UPDATE

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του για βιασμό


JTeam

25 Απριλίου 2024

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του για βιασμό
Getty Images
Για μία ακόμη φορά, τα θύματα θα ψάχνουν δικαίωση

To 2020, o Χάρβεϊ Γουάινσταϊν καταδικάστηκε για βιασμό. Τώρα, Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει αυτήν την απόφαση, καθώς βρίσκει πως η δίκη του ήταν «προκατειλημμένη», καθώς γυναίκες κατέθεσαν για ισχυρισμούς που δεν είχαν σχέση με την υπόθεση. Αναμένεται, λοιπόν, αυτή να εκδικαστεί εκ νέου.

Ο Γουάινσταϊν, ο έκπτωτος παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ, εκτίει την 23ετή ποινή του για βιασμό και σεξουαλικά εγκλήματα στις φυλακές Mohawk. Θα παραμείνει έγκλειστος, ωστόσο, καθώς το 2023 κρίθηκε ένοχος για βιασμό και στο Λος Άντζελες, γεγονός που αύξησε την ποινή του κατά 16 χρόνια.

Πίσω στο 2017, θύματα του Γουάινσταϊν μίλησαν εναντίον του. Αυτές οι γυναίκες είναι ο λόγος που ξεκίνησε το κίνημα #MeToo. Κατηγόρησαν έναν πανίσχυρο άντρα για bullying, εξαναγκασμό για σεξουαλικές πράξεις, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. Τώρα, θα αναγκαστούν να ξαναζήσουν το τραύμα τους, να διηγηθούν για μία ακόμη φορά τις ιστορίες που τις στοίχειωσαν και, ενδεχομένως, εξακολουθούν να τις στοιχειώνουν.

«Ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε από ένορκους για διάφορα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος τριών επώνυμων καταγγελουσών και, στην έφεσή του, ισχυρίζεται ότι κρίθηκε, όχι για τη συμπεριφορά για την οποία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά για άσχετους, επιζήμιους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για προηγούμενες κακές πράξεις», αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου των Εφετών της Νέας Υόρκης. «Η λύση για αυτά τα κατάφωρα σφάλματα είναι μια νέα δίκη».

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω, όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών στους κακοποιητές», δήλωσε ο δικηγόρος Ντάγκλας Ουίγκντορ, ο οποίος εκπροσώπησεε δύο μάρτυρες στη Νέα Υόρκη. «Τα δικαστήρια συνήθως δέχονται αποδεικτικά στοιχεία για άλλες, μη κατηγορούμενες πράξεις, όταν βοηθούν τους ενόρκους να κατανοήσουν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο δράσης ή το σχέδιο του κατηγορουμένου. Οι ένορκοι έλαβαν οδηγίες σχετικά με τη συνάφεια αυτής της μαρτυρίας και η ανατροπή της ετυμηγορίας είναι τραγική, καθώς θα απαιτήσει από τα θύματα να υπομείνουν ακόμη μία δίκη».