UPDATE #NOW

Alexander Wang: Tο χρονικό της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης και το μέλλον του σχεδιαστή


Μάρθα Κουμπάνη

5 Ιανουαρίου 2021

Alexander Wang: Tο χρονικό της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης και το μέλλον του σχεδιαστή

Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Alexander Wang κατηγορείται τις τελευταίες ημέρες για σειρά σεξουαλικών επιθέσεων σε άνδρες μοντέλα.

Πολλοί από αυτούς συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου μοντέλου Owen Mooney, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλούς επιδραστικούς λογαριασμούς μόδας, όπως το Diet Prada. 

Oι ιστορίες στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρουν ότι ο Wang τους νάρκωνε χρησιμοποιώντας ουσίες χωρίς να το γνωρίζουν. Στη συνέχεια επιχειρούσε να τους αγγίξει παρά τη θέλησή τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ξύπνησαν στο κρεβάτι του χωρίς να θυμούνται πώς βρέθηκαν εκεί. 

Ένας χρήστης του Instagram έγραψε μάλιστα ότι ο Wang του έδωσε MDMA (ψυχοδραστικό φάρμακο), γεγονός που αναζωπύρωσε την διπολική διαταραχή του, προκαλώντας του ψυχωτικό επεισόδιο, για το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί!


Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο 37χρονος fashion designer κατηγορείται για κάτι τέτοιο.

Το 2019, η ράπερ Azealia Banks δημοσιοποίησε ισχυρισμούς ανθρώπων, που παρέμειναν τότε ανώνυμοι και οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είχαν δεχτεί σεξουαλικές επιθέσεις από τον Wang. Οι τότε αναρτήσεις διαγράφηκαν, αλλά τώρα η υπόθεση επανέρχεται. 

Οι κατηγορίες εναντίον του έγιναν viral, αφού κοινοποιήθηκαν στο Instagram και με το Sh*t Model Management» να προτρέπει το κοινό να μποϊκοτάρει τα προϊόντα του. 

Στην ανάρτηση συμπεριλήφθηκε ένα βιντεοκλίπ του μοντέλου Owen Mooney. Ο σταρ είχε προηγουμένως κοινοποιήσει ένα βίντεο στο TikTok ισχυριζόμενος ότι είχε «συγκλονιστεί» από την συμπεριφορά ενός «πολύ διάσημου» σχεδιαστή μόδας το 2017.

Στο βίντεο, ο Mooney ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε ένα πολυσύχναστο κλαμπ της Νέας Υόρκης, το Slake, όπου μαζί με φίλους είχαν πάει να παρακολουθήσουν τον rapper CupcakKe. «Ήμουν μόνος μου σε κάποιο σημείο και ένας τύπος δίπλα μου εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε να κινηθεί», λέει ο Mooney στο βίντεο. «Ο τύπος άρχισε να με χαϊδεύει στο πόδι μου και αλλού... Με έκανε να παγώσω. Σοκαρίστηκα. Και μετά κοιτάζω για να δω ποιος ήταν και διαπίστωσα ότι είναι ο διάσημος σχεδιαστής μόδας» πρόσθεσε ο Mooney.

Μια οργάνωση για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της μόδας η «Model Alliance», τάχθηκε υπέρ όσων ισχυρίζονται ότι υπέστησαν επίθεση από τον Wang: «Εμείς στο Model Alliance είμαστε αλληλέγγυοι με εκείνους που έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους για σεξουαλική κακοποίηση από τον Alexander Wang» ανέφερε σε δημοσίευση στο Instagram. «Ας είμαστε σαφείς: Η έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας στη βιομηχανία της μόδας αφήνει όλα τα μοντέλα εκτεθειμένα στην κακοποίηση, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ταυτότητά τους».

Το 2012, η «New York Post» δημοσίευσε ότι κατατέθηκε αγωγή 50 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Wang για τη διοργάνωση ενός «sweatshop» στην Chinatown του Μανχάταν. Το άρθρο ανέφερε ότι περίπου 30 εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για τις κακές συνθήκες εργασίας.  

Ένας από τους εργαζόμενους, ο Wenyu Lu ισχυρίστηκε ότι «νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες αφού αναγκάστηκε να εργαστεί 25 ώρες χωρίς διάλειμμα. Η αγωγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως «αβάσιμη». 

Η απάντηση του σχεδιαστή

Φυσικά η απάντηση του διάσημου σχεδιαστή μόδας, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, δεν άργησε να έρθει. «Εξωφρενικά ψευδείς» χαρακτηρίζει ο σχεδιαστής Alexander Wang τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που εξαπολύουν εναντίον του.

«Τις τελευταίες μέρες βάλλομαι από εξαιρετικά ψευδείς κατηγορίες. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν ενισχυθεί εσφαλμένα από λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που δημοσιεύουν δυσφημιστικό υλικό από μη αποκαλυφθείσες ή/και ανώνυμες πηγές με μηδενικά αποδεικτικά στοιχεία ή οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε, μιλώντας στον «Guardian».

«Βλέποντας αυτά τα ψέματα να διαιωνίζονται ως αλήθειες εξοργίζομαι. Δεν έχω εμπλακεί ποτέ στη φρικτή συμπεριφορά που περιγράφεται και δεν θα συμπεριφερθώ ποτέ με τον τρόπο που φέρεται να ισχυρίζονται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον όσων διαδίδουν τέτοιου είδους καταγγελίες στο διαδίκτυο.
 

jenny.gr

Ποιος είναι ο Alexander Wang 

Ο Alexander Wang γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1983 από Ταϊβανέζους γονείς στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και είναι Αμερικανός σχεδιαστής μόδας. Ο Wang ήρθε στο προσκήνιο μετά την απονομή του βραβείου CFDA (Συμβούλιο σχεδιαστών μόδας της Αμερικής) το 2008. Eίναι γνωστός για τα εμπνευσμένα σχέδια του και τη χρήση του μαύρου χρώματος. Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει το Parsons School of Design.  

Μετά από δύο χρόνια στο Parsons, ο Wang αποφάσισε να προωθήσει την δική του εταιρία μόδας , η οποία ξεκίνησε με μια συλλογή πλεκτών, κυρίως. Το φθινόπωρο του 2007, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη γυναικεία συλλογή στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά και απέσπασε θετικές κριτικές. Το πρώτο κατάστημα του Alexander Wang άνοιξε στο SoHo, στο Lower Manhattan το 2011. Κάποιοι επισήμαναν ότι βοήθησε στην αναζωογόνηση μιας κατά τα άλλα διαλυμένης περιοχής στο κέντρο του Lower Manhattan. 

Ο Alexander Wang έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ο αντίκτυπος αυτών των ισχυρισμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν αυξηθούν οι κατηγορίες εις βάρος του και εάν οι κατήγοροι είναι σε θέση να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν.

Ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, όπως ο Harvey Weinstein, έχουν εκδιωχθεί από τις βιομηχανίες τους ή ακόμη και έχουν φυλακιστεί. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των φωτογράφων Mario Testino και Bruce Weber, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, έχασαν τη δουλειά τους αλλά παραμένουν ενεργοί, αν και με ένα πιο χαμηλό προφίλ. Ωστόσο, η κατάσταση του Alexander Wang είναι μοναδική δεδομένου ότι ηγείται μιας μάρκας και μιας επιχείρησης που φέρει το όνομά του, και αυτή η μάρκα έχει πλέον επηρεαστεί σημαντικά από την παγκόσμια διάδοση των ισχυρισμών.

jenny.gr

Ακόμα κι αν οι ισχυρισμοί παραμένουν μη αποδεδειγμένοι, ο Wang ίσως χρειαστεί να ξοδέψει χρόνο για να αναβαθμίσει τη θέση της μάρκας του και να αναθεωρήσει την εικόνα του party boy που έχει σχηματίσει στον χώρο, προκειμένου να σώσει τη φήμη της επιχείρησής του από περαιτέρω ζημιές. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έσβησε σχόλια στον λογαριασμό της στο Instagram, ο οποίος έχασε πάνω από 25.000 ακόλουθους μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης Ninjalitics. Μια άλλη εταιρεία παρακολούθησης, η Social Blade, δημοσίευσε παρόμοια αποτελέσματα.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits