WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ροζ αλάτι: Τελικά ανταποκρίνεται σε όλη αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαΐου 2024

Ροζ αλάτι: Τελικά ανταποκρίνεται σε όλη αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία;
pexels
Τελικά το ροζ αλάτι αξίζει τα λεφτά του;

Πραγματικά μισώ που το κάνω αυτό στους λάτρεις του ροζ αλατιού, αλλά λυπάμαι. Φαίνεται ότι το ροζ αλάτι είναι λίγο υπερτιμημένο. Καταρχάς εξακολουθεί να είναι αλάτι και παρόλο που δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι απολύτως ασφαλές και προσθέτει νόστιμη γεύση.

Όμως, ο ισχυρισμός που βλέπω να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ότι το ροζ αλάτι είναι ανώτερο από άλλα είδη αλατιού επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, δεν είναι αληθινός.

Μάλιστα μια ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία ξεκίνησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Δοκίμασαν 31 διαφορετικές μάρκες ροζ αλατιού και συνέκριναν την περιεκτικότητά τους σε ανόργανα άλατα με το κανονικό ιωδιούχο λευκό επιτραπέζιο αλάτι. Να τι βρήκαν.

Τα ροζ άλατα περιέχουν όντως υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου από το λευκό επιτραπέζιο αλάτι. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ποσότητες αυτών των μετάλλων είναι τόσο μικρές, σε σχέση με τις ημερήσιες ανάγκες κάποιου, που θα χρειαστεί να καταναλώνετε 6 κουταλιές της σούπας (ή 30 γραμμάρια) ροζ αλάτι κάθε μέρα για υπάρξει κάποιο κλινικά σημαντικό αποτέλεσμα.

Για σύγκριση, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 9,6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ήδη πολύ πάνω από το μέγιστο που συνιστά ο ΠΟΥ, το οποίο είναι τα 5 γραμμάρια. Για να επωφεληθείτε από το ροζ αλάτι, αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να προσθέσετε επιπλέον 4-5 κουταλιές της σούπας κάθε μέρα, σχεδόν το 600% της συνιστώμενης πρόσληψης νατρίου. Και προφανώς, κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό είναι καλή ιδέα.

Λοιπόν, από πού προήλθε το ενδιαφέρον μας για το ροζ αλάτι; Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς είστε σαν εμένα και θέλετε να βάλετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σας διατροφή. Αυτό είναι καλό. Όμως, αυτό που μπορεί να πάει στραβά είναι όταν βιαζόμαστε να υιοθετήσουμε κάθε νέο διατροφικό ισχυρισμό σε μια προσπάθεια να καλυτερεύσουμε κάθε πτυχή της διατροφής μας.

Jenny.Gr
pexels

Μερικές από τις πιο απλές τροφές παραμένουν οι καλύτερες

Η ισορροπημένη διατροφή είναι στο σύνολό της υψηλή σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε περίσσεια νατρίου. Το να προσπαθείτε να αναζητήσετε επιπλέον μέταλλα από την επιλογή του ροζ αλατιού, δεν είναι απαραίτητο εφόσον το υπόλοιπο της διατροφής σας είναι ισορροπημένο. Έτσι λοιπόν μπορείτε μια χαρά να χρησιμοποιήσετε και το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι.

Αντί λοιπόν να εστιάζετε τόσο πολύ στο είδος του αλατιού, μπορεί να ωφεληθείτε περισσότερο από τη μείωση της συνολικής πρόσληψης νατρίου (το νάτριο βρίσκεται στο αλάτι). Πιο συγκεκριμένα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου στη δυτική διατροφή υπάρχει συσκευασμένο στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η στροφή σε μια δίαιτα ολικής άλεσης παρέχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης νατρίου.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 που περιελάμβανε 36 μελέτες και 616.905 άτομα διαπίστωσε ότι για κάθε 1 γρ. αύξησης στη διατροφική πρόσληψη νατρίου, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξανόταν κατά 6%. Και μια άλλη ανασκόπηση που περιελάμβανε 23 μελέτες διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη νατρίου είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν μια μέση ποσότητα νατρίου.

Εάν ο στόχος είναι η μακροζωία, το ροζ αλάτι δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος σε σχέση με το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι. Όμως, η αποφυγή της περίσσειας νατρίου παρέχει πραγματικά οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία.

Μια γρήγορη σημείωση για εσάς με υπέρταση: Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντικατάσταση του κανονικού επιτραπέζιου αλατιού (χλωριούχο νάτριο) με ένα υποκατάστατο άλατος χλωριούχου καλίου είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτή η ανταλλαγή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτό εάν παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.