REAL LIFE TODAY I LOVE

Καθαρά Δευτέρα: Ημέρα γεύσεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων


Τζένη Μπαλατσινού

2 Μαρτίου 2021

Καθαρά Δευτέρα: Ημέρα γεύσεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων

H Τζένη Μπαλατσινού ξετυλίγει το Νήμα της Αγάπης γράφοντας την ιστορία που τη «δένει» με την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

 

Η Καθαρά Δευτέρα επαναφέρει συνειρμικά στο μυαλό μου τις πιο όμορφες αναμνήσεις και νοσταλγικά βιώματα, που κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται με αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το καθιερωμένο τραπέζι, το οποίο πλημμυρίζει από οικογενειακή θαλπωρή και εκλεκτά σπιτικά εδέσματα.

Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, όμως αυτά που μένουν σταθερά πάντα για μένα είναι οι άφθονες γεύσεις και μυρωδιές, οι εικόνες και τα πλούσια συναισθήματα που έχει να προσφέρει αυτή η μέρα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τις παιδικές μου αναμνήσεις.

Το κεντρικό πρόσωπο της Καθαράς Δευτέρας των παιδικών μου χρόνων δεν είναι άλλο από την πολύτιμη γιαγιά μου, τη Μαρία, η οποία, πέρα από την παρασκευή των φαγητών, είχε αναλάβει και το κόψιμο του Μακεδονικού Χαλβά που -όπως έλεγε χαρακτηριστικά- «θέλει μαεστρία για να μην σου διαλύσει και γίνει κομματάκια».

Ίσως ένας ακόμη λόγος που ξεχωρίζω την Καθαρά Δευτέρα είναι γιατί θεωρείται μια ημέρα κατ΄ εξοχήν πνευματική, μια ημέρα εξαγνισμού, που έχει στόχο της τον καθαρμό, που κρύβει πολλαπλά νοήματα και συμβολισμούς.

jenny.gr

Η γιορτή αυτή αποκτούσε πάντα το βαθύτερό της νόημα και τον πιο ιερό της σκοπό. Με ταξιδεύει σε όλα εκείνα τα μέρη που λάτρευα να πηγαίνω για να απολαύσουμε την ημέρα και να πετάξουμε τον πολυπόθητο χαρταετό, υμνώντας παράλληλα τον ερχομό της άνοιξης και του ψυχικού εξαγνισμού.

Το γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε ένα κομμάτι της πνευματικής μας αναζήτησης πίσω από το νόημα της Καθαράς Δευτέρας, αποδίδει στην ημέρα την ιδιαιτερότητα που της αξίζει. 

Η ημέρα που σηματοδοτεί τη Σαρακοστή και τη νηστεία μετά τη λήξη της Αποκριάς είναι κι εκείνη που μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα, να γιορτάσουμε φιλίες και τον θεσμό της οικογένειας, γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι που στήνεται από τον θρίαμβο κάθε παραδοσιακής λιχουδιάς.

Θυμάμαι ακόμη, μετά από χρόνια και πλέον πιο μεγάλη, είχαμε αποφασίσει με φιλικά πρόσωπα να περάσουμε μια Καθαρά Δευτέρα στην εξοχή. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας, ο ήλιος έλαμπε και οι συνθήκες ήταν ιδανικές για πέταγμα χαρταετού.

Μια λάθος συνεννόηση ήταν αρκετή για να εμφανιστούμε όλοι μόνο με τον Μακεδονικό Χαλβά στα χέρια. Μετά από πολύ γέλιο, καταλήξαμε σε ένα ταβερνάκι εκεί κοντά, για να γευτούμε τους νηστίσιμους παραδοσιακούς μεζέδες. 

Αυτή η ιστορία δείχνει πόσο ακριβώς βαθιά είναι ριζωμένος -τόσο στα έθιμα όσο και στην καρδιά μας- ο χαλβάς, αφού είναι το πρώτο πράγμα που θα μας έρθει στο μυαλό, αλλά και αυτό που δεν μπορούμε με τίποτα να αποχωριστούμε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

jenny.gr

Φέτος, μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε την ημέρα όπως έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, συντροφιά με μεγάλες παρέες και άφθονα γέλια, αλλά δεν παύει η ίδια να παραμένει μια καλή αφορμή για να βρεθούμε με τα πολύ κοντινά μας πρόσωπα και να γευτούμε όλα εκείνα τα νηστίσιμα πιάτα που παραμένουν στον χρόνο αναλλοίωτα και φέρουν την υπογραφή μιας επιτυχημένης παράδοσης. Λαγάνα, ταραμοσαλάτα και Μακεδονικός Χαλβάς πρωτοστατούν στο τραπέζι και μας θυμίζουν πως η παράδοση μένει για πάντα ζωντανή ανάμεσά μας, όσο κι αν όλα γύρω μας δείχνουν να αλλάζουν.

Γιατί εξάλλου, το κλειδί σε κάθε συναίσθημα και σε κάθε ανάμνηση -νέα και παλιά- είναι η αγάπη...

Και φέτος, θα προσπαθήσουμε να ελευθερώσουμε ακόμη περισσότερη!

Μπες και εσύ στο tonimatisagapis.gr, μοιράσου τι είναι αυτό που σε «δένει» με την Καθαρά Δευτέρα, βοήθησε τον Μακεδονικό Χαλβά να στηρίξει τα παιδιά του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο και μπες στην κλήρωση για να γίνεις 1 από τους 20 τυχερούς που θα κερδίσουν λαχταριστά προϊόντα!