WOMEN'S FORUM

Η Ματίνα Αγιωργίτη στο Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2024: «Δημιουργήστε μια κληρονομιά επάρκειας για τον εαυτό σας και για τις μελλοντικές γενιές»


JTeam

19 Απριλίου 2024

Ματίνα Αγιωργίτη
Ματίνα Αγιωργίτη © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Όσα ακούσαμε από την ιδρύτρια του The Heritage Muse, Ματίνα Αγιωργίτη, στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024, στο Μέγαρο Μουσικής

H Ματίνα Αγιωργίτη, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση όχι μόνο της υλικής, αλλά κυρίως της άυλης κληρονομιάς μίλησε στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024, στο Μέγαρο Μουσικής, για τη διαδοχή και την προσωπική εξέλιξη και το πώς το δώρο της κληρονομιάς πουμεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μπορεί να οδηγήσει στην προσωπική ανάπτυξη και δημιουργία.

Ματίνα Αγιωργίτη
© Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Σε μια ξεχωριστή ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής, εργαζόμενες, φοιτήτριες, μητέρες, σκεπτόμενες γυναίκες με όνειρα και ανησυχίες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και οράματα, έδωσαν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, πρότειναν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανέσυραν ιστορικά παραδείγματα, για να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική. Κάθε ομιλία πρόσθετε ένα ακόμη «λιθαράκι» στην προσπάθειά μας να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και τις προσωπικές ανάγκες μας.

Όσα ακούσαμε στην ομιλία της Ματίνας Αγιωργίτη στο Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

- Όλοι μαζί απολαμβάνουμε ό,τι υπήρξε προ ημών. Ό,τι απολαμβάνουμε εδώ σήμερα είναι επειδή κάποιος στο παρελθόν το διεκδίκησε για εμάς.

- Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν κληρονόμο. Όλοι μας έχουμε κάποια ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς μας. Πολλοί, όμως, υποφέρουν από «δυσλεξία του πλούτου», την έλλειψη ικανότητας να δώσεις αξία και να προσφέρεις εμπειρία στο σύνολο της περιουσίας που φέρεις.

- Το όραμά μου είναι φεύγοντας να βλέπετε τον εαυτό σας ως σημαντικούς κληρονόμους και να ευχαριστείτε την Υπατία, αλλά και την κάθε γυναίκα που άφησε την κληρονομιά της, καθώς και τη δική σας οικογένεια.

- Ο απτός πλούτος είναι η ακίνητη περιουσία, τα έπιπλα, το να είσαι μέρος της οικογενειακής επιχείρησης, τα κοσμήματα, τα δικαιώματα, οι τίτλοι. Τα έχεις, μπορείς να τα πουλήσεις, να τα εκμεταλλευτείς. Ο απτός πλούτος είναι ένα δώρο. Οι γονείς, η οικογένεια τα δίνει γιατί υπάρχουμε. Είμαστε η οικογενειακή γραμμή και μας τα δίνουν γιατί είναι «το δικαίωμά μας».

Ματίνα Αγιωργίτη
© Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

- Η άυλη κληρονομιά, από την άλλη, επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Πεποιθήσεις, αξίες, συμπεριφορές, νοοτροπία. Μαζί με αυτά, όμως, παίρνουμε και «τραύμα», ανασφάλειες, φόβους -μέσα στα 7 πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας και αν δεν μας… «αποτελειώσουν», στα 7 επόμενα θα πάρουμε κι άλλα.

- Οι πρόγονοι δεν είναι απλά ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπως τους σκεφτόμαστε συνήθως. Είναι δυνάμεις στη ζωή μας. Λαμβάνουμε συναισθηματική και ψυχολογική κληρονομιά από εκείνους, ένα σύνολο πραγμάτων. Κουβαλάμε αυτό το πακέτο στοιχείων που έχει και πολύτιμα στοιχεία και βάρη και όλοι κουβαλάμε και τα δύο. Ευχαριστούμε τους γονείς μας για το πακέτο και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο σωστά. Εκεί ξεκινά το ταξίδι της προσωπικής ανάπτυξης. Δεν έχει νόημα να ξεφορτώνεσαι πράγματα αλλά να τα επεξεργάζεσαι και να τα εξελίσσεις.

- Η αξία του πακέτου δεν προσδιορίζεται από το τι είναι το πακέτο που κληρονομούμε αλλά από το τι κάνουμε με αυτό.

- Όταν κλήθηκα να χειριστώ την κληρονομιά που μας άφησαν οι γονείς μας αναρωτήθηκα τι θα πω για αυτήν την περίπλοκη οικογένεια που έχω; Έπρεπε να δημιουργήσω ένα νέο αφήγημα και για εκείνους και για εμένα. Αυτό κάνεις, ενώνεις τα κομμάτια και δημιουργείς ένα νέο «αντικείμενο» που σε εκφράζει.

Ματίνα Αγιωργίτη
© Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

- Είμαστε παραλήπτες υλικών και άυλων πραγμάτων. Είμαστε σε μια πόρτα και αποφασίζουμε τι θα μπει και τι θα μείνει έξω και αυτό είναι κάτι που χρωστάμε και στην επόμενη γενιά.

- Ξεκαθαρίστε τις ντουλάπες, τα συρτάρια, τις καταστάσεις με τα αδέρφια σας για τα κληρονομικά, πάρτε αποφάσεις, γίνετε decision maker. Όσο για την άυλη κληρονομιά ανοίξτε το σεντούκι (ακόμα και αν πάρει 10 χρόνια ψυχοθεραπείας) και δείτε την από ένα νέο πρίσμα, της συγχώρεσης, της κατανόησης, της θεραπείας. Αποκτήστε ένα όραμα και φτιάξτε τον «επιμελημένο εαυτό», ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από κομμάτια που έχετε επιμεληθεί εσείς.

- Θέλω να ξέρετε πώς η αξία του κάθε πακέτου μεταφέρετε στα παιδιά σας και χωρίς τα βάρη που λάβατε εσείς, αρκεί να το επιδιώξετε. Είστε πλούσιες. Πείτε ευχαριστώ μαμά που έκανες τη ζωή μου κόλαση γιατί έτσι έμαθα περισσότερα. Ευχαριστώ που δεν μου τα έδωσες όλα και έμαθα να τα διεκδικώ. Ή απλά σε ευχαριστώ μαμά.

- Δημιουργήστε μια κληρονομιά επάρκειας για τον εαυτό σας και για τις μελλοντικές γενιές.