GREEN

Έκθεση ΟΗΕ: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια


JTeam

27 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια
Unsplash/Tobias Tullius
Έκθεση του ΟΗΕ φέρνει στο «φως» σοκαριστικά στοιχεία για το food waste 

Τη στιγμή που περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθημερινά ένα δισεκατομμύριο γεύματα φτάνουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Food Waste Index του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, σπαταλιέται είτε λόγω κακού προγραμματισμού είτε λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων ψύξης ή αποθήκευσης.

Το κόστος αυτής της σπατάλης τροφίμων, εκτιμάται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Με βάση τα στοιχεία, περίπου το 60% από τους τόνους τροφίμων που σπαταλούνται προέρχεται από τα νοικοκυριά, με το εμπόριο τροφίμων να έχει, επίσης, σημαντικό ρόλο. Οι υπηρεσίες τροφίμων ευθύνονται για το 28% των αποβλήτων και το λιανικό εμπόριο για το περίπου 12% το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον 13% των τροφίμων που χάνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Ετησίως, 79 κιλά τροφής σπαταλούνται ανά άτομο, ενώ οι άνθρωποι στα φτωχά νοικοκυριά πετούν στα σκουπίδια περίπου 7 κιλά λιγότερα ανά άτομο ετησίως, σε σχέση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Φυσικά, σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, η σπατάλη τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007. Η Ιαπωνία έχει μειώσει τη σπατάλη τροφίμων κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατά περίπου 18%.

Πώς το food waste επηρεάζει την κλιματική κρίση

Η σπατάλη των τροφίμων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και την απειλή της βιοποικιλότητας, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η εντατική γεωργία εκτοπίζει την άγρια ζωή από διάφορα σημεία του πλανήτη. Πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας γεωργικής γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που στη συνέχεια σπαταλούνται.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον περιέγραψε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian» τη σπατάλη τροφίμων ως «παγκόσμια τραγωδία». «Εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν σήμερα, καθώς τα τρόφιμα σπαταλούνται σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα, όμως, αφού οι επιπτώσεις του food waste προκαλούν σημαντικό κόστος στο κλίμα και τη φύση», είπε.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.