WELL BEING

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού έχουν συνέπειες στην υγεία μας - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί


JTeam

5 Απριλίου 2024

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού έχουν συνέπειες στην υγεία μας - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί
Pexels
Το άγχος και οι κρίσεις πανικού υπάρχουν όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά μας

Όσο καλά κι αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, το άγχος είναι αδύνατον να απουσιάζει από την καθημερινότητά μας κι αυτό συμβαίνει διότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος λίγος, όμως στο τέλος της ημέρας όλα πρέπει να έχουν μπει σε μια τάξη. Από το σπίτι, τα παιδιά - αν υπάρχουν - και τη δουλειά μέχρι τους λογαριασμούς, τα ψώνια του super market και τις λοιπές εκκρεμότητες, όλα περνάνε από τα χέρια μας.

Το άγχος υπάρχει και θα υπάρχει στη ζωή μας, το μέγιστο θέμα είναι να μην την καθορίζει. Οι κρίσεις πανικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το άγχος και δυστυχώς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Όσοι αναρωτιούνται, αν το άγχος σκοτώνει, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, η απάντηση είναι αρνητική, ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα, είναι εμφανή στην καθημερινότητά μας, καλό είναι το διαχειριζόμαστε όσο μπορούμε.

Jenny.Gr
Pexels

Πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από μακροχρόνιο άγχος θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, διότι αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιδεινώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, ενώ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά μας, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.

Το άγχος είναι ένα αίσθημα που συνδέεται με τις αρνητικές σκέψεις, την ένταση και μια συνεχόμενη ανησυχία. Η αλήθεια είναι πως στον κάθε άνθρωπο μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά και συνεπώς τα συμπτώματα ποικίλουν από περίπτωση σε περίπτωση.

Η ταχυκαρδία, η δύσπνοια, το ξηρό στόμα, ο πόνος στο στήθος ή το στομάχι, η ναυτία, το τρέμουλο, η ξαφνική εφίδρωση είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι έχεις πολύ άγχος. Ερευνητές στο Πρόγραμμα Αγχωδών Διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins Bayview διαπίστωσαν πως το μακροχρόνιο άγχος συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι άγχος μπορεί πραγματικά να βλάψει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά και την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Jenny.Gr
Pexels

Αν έχεις πάθει έστω και μια φορά κρίση πανικού στη ζωή σου, ξέρεις πολύ καλά πως έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα πάθεις εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή ακόμα και θα πεθάνεις. Αυτή η αίσθηση τρόμου και φόβου που νιώθεις, σε κατακλύζει κι αν και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, επηρεάζει όλη την ημέρα σου. Οι γιατροί επισημαίνουν πως οι κρίσεις πανικού δεν είναι θανατηφόρες, ωστόσο αν διαρκέσουν πάνω από 15 - 20 λεπτά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Αν και το άγχος είναι μια μεγάλη υπόθεση, μπορείς να κάνεις μερικές αλλαγές στη ζωή σου, που θα σε βοηθήσουν αποτελεσματικά. Η σωματική άσκηση είναι μια καλή αρχή για να αποβάλεις την ένταση από επάνω σου και να χαλαρώσεις. Επίσης, ο σωστός ύπνος - περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ - πρόκειται να βοηθήσει πολύ στην ψυχολογία και στη διάθεσή σου. Ο περιορισμός του καφέ και του αλκοόλ, αλλά και οι αναπνοές - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού - είναι σωτήριες. Τέλος, μια μίνι απόδραση το Σαββατοκύριακο θα ήταν μια καλή ιδέα για να αλλάξεις παραστάσεις και να κάνεις ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS