COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τέλεια φοκάτσια με φαγόπυρο και χωρίς γλουτένη


JTeam

26 Μαρτίου 2024

Τέλεια φοκάτσια με φαγόπυρο και χωρίς γλουτένη
pexels
Η σημερινή φοκάτσια  χωρίς γλουτένη με φαγόπυρο θα σας εκπλήξει όπως και εμάς.

Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησαμε αλεύρι φαγόπυρου που δίνει στη φοκάτσια μια υπέροχη ρουστίκ γεύση. Επίσης η δική μας εκδοχή είναι καρυκευμένη απλά με δεντρολίβανο και λίγο λάδι, αλλά μπορεί να εμπλουτιστεί με οποιονδήποτε τρόπο (ντοματίνια, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά) καθώς και να γεμιστεί όπως προτιμάτε: αλλαντικά, ψητά λαχανικά, τυριά.

Μόλις ετοιμαστεί η φοκάτσια βγάλτε τη από τον φούρνο, απολαύστε το μεθυστικό της άρωμα και φάτε την όσο είναι ακόμα ζεστή. Θα δείτε ότι θα σας εκπλήξει με την υπέροχη γεύση της.

Υλικά

120 γρ. αλεύρι φαγόπυρου

120 γρ. ρυζάλευρο

120 γρ. άμυλο πατάτας

120 γρ. άμυλο καλαμποκιού

360 γρ. νερό

8 γρ. ψιλό αλάτι

3 γρ. ξανθανικό κόμμι

50 γρ. ελαιόλαδο 50 g + περισσότερο για το άλειμμα του ταψιού

3, 5 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

Να πασπαλίσετε

Αλάτι χοντρό

Δεντρολίβανο

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ρυζάλευρο, το αλεύρι φαγόπυρου, το άμυλο πατάτας και το άμυλο καλαμποκιού. Προσθέτουμε επίσης το ξανθανικό κόμμι και τη μαγιά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκια μαγιά, θα χρειαστείτε 12 γρ.).

Συνδυάζουμε τα υγρά με τις σκόνες και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό μείγμα. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 3 ώρες. Το μείγμα πρέπει να διπλασιάσει τουλάχιστον τον όγκο του.

Μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος, παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 27 εκ. ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε παραλληλόγραμμο, πρέπει να έχει διαστάσεις 20 εκ. x 30 εκ. και να το λαδώσετε. Ανοίγουμε τη ζύμη, μην ανησυχείτε αν τη δείτε αρκετά μαλακή, ρίχνουμε μια σταγόνα λάδι στην επιφάνεια και την πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλά μας για να αποκτήσετε τις κλασικές μικρές τρυπούλες που χαρακτηρίζουν τη φοκάτσια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και το ρίχνουμε πάνω στη φοκάτσια, μαζί με το χοντρό αλάτι, στη συνέχεια ψήνουμε στον φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.

Αν θέλετε η φοκάτσια σας να είναι πολύ τραγανή, αφήστε την κάτω από το γκριλ του φούρνου για άλλα 5 λεπτά. Αν θέλετε να είναι και από κάτω τραγανή, τοποθετήστε την στον πάτο του φούρνου για 5 λεπτά, χωρίς το ταψί.

Συμβουλή

Η φοκάτσια, όπως ξέρουμε, πρέπει να τρώγεται ζεστή, αλλά αν θέλετε να τη διατηρήσετε, αφού κρυώσει, τοποθετήστε τη σε πλαστικές σακούλες τροφίμων και καταναλώστε τη μέσα στην επόμενη μέρα, αφού τη ζεστάνετε τη στον φούρνο. Μπορείτε επίσης να την καταψύξετε τοποθετώντας τη σε σακούλες και να τη διατηρήσετε για 3 μήνες το πολύ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.