WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 6 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις όταν συνεργάζεσαι με έναν διατροφολόγο


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Απριλίου 2024

Τα 6 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις όταν συνεργάζεσαι με έναν διατροφολόγο
pexels
Ποια είναι, κατά τη γνώμη μου, τα κοινά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν επισκέπτονται έναν διατροφολόγο.

Το να ξεκινήσετε ένα ταξίδι για να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω της διατροφής είναι μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια. Πιστεύω ακράδαντα σε μια συνεργατική προσέγγιση με έναν διατροφολόγο για τη δημιουργία ενός πιο υποστηρικτικού σχεδίου που θα ταιριάζει στη ζωή σας.

Πώς όμως μπορείτε να μεγιστοποιήσετε αυτή τη συνεργασία και ποια είναι, κατά τη γνώμη μου, τα κοινά λάθη που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το ταξίδι της υγείας σας;

Λάθος 1: Αλλάζετε δραστικά τη διατροφή σας πριν από το ραντεβού ή «ωραιοποιείτε» το τρέχον διατροφικό σας πρόγραμμα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν επισκέπτονται έναν διατροφολόγο είναι ότι αλλάζουν ριζικά τη διατροφή τους τις ημέρες που προηγούνται της συνάντησης, από φόβο μήπως κριθούν. Ή «ωραιοποιούν» το διατροφικό τους πρόγραμμα. Όμως και οι δυο αυτές τακτικές μπορεί να παραμορφώσουν το συμπέρασμα του διατροφολόγου για τις διατροφικές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας, με αποτέλεσμα να προτείνει ένα διατροφικό σχέδιο που δεν θα είναι εφικτό για εσάς.

Ως διατροφολόγος δεν κρίνω ποτέ τη διατροφή του άλλου, χρειάζομαι πραγματικά να είναι ειλικρινής και ανοιχτός σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές του. Τρώτε ένα ντόνατ κάθε μέρα για πρωινό; Δεν είναι ντροπή, ο ειδικός είναι εδώ για να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση που θα σας ωφελήσει.

Λάθος 2: Ξεκινάτε ένα νέο συμπλήρωμα πριν το ραντεβού

Πολλοί είναι εκείνοι που πέφτουν στην παγίδα και ξεκινούν νέα συμπληρώματα πριν από το πρώτο τους ραντεβού, με βάση αυτά που έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο ή δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταλαβαίνω ότι είναι συναρπαστικό να αρχίσετε να εργάζεστε για την υγεία σας και ότι πολλοί σκέφτονται: «Πιθανότατα ο διατροφολόγος μου θα μου προτείνει αυτό το συμπλήρωμα, άρα ίσως να αρχίσω να το παίρνω», αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.

Τα συμπληρώματα συνιστώνται μόνο εάν είναι αυστηρά απαραίτητα για την αντιστάθμιση τυχόν ελλείψεων. Εάν δεν είναι απαραίτητα τότε μπορείτε να πάρετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των συμπληρωμάτων πριν από το ραντεβού σας με τον διατροφολόγο είναι περιττή.

Λάθος 3: Απόκρυψη συμπτωμάτων ή ανησυχιών για την υγεία

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον διατροφολόγο σας είναι απαραίτητη, ειδικά όταν πρόκειται να συζητήσετε συμπτώματα ή προβλήματα υγείας. Είτε πρόκειται για ένα νέο σύμπτωμα είτε για ένα ευαίσθητο θέμα (όπως οι αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, η κακή αναπνοή κ.λπ.) είναι σημαντικό να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες μαζί του. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γενική υγεία σας και μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συστάσεις ή παρεμβάσεις.

Η διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας επιτρέπει στον διατροφολόγο σας να παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Οι διατροφολόγοι δεν θα κρίνουν και δεν θα επικεντρωθούν στα συμπτώματα, αλλά απλώς θα παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Jenny.Gr
pexels

Λάθος 4: Δεν κάνετε ερωτήσεις όταν έχετε αμφιβολίες

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη συνεργασία με τον διατροφολόγο σας. Εάν έχετε ερωτήσεις ή έχετε αμφιβολίες σχετικά με το διατροφικό σας πρόγραμμα ή τις συστάσεις σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Ο διατροφολόγος είναι εδώ για να σας παρέχει διευκρινίσεις, υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα της διαδρομής σας. Καμία ερώτηση δεν είναι ανόητη.

Λάθος 5: Υποθέτετε ότι μια συνεδρία είναι αρκετή

Η εξατομικευμένη διατροφή είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή υποστήριξη και καθοδήγηση. Μια συνεδρία με έναν διατροφολόγο είναι μόνο η αρχή, καθώς χρειάζεται χρόνος για την εφαρμογή των διατροφικών αλλαγών, την παρακολούθηση της προόδου και την προσαρμογή των στρατηγικών. Η παράλειψη των επόμενων ραντεβού σας στερεί πολύτιμες γνώσεις, υπευθυνότητα και ευκαιρίες βελτίωσης που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Λάθος 6: Ακολουθείτε τις συμβουλές που διαβάζετε στο διαδίκτυο

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, μια πληθώρα διατροφικών πληροφοριών είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι ακριβείς και χρήσιμες, κάποιες άλλες είναι παραπλανητικές ή αβάσιμες. Η εφαρμογή δικών σας εξατομικευμένων διατροφικών σχεδίων που βασίζονται σε διαδικτυακούς πόρους μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, παραπληροφόρηση και σε κίνδυνο για την υγεία

Εάν ένα συμπλήρωμα λειτούργησε για έναν influencer στο Instagram ή ένα άρθρο υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για εσάς. Ο διατροφολόγος θα παρέχει τεκμηριωμένη καθοδήγηση προσαρμοσμένη στις μοναδικές σας ανάγκες. Και φυσικά πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός να συζητήσει αυτό το συγκεκριμένο συμπλήρωμα ή τη δίαιτα για την οποία μόλις μάθατε και να σας εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι δεν θα λειτουργήσει για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.