UPDATE

Το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού «έπιασε» 1,37 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία


JTeam

28 Απριλίου 2024

Το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού «έπιασε» 1,37 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία
Pexels
Σε ποιον ανήκει πια;

Ένα υπέροχο χρυσό ρολόι τσέπης που ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών -σου κάνω και την μετατροπή, 1,37 εκατ. ευρώ- όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών, Henry Aldridge & Son.

Και έτσι πέρασε στην κατοχή ενός συλλέκτη από την Αμερική. Το πιο τρελό όμως; Το αντίτιμο που κατέβαλε ήταν σχεδόν δεκαπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας του ρολογιού, 100.000 -150.000 στερλίνες -σου κάνω ξανά την μετατροπή, δηλαδή 116.000 -175.000 ευρώ.

Έτσι καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ για αντικείμενο από το ναυάγιο του Τιτανικού, που αφορούσε στο βιολί το οποίο είχε πουληθεί έναντι 1,1 εκατ. στερλινών.

Η ιστορία του ρολογιού

Είχε χαραγμένα τα αρχικά, JJA και ανήκε στον Αμερικανό επιχειρηματία, Τζον Τζέικομπ Άστορ, ο οποίος βρήκε τον θάνατο σε ηλικία 47 ετών στο ναυάγιο του Τιτανικού, τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912.

Ο ίδιος συγκαταλεγόταν στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο εκείνη την εποχή, με περιουσία 87 εκατομμυρίων δολαρίων - σήμερα θα αντιστοιχούσαν σε αρκετά δισεκατομμύρια.

Jenny.Gr
Pexels

Ο Άστορ, λίγο μετά αφού είχε καταφέρει να βοηθήσει τη σύζυγό του, Μάντλιν να επιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο, εθεάθη να καπνίζει μαζί με τον αμερικανό συγγραφέα, Τζακ Φουτρέλ, σύμφωνα με περιγραφές επιβατών που επέζησαν.

Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε στις 22 Απριλίου 1912, μαζί με το χρυσό ρολόι τσέπης, 14 καρατίων.

Τι απέγινε έκτοτε το ρολόι;

Μετά την ανάσυρση της σορού του, στάλθηκε στον γιο του, Βίνσεντ Άστορ, ο οποίος αποκατέστησε πλήρως το ρολόι ώστε να λειτουργεί. Το 1935, το έδωσε το ρολόι ως δώρο βάπτισης στον μικρό γιο του Γουίλιαμ Ντόμπιν IV, εκτελεστικού γραμματέα του Τζον Τζέικομπ Άστορ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

«Το ρολόι αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την επιστροφή του στην οικογένεια» του Τζον Τζέικομπ Άστορ «και φορέθηκε από τον γιο του», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην παρουσίαση. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του Τιτανικού και ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια στην ιστορία της ωρολογοποιίας που σχετίζονται με το διασημότερο πλοίο στον κόσμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ