WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η συναισθηματική εξάντληση είναι χειρότερη από τη σωματική


19 Ιουνίου 2019

anthony-tran-677896-unsplash.jpg

Σίγουρα έχετε ακούσει για τη συναισθηματική εξάντληση. Ειδικά σήμερα όπου η ζωή είναι πιο δύσκολη και οι σχέσεις δυστυχώς γίνονται όλο και πιο εύθραυστες.

Κάθε μέρα όλοι μας ή σχεδόν όλοι μας, δουλεύουμε πολύ, συσσωρεύουμε άγχος και όλο αυτό μπορεί αποστραγγίξει την ενέργειά μας. Μια περίοδος άγχους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως νιώθουμε ότι δεν έχουμε καμία εξουσία για το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Νιώθουμε κολλημένοι σε αυτή την κατάσταση.

Διαβάστε εδώ: 8 απλά πράγματα που οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν στη ζωή τους

Και σε όλο αυτό η κοινωνία δεν μας βοηθάει καθόλου, αντιθέτως μας αναγκάζει να είμαστε κάτι που δεν είναι αληθινό. Σήμερα όλοι θέλουμε να είμαστε άψογοι και τέλειοι, όπως οι διάσημοι που βλέπουμε στην τηλεόραση. Μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η εξωτερική εμφάνιση που συχνά ξεχνάμε να ακούμε τη ψυχή μας και την καρδιά μας.

Η μόνη μας ανησυχία; Να είμαστε όμορφοι, να έχουμε αδύνατο και γυμνασμένο σώμα και να βγάζουμε πολλά χρήματα. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως δεν υπάρχει περιθώριο για αδυναμία ή κλάμα. Γι αυτό τον λόγο υποκρινόμαστε ότι είμαστε πάντα ισχυροί, ενώ στην πραγματικότητα υποφέρουμε. Έτσι η ψυχή μας αρρωσταίνει.

Και ενώ είναι πιο εύκολο να ξεπεράσετε μια γρίπη ή έναν πονόλαιμο, από την άλλη μεριά είναι πολύ πιο δύσκολο να ηρεμίσετε εάν είστε εξαντλημένοι ψυχικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τι πρέπει να κάνετε;

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Πρώτα από όλα πρέπει να σταματήσετε. Να σταματήσετε και να αφουγκραστείτε τη σιωπή γύρω σας, γιατί μόνο έτσι θα καταλάβετε τι πραγματικά θέλετε. Πρέπει να μάθετε να αντιλαμβάνεστε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας και η ψυχή σας.

Η συναισθηματική εξάντληση είναι πολύ πιο δύσκολη από τη σωματική εξάντληση, γιατί για να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε είναι πρώτα απαραίτητο να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε εύθραυστοι και αδύναμοι. Και ενώ στα λόγια φαίνεται εύκολο, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού πολλοί από εμάς συχνά ντρεπόμαστε να κλάψουμε.

Ωστόσο το κλάμα δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο της αποτυχίας, γιατί μας βοηθάει να διώχνουμε ό,τι μας κάνει δυστυχισμένους. Μόνο όταν λύνουμε τα προβλήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.