WELL BEING

Μελέτη: Αυτό είναι το είδος άσκησης που βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης


JTeam

26 Μαρτίου 2024

Μελέτη: Αυτό είναι το είδος άσκησης που βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης
Unsplash/ Derick McKinney
Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν μιλήσει ξανά για τα οφέλη της συγκεκριμένης άσκησης, η νέα μελέτη ξεκαθαρίζει το πώς επηρεάζει τη μνήμη

Οποιοδήποτε είδος γυμναστικής έχει την ικανότητα να βελτιώνει σημαντικά τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ακόμα και μερικά λεπτά προπόνησης καθημερινά, αρκούνγια να δυναμώσουμε τις αρθρώσεις μας και να ενισχύσουμε τη σωματική αντοχή, αλλά και για να δώσουμε στο μυαλό μας αυτό το boost που χρειάζεται. Και μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain and Behavior, κατέληξε ότι ακόμα και μία προπόνηση την εβδομάδα με μία συγκεκριμένη άσκηση, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη.

Όπως αποδείχθηκε, η προπόνηση με αντιστάσεις, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν μιλήσει ξανά για τα οφέλη της συγκεκριμένης άσκησης στον εγκέφαλο, τώρα η νέα έρευνα ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το πώς επηρεάζει τη μνήμη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohoku, αφού έλαβαν υπόψη τους όλα τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, προσπάθησαν να αξιολογήσουν την απόδοση της μνήμης και τις εγκεφαλικής λειτουργίας ορισμένων συμμετεχόντων.

Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 60 υγιείς ενήλικες, με ηλικία από 19 έως 27 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν έκαναν τακτικά προπονήσεις με αντιστάσεις και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία ομάδα να κάνει προπονήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση και την άλλη όχι. Πριν, και δύο μέρες μετά την προπόνηση, οι επιδόσεις της μνήμης των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν με διάφορους τρόπους, όπως με τεστ ελεύθερης ανάκλησης και τεστ συνειρμικής ανάκλησης. Στην πρώτη περίπτωση, οι συμμετέχοντες ανακάλεσαν στοιχεία με οποιαδήποτε σειρά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, οι συμμετέχοντες ανακάλεσαν πληροφορίες από τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία (MRI) για να εξεταστεί η λειτουργική συνδεσιμότητα του ιππόκαμπου.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν «αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ ορισμένων περιοχών του ιππόκαμπου και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου στην ομάδα που έκανε προπονήσεις με αλτήρες. Αυτό, «συσχετίστηκε με τις παρατηρούμενες βελτιώσεις στις επιδόσεις μνήμης, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι η προπόνηση με αντίσταση μπορεί να επηρεάσει θετικά τα δίκτυα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη», τονίζει η έρευνα.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα κατέληξαν στο ότι υπήρχαν «σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις μνήμης στην ομάδα που έκανε τη σχετική προπόνηση, από την ομάδα που δεν έκανε τη συγκεκριμένη προπόνηση. Τα μέλη της ομάδας που προπονήθηκαν με αντιστάσεις μπόρεσαν να ανακαλέσουν μεγαλύτερο ποσοστό λέξεων από μια λίστα που είχαν απομνημονεύσει, δύο μέρες νωρίτερα. Ο συγγραφέας της μελέτης Τέουρο Χασιμότο, επίκουρος καθηγητής λειτουργικής απεικόνισης του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Tohoku, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι «μια απλή προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου μετά από λίγες ημέρες».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.