HOME SWEET HOME

Οργάνωση σπιτιού: Τελικά, λειτουργεί η μέθοδος «KonMari»; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί


JTeam

30 Απριλίου 2024

Οργάνωση σπιτιού: Τελικά, λειτουργεί η μέθοδος «KonMari»; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί
Unsplash/Spacejoy
Οι βασικοί κανόνες της μεθόδου «KonMari»

H οργάνωση του σπιτιού είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Όλοι ψάχνουμε πάντα τον κατάλληλό τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο (δεν υπάρχει) για να βάλουμε σε μια τάξη τους χώρους και τα δωμάτια στο σπίτι. «Από πού πρέπει να ξεκινήσω;», «με ποια σειρά πρέπει να οργανώσω το δωμάτιο;», «τι πρέπει να αφήσω για το τέλος;», μπορεί να είναι κάποια ερωτήματα που ταλανίζουν κι 'σενα όταν θέλεις να τακτοποιήσεις το σπίτι.

Πάντως, εδώ και μερικά χρόνια, η μέθοδος οργάνωσης «KonMari», της «γκουρού» της οργάνωσης, Μαρί Κοντό, έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι ένας «απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος τακτοποίησης, που διασφαλίζει ότι δεν θα πέσεις ποτέ ξανά στον "λάκκο" της ακαταστασίας», έχει εξηγήσει η ίδια η Μαρί Κοντό. Πώς, λειτουργεί, όμως, αυτή η μέθοδος και κατά πόσο είναι πάντα αποτελεσματική;

Jenny.Gr
Unsplash/Spacejoy

Αρχικά, για να ελέγξεις εάν αυτή η μέθοδος οργάνωσης λειτουργεί και στη δική σου περίπτωση, πρέπει να μάθεις πρώτα τι υποστηρίζει. Σύμφωνα με τη Μαρί Κοντό, υπάρχουν έξι βασικοί κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθείς βήμα-βήμα για να περιορίσεις την ακαταστασία στον χώρο σου:

  • Δεσμεύσου ότι θα τακτοποιήσεις
  • Σκέψου πώς θα ήταν ιδανικά ο χώρος σου
  • Ξεκίνησε πρώτα πετώντας μερικά πράγματα/αντικείμενα
  • Τακτοποίησε ανά κατηγορία, όχι κατά τοποθεσία
  • Ακολούθησε τη σωστή σειρά
  • Ρώτησε τον εαυτό σου εάν αυτό σου πυροδοτεί χαρά

Σύμφωνα με τον Μπεν Σόρεφ, ιδρυτή του «House to Home Organizing», η παραπάνω μέθοδος είναι χρήσιμη για κάποιους, αλλά για άλλους όχι. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά η οργάνωση δεν έχει να κάνει μόνο με τα ίδια τα αντικείμενα, αλλά, «έχει να κάνει με τον χρόνο», καθώς ο χρόνος είναι ένα ουσιαστικό μέρος της τακτοποίησης και της οργάνωσης.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Τζένι Αλμπερτίνι, που ειδικεύεται σε θέματα δημόσιας υγείας, η μέθοδος «KonMari» είναι ένας «βαθιά προσωπικός και προσεκτικός τρόπος προσέγγισης της οργάνωσης», καθώς δίνει βάση στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς πώς θα ήθελες να είναι ιδανικά το σπίτι σου. «Νομίζω ότι η μέθοδος KonMari λειτουργεί για όλους όσοι είναι έτοιμοι για μια αλλαγή. Η αλλαγή είναι το πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση και την οργάνωση», τονίζει, σύμφωνα με το περιοδικό «Livingetc».