WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή η διατροφική συνήθεια είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Απριλίου 2024

Αυτή η διατροφική συνήθεια είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ
pexels
Όταν πρόκειται για συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το βασικό σημάδι που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τα προβλήματα μνήμης που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτό είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ, δεν είναι το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε.

Ένα από τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ, που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, έχει να κάνει περισσότερο με κάποιες αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις του ατόμου. Για παράδειγμα ένας χορτοφάγος μπορεί να αρχίσει να τρώει μπριζόλα, απλά επειδή ξέχασε ότι είχε μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια ή μπορεί να αρχίσει να ενσωματώνει περισσότερο αλάτι και μπαχαρικά επειδή οι γευστικοί του κάλυκες έχουν μειωθεί.

Αυτο το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της νόσου. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια, ενώ για άλλους μπορεί να εκδηλωθεί αργότερα ή και καθόλου.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπίσει μια αλλαγή στις διατροφικές του προτιμήσεις. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν μια από τις βασικές πέντε γεύσεις που συνδέονται με αλμυρά φαγητά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί με άνοια παρουσιάζουν μείωση της όσφρησης και της γεύσης γενικά, κάτι που μπορεί να τους κάνει να προτιμούν τρόφιμα που έχουν ιδιαίτερα έντονη γεύση.

Ένα άλλος λόγος για τον οποίο κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να βιώσει μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες, είναι επειδή ξεχνάει ορισμένους διατροφικούς περιορισμούς ή συνήθειες που είχε παραδοσιακά. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ξεχάσει την επίδραση που έχει πάνω του η κατανάλωση γαλακτοκομικών. Ή μπορεί απλώς να ξεχάσει ότι δεν του αρέσει η γεύση ορισμένων τροφίμων.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο διατροφής και τι να κάνετε γι 'αυτό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσει το φαγητό κάποιου. Για παράδειγμα ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκολία στον συντονισμό, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολο το κόψιμο του φαγητού. Ή, μπορεί να ξεχάσει πώς να χρησιμοποιεί τα σκεύη φαγητού. Μάλιστα μερικοί άνθρωποι με Αλτσχάιμερ, ξεχνούν μέχρι και να φάνε.

Jenny.Gr
pexels

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, επομένως είναι σημαντικό για κάποιον με Αλτσχάιμερ -και τα αγαπημένα του πρόσωπα- να αναγνωρίσει την ανάγκη για βοήθεια.

Αν και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε κάποιον με Αλτσχάιμερ να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του όσο το δυνατόν περισσότερο, ωστόσο πρέπει να αναζητήσει βοήθεια όταν οι βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής αρχίσουν να γίνονται πρόκληση. Οι ασθενείς δεν πρέπει να ντρέπονται να απευθυνθούν στην οικογένεια ή τους φίλους τους.

Το φαγητό δεν είναι απλώς απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το σώμα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, είναι επίσης μέρος αυτού που κάνει τη ζωή ευχάριστη.

Εάν έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με Αλτσχάιμερ και βιώνει μια αλλαγή στις διατροφικές του προτιμήσεις, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να βρίσκετε τροφές που είναι και υγιεινές και που του αρέσει να τρώει. Εξάλλου, το να μαγειρεύετε για κάποιον και να τρώτε μαζί είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να δείξετε την αγάπη σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.