UPDATE

Για κρασί στα «wine windows» της Φλωρεντίας - Τα μυστικά spots που πρέπει να ξέρεις


Ερασμία Αρβανιτά

14 Απριλίου 2024

Για κρασί στα «wine windows» της Φλωρεντίας -  Τα μυστικά spots που πρέπει να ξέρεις
Unsplash/Massimiliano Morosinotto
Στη Φλωρεντία, υπάρχουν παράθυρα που σερβίρουν κρασί. Κυριολεκτικά.

Η Φλωρεντία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η πιο όμορφη πόλη της Ιταλίας. Ναι, πιο όμορφη από τη Ρώμη ή τη Βενετία. Λίγο ο ρομαντισμός που σε πλημμυρίζει μόλις την επισκεφτείς, λίγο τα γοητευτικά δρομάκια της, λίγο η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, λίγο η ακατέργαστη κοψμότητά της, δεν θέλει και πολύ για να μαγευτεί κάποιος από τη Φλωρεντία. Εκεί, ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει.

Η Φλωρεντία είναι, εκτός των άλλων, και ένας προορισμός γαστρονομικών απολαύσεων. Πραγματικά, είναι ο τόπος που θα κάνει τον ουρανίσκο σου να εκστασιαστεί. Εκτός από το ιδιαίτερο street food, τα gourmet εστιατόρια και το λαχταριστό gelato, στη Φλωρεντία (και σε άλλες πόλεις στην Ιταλία), θα βρεις και τα περίφημα «wine windows» - «buchette del vino» στα ιταλικά, «παράθυρα κρασιού» - στα ελληνικά.

Jenny.Gr
Pexels/Rachel Claire

Τι ακριβώς είναι τα «wine windows» και ποια η ιστορία τους

Τα «παράθυρα κρασιού» χρονολογούνται στη Φλωρεντία από τον 16ο-17o αιώνα, και ουσιαστικά είναι μικρά παράθυρα (συνήθως έχουν 30 εκ. ύψος και 20 εκ. πλάτος), στα οποία μπορεί κάποιος να βάλει το χέρι του και να αγοράσει κρασί. Σύμφωνα με την ιστορία, κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης βουβωνικής πανώλης, τα wine windows λειτούργησαν ως ισοδύναμο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και ήταν ένας ασφαλής τρόπος μέσου του οποίου οι πολίτες μπορούσαν να αγοράσουν φαγητό και ποτό, περιορίζοντας όσο το δυνατόν την επαφή. Χάρη στα μικρά αψιδωτά παράθυρα που υπήρχαν στο κέντρο της πόλης, οι κάτοικοι της Φλωρεντίας είχαν ένα «κανάλι» για την ανταλλαγή αγαθών, αλλά και μια εναλλακτική, φθηνότερη υπηρεσία, για την κατανάλωση αλκοόλ.

Σήμερα, στο κέντρο της Φλωρεντίας έχουν απομείνει σχεδόν 150 «παράθυρα κρασιού», αλλά μόνο μερικά εξ αυτών χρησιμοποιούνται. Πάντως, μετά την πανδημία του Covid-19, η δημοτικότητα αυτής της παράδοσης έχει αναζωπυρωθεί, και πλέον, το να πιεις κρασί σε αυτά τα παράθυρα είναι ένα από τα πιο cool πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Φλωρεντία.

Τα secret spots που πρέπει να ξέρεις

Osteria San Fiorenzo

Η Osteria San Fiorenzo βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία Santa Croce. Εκτός από τοπικά εδέσματα, η συγκεκριμένη osteria έχει και ένα παράθυρο κρασιού, γεμάτο ιστορία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χτυπήσεις το μικρό παράθυρό της και μέσα σε λίγα λεπτά θα δοκιμάσεις ένα απολαυστικό ποτήρι κρασί.

Ristorante Pietrabianca

Το συγκεκριμένο εστιατόριο, που βρίσκεται στην περιοχή Santa Croce, ήταν αρχικά ψαροταβέρνα με την ονομασία Fishmood Modalità Pesce. Τώρα, όμως, έχει προσθέσει στον κατάλογο του πολλές ακόμα επιλογές φαγητού. Από το μικρό του παράθυρο, μπορείς να παραγγείλεις spritz, κρασί ή κοκτέιλ.

Babae

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα wine windows στη Φλωρεντία και το ιδανικό σημείο για να ζήσεις αυτή την πρωτότυπη εμπειρία. Το Babea, ήταν η πρώτη επιχείρηση που άνοιξε ξανά, το 2019, το παράθυρό του για να προσφέρει κρασί. Εκεί, μπορείς να απολαύσεις και νόστιμο πρωινό, ενώ σε περιόδους που έχει πολλή κίνηση, μπορεί να χρειαστεί να χτυπήσεις το κουδούνι στο παράθυρο για να εξυπηρετηθείς.

Osteria Belle Donne


Είναι ένα από τα πιο κεντρικά wine windows στη Φλωρεντία, όπου μπορείς να δοκιμάσεις πιάτα από την τοπική κουζίνα της Τοσκάνης, αλλά και να πιείς ένα ποτήρι κρασί ή άπερολ, απολαμβάνοντας παράλληλα την ινσταγκραμική διακόσμησή του μαγαζιού. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Piazza Santa Maria Novella.