WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι συνήθειες που σε εξαντλούν συναισθηματικά, χωρίς να το καταλαβαίνεις


JTeam

19 Απριλίου 2024

Οι συνήθειες που σε εξαντλούν συναισθηματικά, χωρίς να το καταλαβαίνεις
Unsplash/ Mathilde Langevin
Αυτές οι συνήθειες αδειάζουν τη συναισθηματική σου «μπαταρία»

Εάν αισθάνεσαι καθημερινά κουρασμένος, εάν νιώθεις πως η ψυχική σου ενέργεια έχει κάνει «βουτιά» σε επίπεδα κάτω του μηδενός ή εάν δεν έχεις ποτέ όρεξη για να κουνηθείς από τον καναπέ σου, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να επανεκτιμήσεις κάποιες από τις συνήθειές σου. Γιατί; Γιατί ορισμένες εξ αυτών είναι: α) τοξικές και β) συμβάλλουν στη συναισθηματική σου κόπωση.

Προφανώς, όλοι έχουμε ορισμένες συνήθειες που υιοθετούμε από καιρό σε καιρό, ανάλογα με το πόσο πιεσμένοι ή όχι είμαστε, αλλά και τους στόχους που έχουμε θέσει. Απλώς, πολλές από αυτές, μπορούν να μας βλάψουν βαθιά και να μας στερήσουν την απαραίτητη ενέργεια, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Ακολουθούν 5 τοξικές συνήθειες που μπορεί να απορροφούν και τη δική σου ενέργεια και σε οδηγούν σε συναισθηματική εξάντληση.

Το overthinking

Το overthinking και η καταστροφολογία, πηγαίνουν «πακέτο» με την πνευματική, αλλά κυρίως με τη συναισθηματική εξάντληση. Ξέρω, ακόμα και στις μέρες μας, η κοινωνία μας «επιβάλει» να είμαστε τέλειοι σε όλα, και απλώς εξισώνει την αυτοεκτίμησή μας με την επιτυχία. Αυτό, ίσως σε οδηγεί στο υπερβολικό overthinking και στην ψυχική εξουθένωση. Αλλά, η παραπάνω συνήθεια, απλώς σε «τρώει» σιγά-σιγά, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Το multitasking

Τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις στο IG, παράλληλα πίνεις καφέ και προσπαθείς να διαβάσεις λίγες σελίδες από το βιβλίο που έχεις αφήσει στη μέση. Ακριβώς αυτή η εναλλαγή μεταξύ πολλών δραστηριοτήτων, σου εξαντλεί την ενέργεια, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι. Γενικά, όταν ένα άτομο κάνει multitasking, τείνει να είναι λιγότερο παραγωγικό και πιο επιρρεπές σε λάθη. Γι΄αυτό, καλό είναι να το αποφεύγεις.

Jenny.Gr
Unsplash

Το να μην εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Το να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, σημαίνει ότι σκόπιμα και συνειδητά δεν τα αναγνωρίζεις, δεν τα αποδέχεσαι και δεν τα φιλτράρεις. Συνήθως, οι άνθρωποι καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας ή τα αρνούμαστε εντελώς, όταν δεν έχουμε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Το μόνο πρόβλημα είναι, πως αυτά δεν εξαφανίζονται από το γεγονός ότι τα αρνούμαστε. Αντιθέτως, η καταπίεση τους παιτεί ένα τεράστιο ποσό της ψυχικής μας ενέργειας.

Η τελειομανία

Η τελειομανία είναι μια από τις συνήθειες που σου απορροφούν την ενέργεια, και πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι είναι ένας από τους παράγοντες υψηλού κινδύνου που οδηγούν σε συναισθηματική εξάντληση. Φυσικά, το να αναζητάς την τελειότητα θεωρείται συχνά ως «δύναμη» του χαρακτήρα σου, αλλά όταν αυτό ξεπερνάει το όρια τότε μετατρέπεται σε σημαντικό πρόβλημα που σε φθείρει συναισθηματικά.

Το να μην λες «όχι»

Πρέπει να καταλάβεις, ότι το μόνο που κάνεις όταν δεν λες ποτέ «όχι» ή όταν δεν εκφράζεις όλα όσα θέλεις, απλώς σπαταλάς τη συναισθηματική σου «μπαταρία». Αυτό το «όχι» δεν χρειάζεται να το λες μόνο σε ανθρώπους, αλλά και σε πράγματα ή καταστάσεις που σε εξαντλούν. Για να το καταφέρεις αυτό, προσπάθησε καθημερινά να ανακατευθύνεις τη συναισθηματική σου ενέργεια προς πράγματα που σε επαναφορτίζουν και σε κάνουν χαρούμενο.

Αφού διάβασες για αυτές τις συνήθειες, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.