WOMEN'S FORUM

"Είμαι εδώ για εσένα": Στέλιος Μαλακόπουλος - Στη ζωή το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο


Μυρτώ Μήτσιου

15 Απριλίου 2024

Στέλιος Μαλακόπουλος
Ο αθλητής Στέλιος Μαλακόπουλος μιλά στο JennyGr λίγες ημέρες πριν την ομιλία του για το πώς περνάμε «Από το φόβο στην πράξη» στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» στις 19 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής

Κλείσε το εισιτήριό σου για το Women's Forum 2024 εδώ

Μπορεί ένα ατύχημα να σου στερήσει τα όνειρά σου; Στην περίπτωση του Στέλιου Μαλακόπουλου, διακεκριμένου αθλητή και Παγκόσμιου Πρωταθλητή του στίβου, σίγουρα όχι. Όταν σε ένα τροχαίο ατύχημα τον Αύγουστο του 2015 έχασε τα πόδια του, επέλεξε να νιώσει ευγνωμοσύνη γι' αυτό που είχε - “Μια ζωή μπροστά του” όπως χαρακτηριστικά λέει. Μετά από μια περίοδο αποκατάστασης κατάφερε να σταθεί ξανά όρθιος και να δημιουργήσει μια νέα προοπτική με σύμμαχό του τον αθλητισμό. Λίγες μέρες πριν από την ομιλία του "Από το φόβο στην πράξη" στο Women's Forum 2024 «Είμαι Εδώ Για Εσένα», ο πρωταθλητής θα έρθει για να μας υπενθυμίσει ότι με πάθος και επιμονή, τίποτα δεν είναι αδύνατο και ότι κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα απλό βήμα! Αρκεί να έχεις και τους σωστούς συμμάχους! Εκείνος τους έχει βρει στην Toyota η στήριξη της οποίας του επιτρέπει να ξεπερνά κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στη πορεία του τα τελευταία χρόνια. Η Toyota άλλωστε ήταν εκείνη που του παρείχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει νέα τεχνητά μέλη και να συνεχίσει δυνατότερος και πιο ανταγωνιστικός από ποτέ.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι οποιασδήποτε διαδρομής στόχου ή επιθυμίας;

Θεωρώ πως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η στιγμή που θα το πάρεις απόφαση. Η στιγμή που πραγματικά θα πεις, ότι εγώ αυτό θα το καταφέρω. Και έπειτα σε πρακτικό επίπεδο, θεωρώ πως είναι να εντοπίσεις τους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις το στόχο σου. Να φτιάξεις την ομάδα σου! Πιστεύω βαθιά πως τίποτα σπουδαίο δεν μπορούμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Είτε πρόκειται για ένα εγχείρημα στον αθλητισμό είτε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Πόσο καιρό μετά το ατύχημα συνειδητοποίησες ότι η καθηλωμένη ζωή δεν σου ταιριάζει;

Είχα το τροχαίο ατύχημα που οδήγησε στον ακρωτηριασμό των ποδιών μου, σε ηλικία 18 ετών. Σε αυτή την ηλικία, είχα μόνο δυο επιλογές. Είτε να είμαι στεναχωρημένος και απογοητευμένος για κάτι που δεν είχα και δεν θα είχα ποτέ ξανά, είτε να είμαι ευγνώμων για κάτι που είχα. «Μια ολόκληρη ζωή μπροστά μου». Επέλεξα, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή που άνοιξα τα μάτια μου, να κάνω το δεύτερο.

Υπήρξαν στιγμές που λιγοψύχησες;

Όχι, δεν θα το έλεγα! Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί με ενημέρωσαν πως υπήρχε η δυνατότητα να περπατάω με τεχνητά μέλη. Μου είπαν πως «θα τα φορούσα και αν το ήθελα θα μπορούσα να επιστρέψω πίσω στο Πανεπιστήμιο, να δουλεύω, ακόμα και να κάνω αθλητισμό». Μετά από τρεις μήνες αποκατάστασης και αφού πλέον είχαν κλείσει οι πληγές στα πόδια μου, τα φόρεσα. Και μαζί με αυτό ξεκίνησα πάλι να ονειρεύομαι.

Πιστεύω ακράδαντα πως κάθε άνθρωπος, κάθε γνωριμία ακόμα και μια ολιγόλεπτη συνομιλία κρύβει μια πιθανότητα να μας «διδάξει» ένα μάθημα ζωής

Υπάρχει κάτι στους ανθρώπους που φαινομενικά τα έχουν όλα που να σε “εκνευρίζει”;

Να με εκνευρίζει σε καμία περίπτωση. Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει την ζωή του όπως επιθυμεί. Εκτιμάω όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, τις συνήθειές τους ή τις ιδιαιτερότητές τους. Πιστεύω ακράδαντα πως κάθε άνθρωπος, κάθε γνωριμία ακόμα και μια ολιγόλεπτη συνομιλία κρύβει μια πιθανότητα να μας «διδάξει» ένα μάθημα ζωής. Λατρεύω, όμως, να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που ονειρεύονται παράξενα πράγματα και έχουν την όρεξη να αποκτήσουν τα εφόδια για να τα κάνουν πραγματικότητα. Με ανθρώπους που έχουν την πεποίθηση πως μια ζωή είναι αρκετή για να πραγματοποιήσεις κάτι σπουδαίο. Με ανθρώπους που δεν φοβούνται να ονειρεύονται και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής σου;

Στη ζωή το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.

Όταν με βλέπει κάποιος θέλω να λέει από μέσα του «Τα κατάφερε ο Στέλιος, δεν θα τα καταφέρω εγώ; Φυσικά και θα τα καταφέρω!

Τι θα ήθελες να θυμούνται οι άλλοι από εσένα;

Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν άνθρωπο που συνεχώς θέλει να εξελίσσεται σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Ως έναν άνθρωπο που συνεχώς ονειρεύεται περισσότερα. Ως έναν άνθρωπο που μέσα από τα όνειρα, τις φιλοδοξίες του και τη στάση ζωής του, κάνει τους γύρω του να πιστεύουν στις δικές τους δυνατότητες. Όταν με βλέπει κάποιος θέλω να λέει από μέσα του «Τα κατάφερε ο Στέλιος, δεν θα τα καταφέρω εγώ; Φυσικά και θα τα καταφέρω!»

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Μέσα στο 2024 θα ήθελα να κατακτήσω ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας τον Μάιο και ένα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον Σεπτέμβριο.

Here For You

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Για να μοιραστούμε τα όνειρα και τις ανησυχίες μας και να διευρύνουμε τις σκέψεις και τις προοπτικές μας. Μέσα από επτά διαφορετικές θεματικές, 9 διαφορετικούς ομιλητές, αλληλεπιδράσεις και Q&As, μαθαίνουμε, μοιραζόμαστε εμπειρίες, εμπνεόμαστε, επικοινωνούμε, αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, κατανοούμε τη φύση, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράζονται προσωπικά βιώματα και οράματα, δίνουν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, προτείνουν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανασύρουν ιστορικά παραδείγματα, που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική, καθώς και να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και στις προσωπικές ανάγκες μας.

Μάθε περισσότερα για το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα και κλείσε το εισιτήριό σου.

Λίγα λόγια για το Στέλιο Μαλακόπουλο

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διακεκριμένος αθλητής και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του στίβου, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος κατηγορίας Τ62.
Ένα τροχαίο ατύχημα τον Αύγουστο του 2015 έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του, καθώς είχε αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο του πόδια. Ωστόσο, μετά από μια μακρά περίοδο αποκατάστασης κατάφερε να σταθεί ξανά όρθιος και να δημιουργήσει μια νέα προοπτική με σύμμαχό του τον αθλητισμό. Από το 2017 άρχισε να γυμνάζεται ως αθλητής στίβου σε Παραολυμπιακό επίπεδο, με τη βοήθεια αθλητικών τεχνητών μελών. Το 2018 κατέκτησε τη 2η θέση στα 200 μέτρα και την 3η στα 400 μέτρα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με επίδοση 6,80 μέτρα.
Αποκορύφωμα της προσπάθειάς του αποτέλεσε η συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου κατέκτησε την 4η θέση στο άλμα εις μήκος μεικτών κατηγοριών, καθώς και η επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος κατηγορίας T62 με επίδοση 7,04 μέτρα. Έγινε παράλληλα ο πρώτος αθλητής στην ιστορία, που με διπλό ακρωτηριασμό, κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 7 μέτρων.
Εκτός από πολυάριθμες αθλητικές διοργανώσεις, συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές δράσεις, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σχολεία και σειρά ομιλιών σε μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας. Ο Στέλιος πιστεύει ακράδαντα ότι όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας μια φορά, αυτά παύουν να υπάρχουν. Η σκληρή δουλειά και η αγάπη για αυτό που κάνεις μπορούν να κάνουν το αδύνατο-δυνατό.