δύσκολη περίοδος πέρασε, κι εγώ ξεκίνησα σιγά-σιγά να κάνω τα πρώτα μου βήματα».

«Τα τεχνητά μέλη μου έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσω πίσω τη ζωή μου, να επιστρέψω πίσω στα γήπεδα, να επιστρέψω πίσω στο πανεπιστήμιο και τον αθλητισμό, που ήταν η μεγαλύτερη μου αγάπη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου».

Αν και δεν κατάφερε να παίξει ξανά μπάσκετ, όπως πριν, κατάφερε να γνωρίσει ένα άλλο άθλημα, που του άλλαξε τη ζωή.

«Δεν σταμάτησα ποτέ να ονειρεύομαι. Να ονειρεύομαι ακόμα περισσότερα»

«Σε ηλικία μόλις 18 ετών, ήξερα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Έτσι, αφιερώθηκα σε αυτό, δούλεψα πολύ σκληρά και η δουλειά μου ανταμείφθηκε. Συμμετείχα από το 2018 και μετά, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, κέρδισα κάποια μετάλλια, έσπασα το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία μου στο άλμα εις μήκος 7 φορές, φυσικά όπως στον αθλητισμό και στη ζωή, άλλες φορές κέρδισα και άλλες φορές έχασα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι δεν σταμάτησα ποτέ να ονειρεύομαι, να ονειρεύομαι ακόμα περισσότερα».

Jenny.Gr
Στέλιος Μαλακόπουλος ©Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Για τον Στέλιο Μαλακόπουλο, «δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μας, από το να μην σταματάμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Ακόμα και στις δυσκολότερες καταστάσεις, ακόμα και στα σκοτεινότερα μονοπάτια, μπορούμε να βρίσκουμε έξοδο και φως, εάν παλεύουμε με το σκοτάδι, ακόμα σε αυτές τις καταστάσεις, όπως η δική μου ιστορία, έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε να δημιουργούμε προοπτικές». «Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, δεν είναι για να σας επιδείξω τα αθλητικά μου κατορθώματα, ούτε για να σας πως εάν τα κατάφερα ή όχι. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, είναι για να σας υπενθυμίσω κάτι που όλοι το γνωρίζουμε, αλλά δυστυχώς με τις δυσκολίες στην καθημερινότητά μας το ξεχνάμε. Κι αυτό είναι, πως η ζωή δεν παύει ποτέ να είναι ωραία, όσες δυσκολίες κι αν μας επιφυλάσσει, αρκεί να μη σταματάμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Κι αυτά τα όνειρα που κάνουμε, να μη σταματάμε ποτέ να τα κυνηγάμε. Να μην τα παρατάμε, ποτέ. Και σας διαβεβαιώνω ότι όποιος δεν τα παρατάει ποτέ, και φυσικά βρει και κάνει αυτό που αγαπάει, είναι ευτυχισμένος και στο τέλος νικάει, όχι κάποιον πραγματικό αγώνα, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό».

Δες ολόκληρη την ομιλία του Στέλιου Μαλακόπουλου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024