CELEBRITIES

Η Κέιτ Γουίνσλετ αναγκάστηκε να γίνει ασταμάτητη: «Έπρεπε να μάθω να παλεύω μόνη για τον εαυτό μου»


Στεφανία Παπαδημητρίου

4 Μαρτίου 2024

Η Κέιτ Γουίνσλετ αναγκάστηκε να γίνει ασταμάτητη: «Έπρεπε να μάθω να παλεύω μόνη για τον εαυτό μου»
Η ηθοποιός μιλά για την καριέρα της, τον νέο της ρόλο και το χειρότερο πρόσωπο του Χόλιγουντ

Η Κέιτ Γουίνσλετ είναι από τις ηθοποιούς που δεν φοβούνται όχι να τσαλακωθούν, αλλά κυριολεκτικά να υποφέρουν για τις ανάγκες ενός ρόλου. Έχει σπάσει δάχτυλο του ποδιού της σε γυρίσματα, έχει πάθει υποθερμία και λιποθύμησε, όμως δεν έχει σταματήσει στιγμή. Έχει κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια φωτιάς στο σπίτι του Ρίτσαρντ Μπράνσον, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, και όχι απλώς επιβίωσε, αλλά πήρε στα χέρια και την μητέρα του, η οποία ήταν 90 ετών, την κατέβασε από σκάλα και, μαζί, βγήκαν έξω.

Η Κέιτ Γουίνσλετ είναι μαχήτρια στα πάντα και το κάνει να φαίνεται εύκολο. Τώρα, στο The Regime, θα τη δούμε στον ρόλο της Έλενα Βέρναμ, μίας δικτάτορα σε κάποια φανταστική χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, την οποία η ηθοποιός μισεί. «Θεέ μου, είναι μία απαίσια, απαίσια αγελάδα», δήλωσε σε συνέντευξή της στους New York Times. Η Έλενα είναι άπληστη και απρόβλεπτη. Η Γουίνσλετ λεπταίνει τη φωνή της και, όταν ο χαρακτήρας τής μιλά, μοιάζει λες και τα λόγια βγαίνουν αυτόματα, σαν ρομποτικά. Κάνει μία παράξενη κίνηση με το στόμα της και τινάζει το χέρι της όταν στρεσάρεται, φορά ταγιέρ και έχει πάντα βαμμένα νύχια.

Η Γουίνσλετ έχει μεταμορφωθεί σε τόσες πολλές κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κι όλες τους είναι τόσο διαφορετικές. Το ’95, έγινε «η Ρόουζ από τον Τιτανικό» και καθιερώθηκε στα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς της, και η ηρωίδα της ξεχώρισε. Όχι ακριβώς επαναστάτρια, αλλά ούτε ευαίσθητη, βίωσε μία τραγωδία και δεν την άφησε να τη νικήσει. Δεν ήταν τέλεια, και εύκολα μπορούσες να ταυτιστείς μαζί της. Έκτοτε, η ηθοποιός «γίνεται» ακριβώς αυτές οι γυναίκες –όλες τους κάνουν λάθη, όλες τους πληγώνονται και πληγώνουν, όμως για κάποιον λόγο τις συμπαθείς. Όταν την είδαμε ως Χάνα στο The Reader (τον ρόλο που της χάρισε και το Oscar) με κάποιον τρόπο μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι ήταν πολλά περισσότερα από μία πρώην Ναζί φύλακα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ως Κλέμενταϊν στην Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού, έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του Τζόελ, ήταν χαοτική, όμως είχε αυτό το «κάτι».

Η Κέιτ Γουίνσλετ θέλει να δοκιμάζει τα όρια –τόσο τα δικά της, όσο και των ρόλων της. «Για να νιώσεις ζωντανός, πρέπει να φτάσεις στα άκρα», δήλωσε.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα της, όλοι μιλούσαν για την εκπληκτική ομορφιά της και το απαίσιο σώμα της. Όντως. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν διαρκώς για τα κιλά της, τα οποία ήταν απολύτως φυσιολογικά, με αποκορύφωμα την Τζοάν Ρίβερς, η οποία είπε ότι εκείνη ήταν που βύθισε τον Τιτανικό, όχι το παγόβουνο. Σήμερα, η ηθοποιός παραδέχεται ότι έδωσε τις δικές της μάχες με διατροφικές διαταραχές –πώς να μην τις δώσει; «Δεν το είπα πουθενά», δήλωσε στους NY Times. «Επειδή μάντεψε –ο κόσμος θα σου πει “Καλά, είσαι κούκλα! Αδυνάτισες!”. Οπότε, ακόμη και το κοπλιμέντο για την εμφάνισή σου, σχετίζεται με το βάρος σου. Και αυτό δεν θα τους αφήσω να το συζητήσουν. Αν το κάνουν, θα τους απαντήσω ανάλογα».

Ρωτήθηκε για το Ozempic και τον αντίκτυπό του στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και δεν είχε ιδέα τι ήταν. «Το μόνο που ξέρω, είναι ότι είναι ένα χάπι που παίρνουν ή κάτι τέτοιο». Κι όταν η δημοσιογράφος Σούζαν Ντόμινος, της εξήγησε περί τίνος πρόκειται, εκείνη απάντησε: «Θεέ μου. Ακούγεται φριχτό. Ας φάμε».

Επειδή η ίδια αντιμετώπισε το χειρότερο πρόσωπο του Χόλιγουντ, προσπαθεί σκληρά ώστε να μη βιώσουν τα ίδια οι νεότερες συναδέλφοί της. Αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι που αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο σετ «intimacy coordinators», δηλαδή επαγγελματίες που βοηθούν τα κινηματογραφικά ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά και να νιώσουν άνετα για τις ερωτικές σκηνές, δηλώνοντας ότι «θα με βοηθούσε κάθε φορά που έπρεπε να κάνω σεξουαλική σκηνή ή να είμαι ημίγυμνη ή απλώς να φιλιέμαι».

«Θα ήταν ωραίο να είχα κάποιον πλάι μου, γιατί πάντα έπρεπε εγώ να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου».

Δεν το έκανε πάντα, το να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Πολλές φορές ένιωθε ότι αυτά που της ζητούσαν ήταν φυσιολογικά, ότι ήταν στο job description του ηθοποιού. Ντρεπόταν να πει ότι δεν της άρεσε η γωνία που την «έπαιρνε» ο φακός ή ότι δεν ήθελε να βγει ολόγυμνη. Ότι δεν ήθελε τόσο κόσμο γύρω της, γυρίζοντας ερωτικές σκηνές, ή ότι θα προτιμούσε να είχε πιο κοντά της τη ρόμπα της. «Αυτά τα μικρά πράγματα. Όταν είσαι νέος, φοβάσαι τόσο να θυμώσεις τους άλλους ή να φανείς αγενής ή αξιοθρήνητη επειδή μπορεί να τα χρειάζεσαι. Οπότε, ήταν πολύ, πολύ δύσκολο το να μάθω να έχω φωνή σε τέτοια περιβάλλοντα».

Η Κέιτ Γουίνσλετ είναι survivor. Επιβίωσε από δύο δημόσια διαζύγια, επιβίωσε από τους παπαράτσι, επιβίωσε από άντρες που την κυνηγούσαν με αυτοκίνητα και stalkers που είχαν βρει μέχρι και τη διεύθυνση του σπιτιού της. Είναι ασταμάτητη, επειδή αναγκάστηκε να γίνει.

«Ήδη με κατέκριναν, ήδη μου έκαναν bullying. Καθένας μπορεί να πει χοντρή. Μπορεί να με πει ό,τι θέλει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι παραπονιόμουν ή ότι είχα κακή συμπεριφορά. Πάνω από το πτώμα μου».

Ξέρει καλά πως, όταν μία γυναίκα, ειδικά όταν είναι μικρή σε ηλικία, βάζει όρια και λέει «όχι», ρισκάρει να μην ξαναβρεί δουλειά. «Εγώ δεν θα ήξερα πώς να το κάνω, χωρίς να λένε τα άτομα με εξουσία “πάλι αυτή, η γκρινιάρα”», δήλωσε. «Θα προτιμούσα να υποφέρω στη σιωπή, παρά να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και σήμερα».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.