WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως έχεις «Popcorn Brain»; Εδώ είναι το No1 σημάδι ότι πάσχεις από αυτήν την κοινή πάθηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαΐου 2024

Μήπως έχεις «Popcorn Brain»; Εδώ είναι το No1 σημάδι ότι πάσχεις από αυτήν την κοινή πάθηση
pexels
Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» και πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από αυτό.

Σκεφτείτε την εποχή πριν τα smartphone, τα tablets και τους υπολογιστές. Πιθανότατα τότε να συζητούσατε περισσότερο. Να βγαίνατε έξω περισσότερο. Και γενικά δεν σας ενδιέφερε να σκρολάρετε στο Instagram ή να ελέγξετε το email σας.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξάχθηκε το 2022 από τηVision Direct, ο μέσος Αμερικανός θα περάσει 44 χρόνια από τη ζωή του κοιτάζοντας μία οθόνη. Ως αποτέλεσμα όλου αυτού του χρόνου μπροστά στην οθόνη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το εύρος της προσοχής μας μειώνεται και το ενδιαφέρον για πραγματικές, μη ηλεκτρονικές δραστηριότητες, έχει επίσης μειωθεί αρκετά. Και κάπου εδώ έρχεται το φαινόμενο «popcorn brain».

Τι είναι το Popcorn Brain;

Ο όρος «Popcorn Brain» ο οποίος μπήκε στο λεξικό μας αρκετά πρόσφατα, αποδόθηκε από τον ερευνητή τεχνολογίας και ποιότητας ζωής, Ντέιβιντ Λέβι, ο οποίος αρχικά επινόησε τον όρο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 στη Σχολή Πληροφοριών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Το Popcorn Brain αναφέρεται στην τάση της προσοχής και της συγκέντρωσής να μετατοπίζεται γρήγορα από το ένα πράγμα στο άλλο, όπως σκάει το καλαμπόκι όταν γίνεται ποπ κορν. Με απλά λόγια είναι η μειωμένη προσοχή και το ενδιαφέρον κάποιου για την καθημερινή ζωή, όταν ο εγκέφαλός του συνηθίζει τον κόσμο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και το φαινόμενο Popcorn Brain μπορεί να ακούγεται σαν μια εξωτική ασθένεια, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι μόνο μια περιγραφή του πώς νιώθουν μερικοί άνθρωποι όταν περνούν πολύ χρόνο αλληλεπιδρώντας με τα social media.

Τι προκαλεί το Popcorn Brain;

Η θεωρία πίσω από το Popcorn Brain είναι ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να συνηθίσει τον γρήγορο ρυθμό και τα καλά συναισθήματα που μπορεί να προκληθούν με τη συνεχή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Και τότε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εστιάσουμε σε πράγματα που είναι λιγότερο εντυπωσιακά και λιγότερο άμεσα ανταποδοτικά στις μη διαδικτυακές μας ζωές.

Αυτό μπορεί να είναι παρόμοιο με την ιδέα ότι αν κάποιος έχει συνηθίσει το «υψηλό σάκχαρο» τρώγοντας πολλές γλυκές καραμέλες κάθε μέρα, τότε μπορεί να έχει λιγότερο κίνητρο να φάει ένα μήλο, καθώς δεν είναι τόσο γλυκό και, επομένως, όχι και τόσο ικανοποιητικό.

Jenny.Gr
pexels

Το νούμερο 1 σημάδι ότι υποφέρετε από Popcorn Brain είναι όταν έχετε χάσει το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της «πραγματικής ζωής», σε σχέση με το παρελθόν. Άλλα σημάδια του Popcorn Brain είναι το άγχος, η πεσμένη διάθεση, ο εκνευρισμός, αϋπνίες, μυϊκή ένταση, πονοκέφαλος και γενικά αίσθημα εξάντλησης. Που φυσικά όλα αυτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν ή να μην αντιπροσωπεύουν συμπτώματα του Popcorn Brain, αλλά μπορεί να είναι red flags ότι πρέπει να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο ή ότι έχετε ανάγκη από την υποστήριξη ενός επαγγελματία υγείας.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το Popcorn Brain

Η μείωση του χρόνου μπροστά στην οθόνη πιθανότατα θα ήταν χρήσιμη για όσους πιστεύουν ότι επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους. Γενικά το μέτρο όσο αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πάντα μια καλή επιλογή.

Κάτι που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα σας κατά τις οποίες δεν θα συνδεθείτε στο διαδίκτυο ή δεν θα ελέγχετε τα emails σας. Εάν είστε συνδεδεμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως μέρος της δουλειάς σας, τότε να σηκώνεστε περιστασιακά για λίγο νερό ή για να τεντωθείτε.

Επίσης όσο αφορά την προσωπική σας ζωή, βάλτε ένα ξυπνητήρι για να σας υπενθυμίζει να αφήσετε κάτω το τηλέφωνό σας και να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας για τουλάχιστον αρκετά λεπτά κάθε ώρα. Αντίθετα, κάντε κάτι που δεν αφορά την τεχνολογία και που σας αρέσει. Παίξτε με το κατοικίδιό σας. Πηγαίνετε μια μικρή βόλτα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Όμως εάν νιώθετε συνέχεια στρεσαρισμένοι ή δεν έχετε διάθεση για τίποτα, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει κάποια θεραπεία ή άλλα πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.