UPDATE #NOW

«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Γυναίκες στο TikTok μοιράζονται ιστορίες παρενόχλησης στο γυμναστήριο


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2023

«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Γυναίκες στο TikTok μοιράζονται ιστορίες παρενόχλησης στο γυμναστήριο
Unsplash
Το hashtag "gym weirdos" έχει πάνω από 1,9 εκατ. προβολές, με βίντεο που δείχνουν άνδρες να προσπαθούν να προσεγγίσουν γυναίκες όσο εκείνες προσπαθούν να τελειώσουν την προπόνησή τους

Ίσως έχεις αισθανθεί κι εσύ να σε κοιτάζουν παράξενα όσο προπονείσαι στο γυμναστήριο. Ειδικά αν είσαι γυναίκα, τα βλέμματα προκαλούν αμηχανία μέχρι που πολλές φορές καταλήγουν σε ιστορίες παρενόχλησης.

Tο TikTok συγκεντρώνει πολλές τέτοιες ιστορίες που συμβαίνουν στα γυμναστήρια. Η καταγραφή γίνεται στο κινητό τηλέφωνο κάθε γυναίκας που παρενοχλείται και κάπως έτσι από την κάμερα, η ίδια βεβαιώνεται ότι ο γλοιώδης τύπος που είναι πίσω της, κοιτάζει τα οπίσθιά της όσο εκείνη γυμνάζεται ή πλησιάζει κοντά της παρόλο που ο χώρος γύρω για να γυμναστεί, είναι άπλετος.

Στην εφαρμογή, το ανελέητο hashtag "gym weirdos" έχει πάνω από 1,9 εκατ. προβολές, με βίντεο που δείχνουν άνδρες να προσπαθούν να προσεγγίσουν γυναίκες που απλά θέλουν να βγάλουν την προπόνησή τους χωρίς κανένα ύποπτο βλέμμα ή κίνηση. Η 29χρονη Gina Love από την Atlanta είναι μία από εκείνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για το τι πραγματικά συμβαίνει στα γυμναστήρια. Άλλωστε, η ίδια προπονείται 4 φορές την εβδομάδα και κάπως έτσι είχε την ευκαιρία να μαζεύει πολύ υλικό για παρατήρηση.

«Δείτε αυτό το κάθαρμα να έρχεται και να παραβιάζει τον προσωπικό μου χώρο ενώ κάνω άρσεις θανάτου. Το γυμναστήριο είναι πρακτικά άδειο, μπορούσε να πάει οπουδήποτε, κι όμως αυτός διάλεξε να βρεθεί εδώ, κοντά μου», έγραψε στη λεζάντα ενός τέτοιου video που συγκέντρωσε πάνω από 50.000 likes. Κάποιος στέκεται ακριβώς πίσω από την κοπέλα ενώ εκείνη κάνει την προπόνησή της, κάθεται εκεί αρκετή ώρα κοιτώντας επίμονα το σώμα της, μέχρι επιτέλους να αποφασίσει να φύγει.

Παρόμοια video που ανεβάζει κατά καιρούς, προκαλούν την ίδια αηδία και ντροπή.

@ginaveelay I dress for myself and the girlies 🥰😘#notforthemalegaze #CapCut #malegaze #malegazetheory #girlies #gymgirlies #gymgirls #gymtok #euphoria #dressformyself #girlpower #gymtok #gymclothes #workingout #gymclothing #workoutgirl #workoutclothing #drewafualo #fyp #foryoupage #fypシ #fypage #gymconfidence ♬ son original - Camille B.

«Κάπως έτσι αηδιαστικό είναι το 15% των φορών που αποφασίζω να επισκεφθεί το γυμναστήριο. Είναι σαν να προσπαθούν να σε γδύσουν κοιτώντας σε και όλο αυτό ξεκινάει συνήθως με κάποιον να σε κοιτάει επίμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα», περιγράφει η Love στον Guardian

Πολλοί μπορεί να πουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις και σχόλια συνηθίζονται τόσο στο γυμναστήριο όσο ο ιδρώτας ή ο χαλασμένος εξοπλισμός. Με μία βασική διαφορά όμως, ότι απευθύνονται αποκλειστικά στις γυναίκες.

Μια έρευνα από το 2021 διαπίστωσε ότι το 76% των γυναικών νιώθουν αρκετά άβολα να γυμνάζονται δημόσια εξαιτίας του φαινομένου που ορίζεται ως παρενόχληση. Σε άλλη έρευνα από το Run Repeat, το 56% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν παρενόχληση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.

Η Love πολλές φορές φεύγει από τον χώρο που γυμνάζεται επειδή νιώθει πολύ άσχημα. «Με κάνει να νιώθω αηδία, άγχος, και βγαίνει το ένστικτο της επιβίωσης. Συνήθως σταμάτω την προπόνησή μου, επειδή δεν μπορώ να νιώσω άνετα στον χώρο, ειδικά με ένα τέτοιο άτομο κάπου κοντά μου». Η Love όπως φαίνεται, δεν είναι η μόνη που αισθάνεται έτσι.

Μετά τα περιστατικά που ανέβαζε στο TikTok από τις καταγραφές στο κινητό της, όλο και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κάνουν το ίδιο, ανεβάζοντας τις δικές τους εμπειρίες. Τα σχόλια κάτω από τα video της διαφέρουν. Κάποιοι συμφωνούν απολύτως μαζί της και κάποιοι άλλοι βρίσκουν υπερβολικές της αντιδράσεις της. «Δεν είναι ο προσωπικός σας χώρος το γυμναστήριο», της έγραψε κάποιος ενώ κάποιος άλλος αναρωτήθηκε: «Τι σημαίνει παραβίασε τον προσωπικό σου χώρο».

Ο Joey Swoll είναι γυμναστής και TikToker, με περίπου 6 εκ. followers. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «CEO της θετικής ενέργειας του γυμναστηρίου». Πότε αναδημοσιεύει video που υποστηρίζουν μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι παρενοχλήθηκε και πότε παίρνει την πλευρά του «φρικιού» που παρενόχλησε.

@thejoeyswoll

Stop the trend of shaming people for this. The gym is a shared space and people are going to look at you.

♬ original sound - Joey Swoll

Μια influencer με το όνομα Jessica Fernandez τον περασμένο μήνα, δημοσίευσε ένα βίντεο από το γυμναστήριο που δείχνει έναν άνδρα να κοιτάζει προς το μέρος της όσο εκείνη γυμναζόταν. «Το μισώ αυτό, μισώ όταν υπάρχουν περίεργοι. Άγριοι, άγριοι, άγριοι, σαν γ@μημένοι άγριοι συμπεριφέρονται», λέει στο video. Μετά, ο άνδρας την πλησίασε για να τη ρωτήσει αν χρειαζόταν βοήθεια με τα βάρη που σήκωνε, και φυσικά εκείνη αρνήθηκε.

Τότε ο Swoll απάντησε στο βίντεό της, γράφοντας: «Οι γυναίκες παρενοχλούνται στα γυμναστήρια και αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά εσύ δεν είσαι μία από αυτές. Μια πράξη καλοσύνης ή ένα βλέμμα δεν σας κάνει θύμα». Το βίντεο του πήρε πάνω από 812.000 likes και η Fernandez αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει συγγνώμη. Πόσο δίκιο είχε όμως;

Η Natalia Mehlman Petrzela, ιστορικός και συγγραφέας του νέου βιβλίου Fit Nation: The Gains and Pains of America's Exercise Obsession, λέει ότι τα γυμναστήρια ήταν πάντα χώροι με συμπεριφορές ανάλογες με το φύλο. Κάποτε υπήρχαν ξεχωριστά ανδρικά και γυναικεία γυμναστήρια ή τα γυμναστήρια φιλοξενούσαν «ημέρες γυναικών». Αυτό συνέβαινε όπως λέει, γιατί πολύ απλά οι άνδρες δεν μπορούν να κοιτάξουν τη δουλειά τους στο γυμναστήριο. «Όταν ακούω για άνδρες που κοιτάζουν ή την πέφτουν σε γυναίκες στο γυμναστήριο, συχνά θυμάμαι πως για δεκαετίες η άσκηση των γυναικών θεωρούνταν ένα είδος σέξι θεάματος», εξηγεί.

Τον Ιούνιο του 1972, για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη διοργάνωσε τον πρώτο της μίνι Μαραθώνιο, ο οποίος μεταδόθηκε τηλεοπτικά με χορηγό της το brand κολάν και ένδυσης άσκησης καλσόν "L'eggs". Το ακόμη χειρότερο; Τα κουνελάκια του Playboy πλαισίωναν τη γραμμή εκκίνησης του αγώνα. «Είναι σαφές από τα πλάνα ότι κάποιοι από τους άνδρες θεατές ήταν εκεί για να ρίξουν μια... ματιά, αντί να επευφημήσουν τις αθλήτριες».

Ακόμα και όταν το δεύτερο κύμα φεμινισμού της δεκαετίας του 1970 και του '80 παρότρυνε τις γυναίκες να εγγράφονται μαζικά σε μαθήματα γυμναστικής, οι παρουσιαστές αργά το βράδυ αστειεύονταν συνεχώς βλέποντας προσωπικότητες ντυμένες με Spandex, όπως η Debbie Drake ή η Jane Fonda, να γυμνάζονται στην τηλεόραση. Στη δεκαετία του 1980, αφού τα μεικτά γυμναστήρια έγιναν πια πράξη, οι αρθρογράφοι έγραφαν για το πώς αυτοί οι χώροι ήταν «τα νέα μπαρ για εργένηδες», μια ιδέα που τροφοδότησε τη ρομαντική κωμωδία Perfect του 1985, με πρωταγωνιστή τον John Travolta ως δημοσιογράφο που ερωτεύεται μια μονίμως ιδρωμένη προπονήτρια, την οποία υποδύεται η Jamie Lee Curtis.

Σήμερα τα γυμναστήρια είναι και για τα δύο φύλα και η ιδέα να γυρίσουμε πίσω σε χώρους προπόνησης μόνο για γυναίκες, δεν είναι και τόσο ok. Πέρσι το ανώτατο δικαστήριο του Connecticut έκρινε ότι οι χώροι αυτοί παραβιάζουν έναν πολιτειακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις εξαιτίας του φύλου. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα του γυμναστηρίου τείνουν να είναι ανεπίσημα χωρισμένα κατά φύλο.

Η Petrzela ισχυρίζεται πως «οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στα στούντιο και στον εξοπλισμό cardio ασκήσεων, ενώ οι άνδρες είναι πολλοί στον όροφο με τα βάρη. Αλλά η έκρηξη της δημοτικότητας των γυναικών που κάνουν άρση βαρών και συνεπώς η μεγαλύτερη παρουσία τους σε ένα μέρος του γυμναστηρίου που παραδοσιακά ήταν πιο ανδρικό σημαίνει ότι πιθανώς σηματοδοτούν περισσότερες περιπτώσεις αυτών των ανεπιθύμητων περιστατικών».

Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες όπως η Love, που θέλουν να γυμνάζονται, πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους κάθε φορά που πάνε γυμναστήριο. Η Love καταλήγει: «Αυτή η συμπεριφορά των ανδρών με αναγκάζει να ολοκληρώνω την προπόνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα και νωρίτερα, συνήθως όταν ανοίγει το γυμναστήριο. Τείνω να πηγαίνω με μια φίλη, επειδή αυτοί οι τύποι είναι πιο δειλοί όταν βλέπουν δύο γυναίκες μαζί. Και προσπαθώ να φοράω ρούχα που δεν προκαλούν: oversized φούτερ με κουκούλα και καπέλο. Είναι λυπηρό που τα κορίτσια δεν μπορούν να νιώθουν άνετα φορώντας ό,τι θέλουν για να γυμναστούν χωρίς να παρενοχλούνται».