UPDATE

Dopamine travel: Τα ταξίδια σε κάνουν ευτυχισμένο, κι αυτό το travel trend το αποδεικνύει


Ερασμία Αρβανιτά

21 Απριλίου 2024

Dopamine travel: Τα ταξίδια σε κάνουν ευτυχισμένο, κι αυτό το travel trend το αποδεικνύει
Unsplash/Oliver Sjöström
Στο Dopamine travel, η επαφή με τη φύση πρωταγωνιστεί

Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, είναι ότι κάθε ταξίδι διαμορφώνει το «παζλ» της προσωπικότητάς μας. Η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, τοπία, πολιτισμούς, έχουν τη «δύναμη» να επηρεάσουν – σε επίπεδο που δεν καταλαβαίνουμε άμεσα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που θα πατήσουμε το πόδι μας στο αεροπλάνο και θα βρεθούμε σε έναν μαγικό προορισμό που θα μας κατακλύσει με τα πιο έντονα συναισθήματα, συναισθήματα που πολλές φορές δεν μπορούμε καν να περιγράψουμε. Ο ενθουσιασμός, βρίσκεται πάντα και παντού στα ταξίδια.

Και το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Google, οι αναζητήσεις με τις λέξεις «dopamine travel» έχουν αυξηθεί σε πολύ υψηλό ποσοστό, καθώς ο κόσμος αναζητά όλο και πιο έντονα εκείνη την ταξιδιωτική έμπνευση για ένα ταξίδι που θα του προσφέρει τη μεγαλύτερη ευτυχία. Εξάλλου, σε έναν κόσμο όπου ο εγκέφαλός μας «εργάζεται» ακατάπαυστα και όλοι καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να παλέψουμε με το άγχος και το στρες, το να βιώσουμε έντονες στιγμές ευτυχίας, είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη.

Jenny.Gr
Unsplash/Kenny Febrian

Τι είναι, όμως, το dopamine travel;

Μία είναι η λέξη που χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου, όταν ακούς αυτό το travel trend: Ευτυχία. Ναι, το dopamine travel, η νέα τάση που θα σε παρασύρει το καλοκαίρι του 2024, ουσιαστικά επιχειρεί να προσφέρει στους ταξιδιώτες στιγμές χαλάρωσης, ηρεμίας και γαλήνης, διεγείροντας παράλληλα όλες τις αισθήσεις. Δεδομένου ότι η ντοπαμίνη θεωρείται μία από τις «ορμόνες» της ευτυχίας, το dopamine travel επικεντρώνεται στα ταξίδια σε «ζωντανούς» προορισμούς, προορισμούς που κατακλύζονται από έντονα χρώματα και μπορούν να γεμίσουν κάθε άνθρωπο με ένα βαθιά αναζωογονητικό και απελευθερωτικό συναίσθημα.

Ακριβώς όπως το «dopamine dressing» ή «dopamine decoration», trends τα οποία «αγαπούν» τα έντονα χρώματα, τα χρώματα που έχουν ισχυρή επιρροή στη διάθεσή μας, έτσι και το συγκεκριμένο travel trend επιχειρεί να μας μυήσει στη φιλοσοφία των ταξιδιών που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φύση είναι ο «πρωταγωνιστής» και ο σύμμαχός μας. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε πως η δημιουργία μας ισχυρής σχέσης με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργήσει μια αίσθηση περιπέτειας και απόδρασης, που όλοι έχουμε ανάγκη.

Η «δύναμη» των χρωμάτων

Προφανώς, κάθε ταξίδι είναι πάντα μια ευχάριστη δραστηριότητα και ένας τρόπος να δραπετεύσουμε από την ασφυκτική καθημερινότητα. Ωστόσο, το dopamine travel δίνει σε κάθε εξόρμηση μια διαφορετική «γεύση». Αυτό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη «δύναμη» των χρωμάτων. Σύμφωνα με την ψυχολογία, εξάλλου, τα κάθε χρώμα έχει τη δυνατότητα να καθρεφτίζει τα συναισθήματά μας και να επιδρά σημαντικά στη σωματική και ψυχική μας ευημερία.

Jenny.Gr
Unsplash/Moosa Haleem

Για παράδειγμα, οι ψυχροί τόνοι μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση και την πνευματικότητα, ενώ τα χρώματα όπως το πράσινο, το λευκό ή το μπλε, μπορούν να μας προσφέρουν ένα αίσθημα γαλήνης. Από την άλλη, χρώματα, όπως το πορτοκαλί ή το κίτρινο προκαλούν χαρά.

Μην περιμένεις ούτε λεπτό παραπάνω. Ετοίμασε το επόμενο ταξίδι των ονείρων σου. Το αξίζεις.