WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Fasting Mimicking Diet: Όλη η αλήθεια για τη νέα διατροφική τάση που μιμείται τη νηστεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Απριλίου 2024

Fasting Mimicking Diet: Όλη η αλήθεια για τη νέα διατροφική τάση που μιμείται τη νηστεία
pexels
Fasting Mimicking Diet: Ποια είναι η νέα δίαιτα που μιμείται τη νηστεία;

Μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία (FMD) κερδίζει όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Αυτή η νέα διατροφική ιδέα στοχεύει να μιμηθεί τις φυσιολογικές επιδράσεις της παραδοσιακής νηστείας, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη θερμίδων με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένες αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών. Η δίαιτα εφαρμόζεται κυκλικά για τρεις έως πέντε συνεχόμενες ημέρες, ακολουθούμενη από συνήθεις υγιεινές διατροφικές πρακτικές.

Τι είναι η Fasting Mimicking Diet

Η Fasting Mimicking Diet σχεδιάστηκε από τον Δρ Βάλτερ Λόνγκο, του οποίου η έρευνα είχε στόχο να κατανοήσει τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και τη μακροζωία και την επίδραση της διατροφής στην υγεία. Αυτή η δίαιτα που μοιάζει με νηστεία βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές:

Θερμιδικός περιορισμός. Μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στο 40-50% περίπου των φυσιολογικών αναγκών σε θερμίδες.

Κυκλική. Η δίαιτα ενσωματώνεται σε κύκλους. Ο θερμιδικός περιορισμός διαρκεί τρεις έως πέντε συνεχόμενες ημέρες, ακολουθούμενος από την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή για τον υπόλοιπο μήνα.

Θρεπτική σύνθεση. Η δίαιτα ακολουθεί συγκεκριμένες αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα) για να μιμείται τη μεταβολική κατάσταση της νηστείας. Ενσωματώνει κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, υγιή λίπη, μη επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών.

Jenny.Gr
pexels

Πώς λειτουργεί;

Η αποτελεσματικότητα της FMD βασίζεται στην ενεργοποίηση παρόμοιων μεταβολικών και φυσιολογικών αποκρίσεων που συνήθως παρατηρούνται στην πλήρη νηστεία. Αυτό περιλαμβάνει την τόνωση της κυτταρικής αυτοφαγίας (την ικανότητα του σώματος να καθαρίζει τα κατεστραμμένα κυτταρικά συστατικά, δίνοντας χώρο στην κυτταρική ανανέωση) και τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών που συνήθως σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες της Fasting Mimicking Diet

Η FMD , όπως κάθε δίαιτα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά από συνεννόηση με εξειδικευμένο επαγγελματία, καθώς μπορεί να έχει πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες, ιδιαίτερα για ορισμένα άτομα, ή όταν δεν ακολουθείται σωστά.

Δεδομένης της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, η δίαιτα μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα της πείνας και της κόπωσης. Επομένως, όσοι ακολουθούν τη FMD θα πρέπει να φροντίσουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη για να ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού.

Ενώ η συγκεκριμένη δίαιτα παρέχει, σε κάποιο βαθμό, μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, εάν δεν προγραμματιστεί προσεκτικά. Συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας και ενσωματώστε μια ποικιλία από λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φυτικές πρωτεΐνες που μπορούν να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μετάλλων και βιταμινών κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Αν και αυτή η δίαιτα που μοιάζει με νηστεία είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή νηστεία και μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν και τα νεαρά άτομα θα πρέπει να την αποφεύγουν καθώς μπορεί να περιορίσει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη. Τα άτομα με ιατρικές παθήσεις και όσοι βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν έναν γιατρό για να καθορίσουν εάν η FMD μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ιατρική τους κατάσταση ή να μειώσει το ποσοστό απορρόφησης φαρμάκων. Τέλος, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να την αποφεύγουν, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής.

Η FMD είναι μια εναλλακτική για εκείνους που αναζητούν λιγότερο αυστηρές διατροφικές πρακτικές σε σύγκριση με την παραδοσιακή νηστεία. Μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη, όπως απώλεια βάρους και βελτιωμένη μεταβολική υγεία.

Όμως οι ατομικές αντιδράσεις στη FMD μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες υγείας και τις διατροφικές ανάγκες. Όπως με κάθε δίαιτα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους. Τέλος όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα που βασίζεται στη νηστεία, εγκυμονεί κινδύνους ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.