WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν αποφύγετε αυτά τα 3 λάθη δεν θα πάρετε κιλά στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Αυγούστου 2019

Εάν αποφύγετε αυτά τα 3 λάθη δεν θα πάρετε κιλά στην εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση και αύξηση βάρους συνήθως πηγαίνουν μαζί. Ο λόγος; Δυστυχώς δεν είναι ένας αλλά πολλοί, όπως για παράδειγμα η μείωση των ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η μείωση της μυϊκής μάζας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πρέπει να κατανοήσουν ότι θα χάνουν τα κιλά με πολύ αργό ρυθμό, παρόλα αυτά η μείωση του σωματικού βάρους δεν είναι ανέφικτη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση είναι να αποφύγετε κάποια διατροφικά λάθη τα οποία σας προσθέτουν κιλά ή δυσκολεύουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Αποφύγετε τα λιπαρά, αλλά όχι όλα. Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, δεν ανήκουν όλα τα λιπαρά στην ίδια κατηγορία. Τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα είναι επικίνδυνα για την υγεία, όμως υπάρχουν και τα λεγόμενο καλά λιπαρά, η κατανάλωση των οποίων βοηθάει την απώλεια κιλών αλλά και στην προστασία της καρδιάς. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να αποβάλετε όλα τα λιπαρά από τη διατροφή σας, εντάξτε με μέτρο πάντα, τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς...).

Μην τρώτε το ίδιο με πριν την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οδηγούν σε μείωση του μεταβολισμού και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι λοιπόν αν συνεχίσετε να τρώτε τις ίδιες ποσότητες φαγητού όπως πριν μπείτε στην εμμηνόπαυση, κατά 99% θα πάρετε κιλά. Για να μπορέσετε να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος πρέπει να κάνετε και αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν συναισθηματικό δεκανίκι. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει εκτός από σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Αυτό οδηγεί πολλές γυναίκες στην κατανάλωση φαγητού, κυρίως γλυκών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να ξεπεράσουν  αυτή την ταραχώδη περίοδο της ζωής τους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας με άλλους τρόπους, εκτός από το φαγητό. Κάθε φορά που νιώθετε στρεσαρισμένη ή αγχωμένη βγείτε να κάνετε μια βόλτα, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο σας ή κάντε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51, αλλά μπορεί και να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν ανάλογα με κάθε γυναίκα. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την αύξηση του σωματικού βάρους, την αποθήκευση λίπος στην περιφέρεια και τις μεταβολές της διάθεσης. Ωστόσο ορισμένες γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς συμπτώματα.

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Οι ορμόνες. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη δυο από τις κυριότερες ορμόνες για την αναπαραγωγή. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, αρχίζει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση και τα πρώτα συμπτώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.