WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 καταστάσεις που συνδέονται με την ημικρανία και τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Απριλίου 2024

4 καταστάσεις που συνδέονται με την ημικρανία και τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα
unsplash
Τα 4 διαφορετικά ζητήματα υγείας που συνήθως συνυπάρχουν με την ημικρανία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, είναι πολύ πιο πιθανό κάποιες ασθένειες να εμφανιστούν σε άτομα με ημικρανία - συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου , των διαταραχών ύπνου και άλλων - υποδηλώνοντας ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται κατά κάποιο τρόπο.

Όσον αφορά τη χρόνια ημικρανία, μια έκθεση από το Headache & Migraine Policy Forum αναφέρει ότι σχεδόν το 90 τοις εκατό των ατόμων με χρόνια ημικρανία έχουν και άλλη μια χρόνια πάθηση υγείας.

Όταν έχετε περισσότερες από μία χρόνιες παθήσεις, η καθεμία πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ακόμα κι αν μια πάθηση θα μπορούσε να έχει επίδραση σε μια άλλη. Έτσι, εάν έχετε άγχος ή κατάθλιψη και ημικρανία, το άγχος ή η κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως και η ημικρανία. Η θεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ημικρανίας σας — αλλά είναι απίθανο αυτή η θεραπεία να κάνει τα συμπτώματα της ημικρανίας να εξαφανιστούν εντελώς.

Εάν λοιπόν έχετε κάποια άλλη χρόνια πάθηση μαζί με ημικρανία, είναι σημαντικό να μάθετε πώς μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο της συνολικής σας υγείας.

4 ζητήματα υγείας που συνήθως συνυπάρχουν με την ημικρανία

Ινομυαλγία

Αρκετές διαταραχές χρόνιου πόνου έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με την ημικρανία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση. Η ινομυαλγία , ειδικότερα - μια κατάσταση χρόνιου πόνου με διάχυτο μυϊκό πόνο - βρέθηκε ότι επηρεάζει μεταξύ 22 και 40 τοις εκατό των ατόμων με ημικρανία.

Μια άλλη ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα με ημικρανία είχαν 57 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να έχουν ινομυαλγία, από τα άτομα χωρίς ημικρανία - και ότι τα άτομα με ινομυαλγία ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ημικρανία.

Κατάθλιψη και άγχος

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας - συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών, της διπολικής διαταραχής και των αυτοκτονικών σκέψεων - συχνά επικαλύπτονται με την ημικρανία. Και η θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) - μια λειτουργική διαταραχή της γαστρεντερικής οδού με συμπτώματα κοιλιακού πόνου ή δυσφορίας - μοιράζεται παρόμοιους παράγοντες κινδύνου με την ημικρανία. Και οι δύο καταστάσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις γυναίκες και να ξεκινήσουν πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει αυξημένη συχνότητα ημικρανίας ή κεφαλαλγίας μεταξύ των ατόμων που έχουν IBS και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης IBS μεταξύ ατόμων με ημικρανία. Μια ερευνητική ανασκόπηση , για παράδειγμα, σημείωσε αρκετές μελέτες στις οποίες τα άτομα με IBS είχαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό ημικρανίας από τα άτομα που δεν είχαν IBS.

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με πιο συχνή και σοβαρή ημικρανία, σύμφωνα με έρευνα. Ενώ η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή ύπνου σε άτομα με ημικρανία, άλλες καταστάσεις περιλαμβάνουν το ροχαλητό και την υπνική απνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού. Η ανασκόπηση σημειώνει ότι η διαταραχή του ύπνου και το ροχαλητό είναι παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της ημικρανίας από επεισοδιακή σε χρόνια.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για να πάρετε τον έλεγχο

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα μιας άλλης χρόνιας πάθησης υγείας εκτός από την ημικρανία, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα που αντιμετωπίζουν αυτήν την πάθηση και αυτά τα βήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Και μπορεί να περιλαμβάνουν την αναζήτηση διάγνωσης και θεραπείας από γιατρό, καθώς και την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το βάρος της κατάστασής σας.

Λάβετε μια ακριβή διάγνωση

Είτε έχετε άγχος, κατάθλιψη, IBS ή διαταραχή ύπνου μαζί με ημικρανία, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα συζητήσει το ιστορικό της υγείας σας, θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα παραγγείλει εργαστηριακές εξετάσεις και σαρώσεις, εάν απαιτείται, πριν κάνει τη διάγνωση.

Λάβετε ένα σαφές σχέδιο θεραπείας

Μερικά άτομα με ημικρανία μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη ενός μόνο συνταγογραφούμενου φαρμάκου που έχει αποδειχθεί χρήσιμο τόσο για την ημικρανία όσο και για μια άλλη πάθηση, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Άλλα άτομα μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ξεχωριστό φάρμακο για κάθε πάθηση.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φαρμάκων προληπτικής και οξείας θεραπείας για την ημικρανία και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις συστάσεις για το πότε και πόσο συχνά να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα.

Ακολουθήστε έναν συνεπή τρόπο ζωής

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στις ημικρανίες δεν αρέσουν οι αλλαγές στην καθημερινή σας συμπεριφορά ή ρουτίνα. Ο συνεπής τρόπος ζωής καθησυχάζει τον εγκέφαλό σας ότι όλα είναι εντάξει.

Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να τρώτε τα γεύματα την ίδια ώρα, να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, να ασκείστε τακτικά και να είστε γενικά συνεπείς. Αυτά είναι τα πράγματα που θέτουν τα μοτίβα για τον εγκέφαλο ώστε να γνωρίζει τι θα συμβεί.

Αποφύγετε πιθανούς διατροφικούς παράγοντες

Αν και δεν υπάρχει κάποια διατροφή για μείωση της ημικρανίας που να φορά τους πάντες, ωστόσο αξίζει να προσέχετε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται όταν αποφεύγετε κάποιους κοινούς διατροφικούς ερεθισμούς, όπως είναι η καφεΐνη, η ζάχαρη και οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές. Επίσης οι χημικοί πυροδοτητές όπως το MSG και τα νιτρώδη, που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους.

Ζήστε τη ζωή σας

Πάνω από όλα, ζήστε τη ζωή σας στο έπακρο. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της ημικρανίας, , αντί να ανησυχείτε για κάθε μικρό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει τα συμπτώματα της ημικρανίας σας καλύτερα ή χειρότερα. Λάβετε προφυλάξεις, αλλά ζήστε τη ζωή σας.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.