WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα παιδιά να έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πώς θα νιώσουν καλύτερα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Φεβρουαρίου 2024

Μπορούν τα παιδιά να έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πώς θα νιώσουν καλύτερα;
pexels
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι το σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων που οφείλονται σε κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου και του ορθού, απουσία οποιασδήποτε οργανικής βλάβης.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια πάθηση που επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο και περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλασσόμενες περιόδους και των δύο. Και δυστυχώς, επηρεάζει και παιδιά και εφήβους.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί το IBS, αν και μια ανισορροπία μεταξύ «καλών» και «κακών» βακτηρίων στο έντερο είναι μια θεωρία. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Και η γενετική παίζει επίσης ρόλο. Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν IBS, το παιδί τους είναι πιο πιθανό να υποφέρει από αυτό.

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για το IBS, εν μέρει επειδή δεν υπάρχει ορατή βλάβη στο έντερο όπως με άλλες καταστάσεις. Για να το διαγνώσουν, οι γιατροί πρέπει να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κοιλιοκάκη. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να κάνει εξετάσεις όπως αιματολογικές, τεστ αναπνοής για να ψάξει για δυσανεξία στη λακτόζη και άλλες παθήσεις του εντέρου.

Όμως το να είσαι παιδί ή έφηβος με IBS μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Τα παιδιά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν έρχονται αντιμέτωπα μόνο με συχνούς πόνους στην κοιλιά και δυσφορία, αλλά και με μια επείγουσα ανάγκη μερικές φορές να πρέπει να επισκεφτούν επειγόντως την τουαλέτα, ενώ είναι στο σχολείο ή με φίλους. Και αυτό μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς μπορούν λοιπόν τα παιδιά να νιώσουν καλύτερα; Μερικοί άνθρωποι με IBS δοκιμάζουν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, η οποία εξαλείφει ορισμένα είδη τροφών που είναι γνωστό ότι τους ενοχλούν, όπως το σκόρδο, τα φασόλια και οι αλκοόλες ζάχαρης. Τα μεγάλα γεύματα και τα πικάντικα ή πλούσια φαγητά μπορούν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα. Για ορισμένα παιδιά, η λήψη περισσότερων φυτικών ινών βοηθάει, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα, επομένως είναι σημαντικό να τις προσθέτετε αργά.

Η διαχείριση του άγχους μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν απλές ασκήσεις αναπνοής, οπτικοποίηση ή θετική αυτοομιλία ως τρόπους διαχείρισης του άγχους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας και του κοιλιακού πόνου. Τα προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των υγιών βακτηρίων στο έντερο, μπορεί να βελτιώσουν τη συνολική πέψη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για το IBS, αν και τα συμπτώματα μπορεί να εξασθενήσουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής. Επομένως, το να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης και να εντοπίσουν τα ερεθίσματα είναι το κλειδί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.