UPDATE

Πάρτι διαζυγίου και δαχτυλίδια: Ήρθε, επιτέλους, το τέλος της «ντροπής» γύρω από το διαζύγιο;


JTeam

27 Μαρτίου 2024

Πάρτι διαζυγίου και δαχτυλίδια: Ήρθε, επιτέλους, το τέλος της «ντροπής» γύρω από το διαζύγιο;
Πήρες διαζύγιο. Ε και;

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι γιόρτασε τον χωρισμό της από τον Σεμπάστιαν Μπέαρ-Μακλάρντ με «δαχτυλίδια διαζυγίου» και αποθεώθηκε από τους φανς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γι’ αυτή την πρωτότυπη - όπως πολλοί πιστεύαμε - πράξη. Το διάσημο μοντέλο έδωσε μια διαφορετική οπτική στο όλο θέμα, παρακινώντας τις γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχη φάση να κάνουν το ίδιο.

Η αλήθεια είναι πως η λέξη διαζύγιο σε θεωρητικό επίπεδο είναι υπέροχη, όταν, όμως, χτυπάει την πόρτα του εκάστοτε ζευγαριού, τότε δίπλα της μπαίνουν αυτομάτως οι λέξεις «ντροπή» και «αποτυχία».

Θα χρησιμοποιούσαμε παρελθοντικό χρόνο, όμως αυτή η άποψη φαίνεται πως βρίσκει ακόμα πολλούς υποστηρικτές. Στον αντίποδα αυτών, μια μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων που ολοκληρώνουν τον γάμο τους, γιορτάζουν για το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στη ζωή τους, αντί να βρίσκονται σε bad mood για το διαζύγιό τους.

Το διαζύγιο δεν είναι ντροπή, αλλά γιορτή

Σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρείας Moonpig, οι Βρετανοί γιορτάζουν πλέον «εναλλακτικά ορόσημα», δηλαδή κάποια γεγονότα ζωής που αποκλίνουν από τα συνηθισμένα γενέθλια, τις προαγωγές στη δουλειά, αλλά και τις γεννήσεις περισσότερο από ποτέ.

Όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία που βασίζονται στα δεδομένα αναζήτησης της Google, η Moonpig διαπίστωσε ότι τα πάρτι διαζυγίου ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές γεγονός για να γιορτάσει κανείς, αμέσως μετά την απόκτηση ενός νέου σκύλου. Τα στοιχεία αποκάλυψαν, μάλιστα, πως υπάρχουν 26.220 αναζητήσεις κάθε μήνα για «πάρτι διαζυγίου» από Βρετανούς που ψάχνουν διακαώς συμβουλές για τον εορτασμό της περίστασης.

Οι Βρετανοί έχουν πιάσει το νόημα της ζωής και το επιβεβαιώνουν στην πράξη. Για παράδειγμα, η 28χρονη Ilma Amin από το Λονδίνο έκανε ένα πάρτι διαζυγίου για να γιορτάσει το τέλος του τριετούς γάμου της και μοιράστηκε τα «must-haves του πάρτι διαζυγίου» στα social media. Το βίντεο έγινε viral μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια προβολές.

Η Amin αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ανακάμψει και έκανε ένα εμβληματικό πάρτι για να γιορτάσει το επόμενο και γεμάτο χαρά κεφάλαιο στην πορεία της, μετά το φινάλε του γάμου της. Άλλωστε, κάθε τέλος είναι και μια καινούργια αρχή.

Η ειδικός στο σεξ και τις σχέσεις του Bumble, Καρολίνα Γουέστ, υποστηρίζει πως με την πάροδο των χρόνων η πεποίθηση ότι ένα διαζύγιο σηματοδοτεί όχι την αποτυχία μιας σχέσης, αλλά την αποτυχία των ίδιων των ανθρώπων, απομακρύνεται και αντικαθίσταται από θετικές σκέψεις για τη νέα αρχή που έρχεται.

Ένας χωρισμός αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία για να κάνεις τον απολογισμό σου, να αναθεωρήσεις για πράγματα και καταστάσεις και να θέσεις καινούργιους στόχους για το μέλλον. Ένα μέλλον που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, αφού έκανες την επιλογή για το τι θέλεις και κυρίως για το τι δεν θέλεις στη ζωή σου.

Σύμφωνα με την Γουέστ, οι γυναίκες είναι πιο έτοιμες από ποτέ να «αγκαλιάσουν» τη νέα φάση ζωής που βρίσκονται και να δουν από μια διαφορετική οπτική το τέλος της σχέσης τους. Τα καλύτερα έρχονται.