UPDATE #NOW

Ναργκίς Μοχαμαντί: Το μήνυμα που έστειλε κρυφά από τη φυλακή η Ιρανή νομπελίστρια


JTeam

1 Νοεμβρίου 2023

Ναργκίς Μοχαμαντί: Το μήνυμα που έστειλε κρυφά από τη φυλακή η Ιρανή νομπελίστρια
@nobelprize_org
Στο μήνυμά της, η Ναργκίς Μοχαμαντί καταφέρεται έντονα ενάντια στην εξουσία στην Τεχεράνη 

Η υπέρμαχος των δικαιωμάτων και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί, εξέφρασε «την ειλικρινέστερη ευγνωμοσύνη» της στη νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ, επικρίνοντας παράλληλα την υποχρέωση των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα.

Στο μήνυμα αυτό, που αναγνώσθηκε στα γαλλικά από την κόρη της, την Κιάνα Ραχμανί, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία με την υπόλοιπη οικογένειά της, η Μοχαμαντί τόνισε ότι «το υποχρεωτικό χιτζάμπ είναι η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης στην κοινωνία, έχοντας στόχο να διατηρήσει και να διαιωνίσει μια αυταρχική θρησκευτική διακυβέρνηση».

«Μια κυβέρνηση που εδώ και 45 χρόνια έχει θεσμοποιήσει τη στέρηση και τη φτώχεια στην κοινωνία. Μια κυβέρνηση θεμελιωμένη στο ψέμα, την απάτη, την πονηριά και τον εκφοβισμό. Μια κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο με τις πολεμοχαρείς πολιτικές της», πρόσθεσε.

Το μήνυμα δημοσιοποιήθηκε από τον επίσημο ιστότοπο του Νόμπελ, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Μοχαμαντί κατάφερε να βγάλει το μήνυμά της από τη φυλακή Εβίν, στην οποία κρατείται.

«Η δύναμη αυτού του κινήματος βρίσκεται στη δράση των γυναικών του Ιράν. Ξέρουμε τι θέλουμε, περισσότερο και καλύτερα απ' αυτό που δεν θέλουμε», σημείωσε παράλληλα η νομπελίστρια.

«Εμείς, ο ιρανικός λαός, έχουμε φιλοδοξίες για δημοκρατία, για ανθρώπινα δικαιώματα και για ισότητα. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτού του εθνικού αιτήματος», δήλωσε επίσης η Ναργκίς Μοχαμαντί. «Προσπαθούμε με την αλληλεγγύη και με τη δύναμη μιας μη βίαιης και ακάθεκτης διαδικασίας να ξεπεράσουμε αυτή την αυταρχική θρησκευτική κυβέρνηση και να αναζωογονήσουμε την τιμή του Ιράν και την εθνική αξιοπρέπεια». «Η νίκη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρη», κατέληξε.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και σε 154 μαστιγώσεις. Από το 2021 βρίσκεται και πάλι στη φυλακή, και είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.