WOMEN'S FORUM

Η Άντα Γιαννεσκή στο Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2024: «Άλλαξε το αφήγημα και ανάδειξε όσα σε κάνουν να διαπρέπεις»


JTeam

20 Απριλίου 2024

Άντα Γιαννεσκή
Άντα Γιαννεσκή © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Όσα ακούσαμε από την διευθύντρια Επικοινωνίας του House Market SA (franchise IKEA για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), Άντα Γιαννεσκή, στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Άντα Γιαννεσκή, στέλεχος marketing και επικοινωνίας για περισσότερα από 20 χρόνια, μίλησε στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024, στο Μέγαρο Μουσικής για τα στερεότυπα που ακολουθούν τις γυναίκες στον εργασιακό τομέα και πώς μπορούμε να τα αποδεχθούμε και να τα μετατρέψουμε σε σούπερ δυνάμεις.

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Σε μια ξεχωριστή ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής, εργαζόμενες, φοιτήτριες, μητέρες, σκεπτόμενες γυναίκες με όνειρα και ανησυχίες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και οράματα, έδωσαν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, πρότειναν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανέσυραν ιστορικά παραδείγματα, για να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική. Κάθε ομιλία πρόσθετε ένα ακόμη «λιθαράκι» στην προσπάθειά μας να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και τις προσωπικές ανάγκες μας.

Άντα Γιαννεσκή
Άντα Γιαννεσκή © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Όσα ακούσαμε στην ομιλία της Άντας Γιαννεσκή στο Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

- Στερεότυπο: Οι γυναίκες είναι πολύ συναισθηματικές

Είμαι πολύ συναισθηματική. Πόσες φορές το ακούμε αυτό οι γυναίκες; Ένα στερεότυπο που θα μπορούσε να είναι κακό. Αγκαλιάζουμε όμως το συναισθηματικό μας εύρος και το χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε, να «διαβάσουμε» τους άλλους, να ελιχθούμε και να εξελιχθούμε στον εργασιακό τομέα.

- Στερεότυπο: Οι γυναίκες δεν είναι τόσο ικανές όσο οι άντρες συνάδελφοί τους

Μπορούμε να το πάρουμε μέσα μας και να αποκτήσουμε βαθιά γνώση. Θα διαβάσουμε, θα το κυνηγήσουμε, θα μάθουμε περισσότερα, δε θα ντραπούμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα και να εξελιχθούμε.

- Στερεότυπο: Οι γυναίκες δεν είναι τόσο φιλόδοξες

Δεν είμαστε τόσο φιλόδοξες όσο οι άντρες, λέγεται. Φαίνεται ότι δεν πιστεύουμε το ίδιο στον εαυτό μας όμως παρόλα αυτά συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε στον επαγγελματικό τομέα και να διεκδικούμε ηγετικές θέσεις. Αυτό αλλάζει και φαίνεται. Είναι ανάγκη να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να δείξουμε και στα νέα κορίτσια πώς να το κάνουν.

- Στερεότυπο: Οι γυναίκες έχουν ως προτεραιότητα την οικογένεια και όχι την εργασία

Θες ή δε θες οικογένεια, θα σε αντιμετωπίσουν σαν να έχεις πρόβλημα. Ωστόσο, το μητρικό ένστικτο μπορεί να κάνει απίστευτο πραγματικά το team leading. Τον τρόπο που μια γυναίκα nurturing την οικογένειά της μπορεί να τον φέρει στο χώρο εργασίας και να δημιουργήσει την πιο δεμένη ομάδα. Ακόμη, μια γυναίκα που θα μείνει έγκυος και θα κάνει οικογένεια μέσα σε μια επιχείρηση η οποία θα την στηρίξει, θα γίνει ακόμα πιο πιστή και θα επενδύσει ακόμα περισσότερο στην εταιρεία.

- Στερεότυπο: Οι γυναίκες χαρακτηρίζονται από το Imposter Syndrome

Με μια γερή δόση αλήθειας, πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι «καταλάθος με προσλάβανε, κάπου είπα ψέματα, κάτι δεν κατάλαβαν καλά, δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ». Ένας άνδρας κάνει αίτηση σε αγγελία εργασίας έχοντας μόλις το 60% των χαρακτηριστικών. Μια γυναίκα θεωρεί απαραίτητο να έχει το 100% των χαρακτηριστικών. Άρα για να βρίσκεσαι εκεί που είσαι το αξίζεις και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αμφισβητείς. Είμαστε ικανές, το κερδίσαμε και δεν μας έκανε κανείς κανένα «χατίρι».

Άντα Γιαννεσκή
Άντα Γιαννεσκή © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

It takes a village

Υπάρχει μια έκφραση που λέει «It takes a village to make a family» (χρειάζεται ένα χωριό για να κάνεις οικογένεια), λοιπόν «it takes a village to make a career» και όπως για να κάνεις οικογένεια χρειάζεσαι βοήθεια, έτσι και για να κάνεις καριέρα δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια ούτε να την προσφέρεις στη νεότερη γενιά.

Η Μάντελιν Όλμπραϊτ είχε πει «υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος στην κόλαση για τις γυναίκες που δεν υποστηρίζουν άλλες γυναίκες. Επειδή όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, εμείς έχουμε αλλάξει, εγώ θέλω σήμερα να σας αφήσω με κάτι που είχε πει η Μάγια Αγγέλου: «Μια δυνατή γυναίκα υπερασπίζεται τον εαυτό της, μια δυνατότερη γυναίκα υπερασπίζεται και όλους τους άλλους».