WOMEN'S FORUM

Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2024: Η ομιλία του Γιώργου Νικολαΐδη


JTeam

25 Απριλίου 2024

Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2024: Η ομιλία του Γιώργου Νικολαΐδη
Γιώργος Νικολαΐδης ©Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Ο Γιώργος Νικολαΐδης μίλησε για την κακοποίηση της γυναίκας και πώς σε κάποιες περιπτώσεις από θύμα γίνεται θύτης

Ο Γιώργος Νικολαΐδης βρέθηκε καλεσμένος στο Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε για ένα πολύ επίκαιρο θέμα, που ταλανίζει την κοινωνία, και δεν είναι άλλο από την κακοποίηση της γυναίκας και του παιδιού. Ο ψυχίατρος εστίασε στις μορφές βίας που συναντάμε στην κοινωνία και, παρουσιάζοντας το θέμα από την αρχή του, εξήγησε πώς αυτή η βία μπορεί να κάνει κύκλους και να μην τερματίζει ποτέ, δημιουργώντας έναν αιώνιο φόβο.

Ο Γιώργος Νικολαΐδης ξεκίνησε την ομιλία του, ξεκαθαρίζοντας: «Η βία δεν εμπεριέχει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά πολλές ακόμα μορφές, στις οποίες δεν χρειάζεται να αγγίξεις τον άνθρωπο απέναντί σου. Η βία εμπεριέχει καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα με τη χρήση της εξουσίας και της δύναμης».

«Στην Ελλάδα 3 στα 4 παιδιά έχουν υποστεί βία»

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, ο ψυχίατρος είπε: «Η κακοποίηση συμβαίνει σε ένα κορίτσι από κάποιον που έχει την ευθύνη του, από έναν γονιό ή έναν κηδεμόνα. Η βία στα παιδιά είναι ένα παγόβουνο. Από τα περιστατικά που συμβαίνουν ελάχιστα θα γίνουν γνωστά. 1 στις 5 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, σύμφωνα με μελέτη. Τα κορίτσια εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο της ψυχολογικής καταπίεσης και της παραμέλησης σε σχέση με τα αγόρια. Ένα κορίτσι πολύ δύσκολα θα γυρίσει στον εαυτό της τη βία που δέχεται ως παιδί, καταναλώνοντας αυξημένη ποσότητα αλκοόλ και κάνοντας κατάχρηση ουσιών. Στην Ελλάδα 3 στα 4 παιδιά έχουν υποστεί βία. Στα παιδιά που γνωρίζουμε, ένα από αυτά τρώει πολύ ξύλο στο περιβάλλον του και ένα από αυτά θα δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Στην Ελλάδα, δέρνουμε τα κορίτσια και βιάζουμε τα αγόρια, όπως και το αντίστροφο. Η διαφορά μεταξύ αγοριού και κοριτσιού είναι μικρή. Για κάθε περιστατικό που μαθαίνεται, υπάρχουν άλλα 99 που τα θύματα θα πάρουν το μυστικό στον τάφο τους».

Jenny.Gr
Γιώργος Νικολαΐδης - Μάκης Προβατάς ©Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Σχετικά με τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ ερωτικών συντρόφων, ο Γιώργος Νικολαΐδης υποστήριξε: «Αυτή η μορφή βίας είναι κυρίως κατά των γυναικών. Μια γυναίκα υφίσταται βία με σκοπό τον έλεγχο της από τον άνδρα. Η βία δε σχετίζεται με τη σωματική ρώμη του ανδρός. Ασκείται γιατί στο μυαλό του άνδρα υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη, ότι επειδή είναι άνδρας έχει το δικαίωμα να επιβάλλεται, να ξεσπάει τον θυμό του και τις σεξουαλικές επιθυμίες του, χωρίς η γυναίκα να έχει γνώμη. Όταν μια γυναίκα δολοφονείται, σχεδόν στα μισά περιστατικά ο δράστης είναι ο ερωτικός σύντροφός της.

Η βία δε σχετίζεται με το κοινωνικό, μορφωτικό επίπεδο ή με παθολογικά χαρακτηριστικά. Σχετίζεται με τις παραδοσιακές αντιλήψεις και τις πατριαρχικές αντιλήψεις και με το αν αυτή η γυναίκα είχε δεχτεί σωματική κακοποίηση ως παιδί. Αν οι γονείς της την κακοποιούσαν, στο μυαλό της αυτή η συμπεριφορά υπάρχει ως δεδομένο, «υπάρχω για να τρώω ξύλο». Αυτό που λέγεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι η ίδια κάτι έκανε και προκάλεσε τα ξεσπάσματα βίας από τον σύντροφό της, αφού μετά ο δράστης γίνεται γλυκός και τρυφερός. Είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις των ανδρών για τις γυναίκες, γιατί έτσι θα αλλάξουμε και την κοινωνία».

«Πρέπει να αμφισβητούμε παραδοσιακά έμφυλα στερεότυπα και ρόλους»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιώργος Νικολαΐδης υπογράμμισε πως μπορεί μια γυναίκα να είναι θύμα και ταυτόχρονα θύτης, προκαλώντας τον ίδιο πόνο σε άλλους ανθρώπους: «Μπορεί να δέχεται βία, αλλά να είναι και η ίδια δράστης. Δεν είναι μόνο η παθητική δράση, αλλά ότι μετά η γυναίκα ενστερνίζεται τη βία και την εφαρμόζει στα παιδιά της. Βέβαια, τα πιο βαριά κρούσματα σωματικής βίας σε μια οικογένεια συνήθως έχουν δράστες άνδρες κι όχι γυναίκες. Εκτός από τη σωματική κακοποίηση παιδιών, οι γυναίκες εμπλέκονται σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων. Σε ένα τέτοιο περιστατικό, ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά από τον πατέρα του και τη πατρική μητέρα, δηλαδή τη γιαγιά, η οποία, επίσης, κακοποιούσε το παιδί της, όταν ήταν μικρό.

Το φαινόμενο των γυναικών που πέφτουν από τα σύννεφα, γιατί μαθαίνουν ότι ο άνδρας τους κακοποιούσε το παιδί τους μέσα στο σπίτι για πέντε χρόνια είναι συχνό, γιατί δεν άντεχαν να δουν την πραγματικότητα, όταν χρειαζόταν. Η γυναίκα μπορεί να κάνει τη διαφορά, επιλέγοντας να πράξει αλλιώς από αυτό που έζησε και αυτό που της έκαναν. Πρέπει να αμφισβητούμε παραδοσιακά έμφυλα στερεότυπα και ρόλους. Να γίνει ο καθένας και η καθεμιά το σημείο που θα σταματήσει το πέρασμα της βίας από τη μία γενιά στην άλλη».

Όσον αφορά στο κομμάτι του σχολικού εκφοβισμού, ο Γιώργος Νικολαΐδης ανέφερε: «Ένα παιδί πρέπει να αμύνεται, όταν δέχεται bullying στο σχολείο του ή σε κάποιο άλλο περιβάλλον. Μαγκιά δεν είναι να χτυπάς τον ανίσχυρο, μαγκιά είναι όλοι οι ανίσχυροι μαζί να βάλουν ένα τέλος στη βία των ισχυρών. Αν ένα παιδί δεχτεί επίθεση, φυσικά να αντιδράσει, αλλά να ζητήσει και βοήθεια».