COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Γκιοζλεμέ: Η συνταγή για το πιο νόστιμο και φημισμένο street food της Τουρκίας


JTeam

27 Απριλίου 2024

Γκιοζλεμέ: Η συνταγή για το πιο νόστιμο και φημισμένο street food της Τουρκίας
www.peramore-ciboinviaggio.com
Ένα θεϊκά τραγανό πιτάκι που απ΄ έξω είναι ξεροψημένο και μέσα είναι τρυφερό με μια καυτή γέμιση που λιώνει στο στόμα. 

Τα φημισμένα τούρκικα γκιοζλεμέ (gözleme) μοιάζουν με πίτες και σερβίρονται σε διάφορες παραλλαγές: γεμισμένες με χόρτα (σπανάκια, πράσα, σέσκουλα, ραδίκια, καυκαλήθρες κ.ά.) ή με πουρέ πατάτας και σάλτσα ντομάτας, φρέσκο κρεμμύδι και μπαχαρικά ή με μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια και μπαχαρικά

Η διαφορά του γκιοζλεμέ από μια κλασική πίτα είναι ότι το φύλλο του είναι στεγνό, έχει ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδου και η γεύση του μοιάζει, θα λέγαμε, με μπριός. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Υλικά

Για τη ζύμη

300 γρ αλεύρι

250 γραμμάρια γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

6 γρ . αλάτι

Για τη γέμιση

Σάλτσα ντομάτας

Τριμμένη γραβιέρα

Βραστές πατάτες

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Σκόρδο σε σκόνη

Για την επιφάνεια

40 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Φρέσκος μαϊντανός, μόνο τα φύλλα (περίπου μισό ματσάκι)

Jenny.Gr
www.peramore-ciboinviaggio.com

Εκτέλεση

Ξεκινάμε βράζοντας τις πατάτες σε κρύο ανάλατο νερό. Τις μαγειρεύουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε πλανητικό μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής η ζύμη. Σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα, ώστε να γίνει εύκολα επεξεργάσιμο.

Στο μεταξύ, πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε το βούτυρο με τον μαϊντανό (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένο με ένα μαχαίρι: θα πρέπει να πάρουμε μια πάστα για να την αλείψουμε στην πίτα.

Μόλις περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4/5 ίσα μέρη (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα πιτάκια) και την ανοίγουμε με έναν πλάστη, μέχρι να δημιουργηθούν παραλληλόγραμμα.

Γεμίζουμε το κέντρο κάθε παραλληλόγραμμου (αφήνοντας τις άκρες ελεύθερες) με μια στρώση σάλτσα ντομάτας, μετά μια λεπτή στρώση πατάτες και τέλος με μια γενναιόδωρη δόση τριμμένης γραβιέρας.

Κλείνουμε τα πιτάκια φέρνοντας πρώτα το δεξί μέρος προς το κέντρο και μετά το αριστερό. Κάνουε το ίδιο με το κάτω και το πάνω μέρος, σφραγίζοντας καλά τις άκρες. Αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο μαϊντανού και ψήνουμε σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσέχουμε να ψήσουμε καλά την πλευρά στην οποία έχουμε κλείσει το πιτάκι, γιατί θα έχει μια πιο παχιά στρώση ζύμης. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και απολαμβάνουμε.

Και όσο απολαμβάνετε το γκιοζλεμέ , μπείτε να διαβάσετε τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευντήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.