UPDATE

Η έλλειψη ύπνου σε κάνει να γερνάς πιο γρήγορα – Τι έδειξε νέα έρευνα


JTeam

27 Μαρτίου 2024

Η έλλειψη ύπνου σε κάνει να γερνάς πιο γρήγορα – Τι έδειξε νέα έρευνα
Unsplash/ Laura Chouette
«Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο χρονών αισθάνεται ένας άνθρωπος»

H υποκειμενική ηλικία μας, δηλαδή το πόσο μεγαλύτεροι ή νεότεροι αισθανόμαστε από την πραγματική μας ηλικία, έχει συσχετιστεί με πληθώρα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της σωματικής και ψυχικής υγείας. Και ο ύπνος, έρχεται ακόμα μία φορά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμα και δύο βράδια «κακού» ύπνου είναι αρκετά για να μας κάνουν να αισθανόμαστε μήνες ή χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική μας ηλικία.

Ψυχολόγοι στη Σουηδία, και πιο συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, διεξήγαγαν δύο μελέτες ώστε να εντοπίσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στην ποιότητα του ύπνου και την υποκειμενική ηλικία. Στην πρώτη έρευνα, 429 άτομα ηλικίας 18 έως 70 ετών, απάντησαν διάφορες ερωτήσεις, για το πόσο χρονών ένιωθαν και πόσες νύχτες είχαν κοιμηθεί άσχημα τον τελευταίο μήνα. Η υπνηλία τους βαθμολογήθηκε σύμφωνα με μια τυπική κλίμακα που χρησιμοποιείται στην ψυχολογική έρευνα. Για κάθε μέρα «κακού» ύπνου, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες μεγαλύτεροι, ενώ όσοι δεν ανέφεραν καμία διαταραχή στον ύπνο, ένιωθαν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Jenny.Gr
Unsplash/ Becca Schultz

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 186 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 46 ετών, για το πόσο χρονών ένιωθαν μετά από δύο νύχτες «καλού» ύπνου, κατά τις οποίες έμειναν στο κρεβάτι για εννέα ώρες κάθε βράδυ, και μετά από δύο νύχτες κατά τις οποίες κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα. Στη δεύτερη περίπτωση, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,44 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι όταν είχαν κοιμηθεί επαρκώς.

«Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο χρονών αισθάνεται ένας άνθρωπος», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Λεονί Μπάλτερ, από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη. «Ακόμα κι όταν κοιμάστε λιγότερο για δύο νύχτες, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε», πρόσθεσε. Η ίδια, τόνισε πως τα ευρήματα της μελέτης, εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σωστά για μελλοντικές έρευνες. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύπλαστη είναι η υποκειμενική ηλικία», σημείωσε η ειδικός.

Η Δρ Σερένα Σαμπατίνι, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Surrey, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «υποσχόμενα», τονίζοντας ότι «ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μελλοντική έρευνα είναι η εξερεύνηση αυτών των μηχανισμών με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μελέτη μας λέει ότι μια κακή νύχτα ύπνου μπορεί να επηρεάσει για το πώς νιώθουμε την επόμενη μέρα, αλλά πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι σωρευτικές επιπτώσεις του κακού ύπνου για μήνες και χρόνια».