WOMEN'S FORUM

Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2024: Η ομιλία της Άντας Γιαννεσκή


JTeam

30 Απριλίου 2024

Άντα Γιαννεσκή
Άντα Γιαννεσκή © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Η Άντα Γιαννεσκή μίλησε για τα στερεότυπα που ακολουθούν τις γυναίκες στον εργασιακό τομέα και πώς μπορούμε να τα κάνουμε να λειτουργήσουν υπέρ μας

Η Άντα Γιαννεσκή μίλησε στο Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα», στο Μέγαρο Μουσικής, για ένα θέμα που έχει απασχολήσει σχεδόν κάθε εργαζόμενη γυναίκα στον πλανήτη. Τα στερεότυπα που ακολουθούν τις γυναίκες στον εργασιακό τομέα. Κυρίως, όμως, επικεντρώθηκε στο πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εμάς τις ίδιες υπέρ μας και να μας βοηθήσουν να διαπρέψουμε ακόμα περισσότερο, σε πείσμα όσων συνεχίζουν να μας υποτιμούν, λόγω φύλου.

Η Άντα Γιαννεσκή λόγω της μακροχρόνιας εργασίας της στην ΙΚΕΑ για πολλούς είναι γνωστή ως «Άντα ΙΚΕΑ». Η ίδια, όμως, εξηγεί ότι είναι πολλά περισσότερα –όπως οι περισσότερες γυναίκες. Είναι επίσης μαμά δύο υπέροχων παιδιών, είναι κόρη, είναι επαγγελματίας και νοικοκυρά, είναι survivor, είναι και ally, είναι coach, είναι και life-long learner ή όπως χαρακτηριστικά λέει «φοράει πολλά καπέλα».

Άντα Γιαννεσκή
Άντα Γιαννεσκή © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Το πρώτο στερεότυπο που φέρνει στη συζήτηση είναι το «είμαι συναισθηματική».«Πόσες φορές έχουμε ακούσει οι γυναίκες ότι έχουμε πάρα πολλά συναισθήματα; Είμαστε χαρούμενες, κλαίμε, γελάμε, δείχνουμε πολύ συναίσθημα και οι άλλοι μας διαβάζουν. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι έχουμε τρομερά υψηλό EQ και ενσυναίσθηση και αυτά μας κάνουν εξαιρετικά ικανές team leaders. Μπορούμε να διαβάζουμε την ομάδα μας, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην ομάδα, να λύνουμε διαφορές επειδή «πιάνουμε πράγματα» που υποβόσκουν. Άρα, το ότι είμαι πολύ συναισθηματική με κάνει και τόσο ικανή».

Οι γυναίκες έχουν τρομερά υψηλό EQ και ενσυναίσθηση και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ικανές team leaders

Ένα ακόμη στερεότυπο που ακολουθεί πολλές γυναίκες στον εργασιακό τομέα είναι το «όχι εξίσου ικανή με τους άνδρες συναδέλφους». «Οι γυναίκες, όμως», όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Άντα Γιαννεσκή, «δεν έχουμε εγωισμούς, θα ρωτήσουμε, θα διαβάσουμε, θα μάθουμε, δεν θα έχουμε θέμα να πούμε “δεν ξέρω, ας το πάω παρακάτω”». Η ίδια η Άντα Γιαννεσκή, όταν της ζήτησαν να αναλάβει έναν τομέα στη δουλειά για τον οποίο δεν γνώριζε τίποτα, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές της ως γυναίκα και την ειδική γνώση από specialists ώστε συνδυάζοντας αυτά τα δύο να έχει ό,τι χρειάζεται για να ανταπεξέλθει και να διαπρέψει.

Άντα Γιαννεσκή
Άντα Γιαννεσκή © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Θες οικογένεια; Πρόβλημα. Δεν θες οικογένεια; Πάλι πρόβλημα

Στον δύσκολο συνδυασμό μητρότητας και εργασίας αναφέρθηκε στη συνέχεια της ομιλίας της η Άντα Γιαννεσκή. «Όλες έχουμε ακούσει κάποια στιγμή “να μην την προσλάβω αυτή είναι σε ηλικία που θα κάνει παιδιά” ή “δίνει προτεραιότητα στα παιδιά”. Η κα Γιαννεσκή τόνισε ότι για μια γυναίκα που θα αποφασίσει ότι θέλει να κάνει οικογένεια, αν βγάλει προς τα έξω το μητρικό ένστικτο, μπορεί να κάνει απίστευτο team leading. Είναι nurturing, είναι loving, όλο αυτό που έχεις στην οικογένειά σου μπορείς να το φέρεις και στην ομάδα σου. Και το αντίστροφο, φυσικά. Και κάτι άλλο, αν μια γυναίκα μείνει έγκυος και κάνει οικογένεια μέσα σε μια επιχείρηση και αυτή η επιχείρηση της έχει φερθεί καλά, δένεται με την επιχείρηση και επιστρέφει και είναι ακόμα πιο loyal προς αυτή την επιχείρηση».

Δες ολόκληρη την ομιλία της Άντας Γιαννεσκή στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024