UPDATE #NOW

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής


JTeam

5 Ιουλίου 2023

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής
Getty Images
Δίνουν έναν μήνα προθεσμία μέχρι να κλείσουν οριστικά τα τελευταία ασφαλή μέρη για τις γυναίκες

Πριν από δύο χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, κάναμε λόγο για έναν ακόμη Μεσαίωνα. Πέρσι, έκλεισαν τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια θηλέων, απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο και πολλές Αφγανές αποκλείστηκαν από τον χώρο εργασίας τους. Τώρα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με την κυβέρνηση να δίνει προθεσμία ενός μήνα.

«Η διορία για το κλείσιμο των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων ομορφιάς για τις γυναίκες, είναι ένας μήνας», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αρετής και Ηθών, Μοχάμαντ Σιντίκ Ακίφ, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών και στελέχη του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει την παραπάνω απόφαση, καθώς και όλους τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις γυναίκες από την ημέρα που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία.

Μιλώντας στον Guardian, η Σαχάρ που ζει στην Καμπούλ, δήλωσε ότι πήγαινε στο κομμωτήριο ανά δύο εβδομάδες, για να φτιάξει τα μαλλιά και τα νύχια της. Όπως είπε, αυτά τα κέντρα ομορφιάς ήταν τα τελευταία ασφαλή μέρη για κοινωνικοποίηση. Τώρα, οι γυναίκες το χάνουν κι αυτό.

«Δεν επιτρέπεται να πάμε στα πάρκα, οπότε ήταν ωραία σημεία για να βλέπουμε τις φίλες μας… Ήταν ένας καλός λόγος να βρεθούμε, να συναντήσουμε άλλες γυναίκες, άλλα κορίτσια και να συζητήσουμε», εξήγησε.

«Τώρα, δεν ξέρω πώς να τις βρω, πώς να τις δω, πώς να μιλήσουμε… Πιστεύω θα επηρεάσει τόσο εμάς στην πρωτεύουσα, όσο και όλες τις γυναίκες, παντού στο Αφγανιστάν».