HOME SWEET HOME

Parisian design: 5 tips για να δώσεις μια «γαλλική πινελιά» στο σαλόνι σου


JTeam

27 Απριλίου 2024

Parisian design: 5 tips για να δώσεις μια «γαλλική πινελιά» στο σαλόνι σου
Unsplash/Thái An
Αυτά είναι τα «μυστικά» για να κάνεις αβίαστα κομψό το σαλόνι, αλλά και όλο το σπίτι

Υπάρχει κάτι μαγικό στη γαλλική αισθητική στη διακόσμηση. Κάτι, που κάνει απευθείας ένα σπίτι να μοιάζει πιο κομψό, με έναν αβίαστο και απλό τρόπο. Αυτό, το «je ne sais quoi», πάντως, είναι κάτι που οι άνθρωποι σε κάθε άκρη του κόσμου προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους να αποτυπώσουν και στον δικό τους χώρο.

Ειδικά το Parisian aesthetic, που δημιουργεί μια ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, της πολυτέλειας και της απλότητας, της κομψότητάς και της «ήσυχης» πολυτέλειας, πάντα θα μας ενθουσιάζει. Ποιοι είναι, όμως, οι «κανόνες» που φαίνεται να ακολουθούν οι Γάλλοι στη διακόσμηση του σπιτιού τους; Σύμφωνα με τους interior designers, οι κανόνες είναι μόνο 5 και θα τους βρεις παρακάτω.

Η ποιότητα αντί της ποσότητας

Το μυστικό πίσω από την αβίαστη κομψότητα σε κάθε παριζιάνικο σπίτι, βρίσκεται στη διακριτικότητα. Κι αυτό, είναι κάτι που ξεπερνά την αισθητική. Στον πυρήνα της γαλλικής διακόσμησης, βρίσκεται η ουσία της «ήσυχης πολυτέλειας», κάτι που κάνει ένα σπίτι να μοιάζει ακριβό μέσα στην απλότητά του, όχι μέσα στην πολυτέλειά του. Για να δώσεις, λοιπόν, στο σαλόνι σου έναν παριζιάνικο αέρα, προσπάθησε να επικεντρωθείς στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Η διαφορά μεταξύ της απλότητας και της εκφραστικότητας

Ένας χώρος που είναι σχεδιασμένος και διακοσμημένος με βάση τους γαλλικούς «κανόνες», ισορροπεί ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο. Η απλότητα, δεν συνεπάγεται και έλλειψη διαφορετικότητας ή εκφραστικότητας. Το «παιχνίδι» ή η αντίθεση μεταξύ των «καθαρών χώρων» και των πιο ιδιαίτερων αντικειμένων, επιτρέπει τη δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών στιλ, κάτι που διατηρεί έναν χώρο φρέσκο, μοντέρνο και κομψό.

Η σημασία του πολιτισμού

Για να δώσεις μια «γαλλική πινελιά» σε κάθε χώρο, χρειάζεται να ενσωματώσεις μια μικρή δόση πολιτισμού. Η γαλλική αρχιτεκτονική είναι μοναδική, και ο τρόπος που σχεδιάζονται οι χώροι είναι εμπνευσμένος από τον πολιτισμό. Το γαλλικό design εξάγεται σε όλο τον κόσμο, οπότε αν θέλεις να δώσεις μια αίσθηση αυθεντικότητας στον σαλόνι σου, σκέψου μήπως εντάξεις μερικά κομμάτια από γαλλικά brands.

Τηρώντας τη συμμετρία

Η συμμετρία σε έναν χώρο, είναι το εργαλείο που διαχωρίζει τη σύγχρονη από την κλασική εσωτερική διακόσμηση. Ωστόσο, στο παριζιάνικο design, η συμμετρία στον εσωτερικό σχεδιασμό είναι κάτι που γεφυρώνει το παλιό με το νέο. Σε ένα παριζιάνικο σπίτι, κάθε στοιχείο είναι προσεκτικά μελετημένο, χωρίς ωστόσο να χάνεται η μοναδικότητα ή η θεατρικότητα στον χώρο.

Η κομψότητα μπορεί να συνυπάρχει με τη διασκέδαση

Ο παριζιάνικος σχεδιασμός δεν στερείται της πληθωρικότητάς του. Η κομψότητα μπορεί να συνυπάρχει με τη διασκέδαση. Εξάλλου, το γαλλικό «art de vivre», έχει να κάνει με την εορταστική αίσθηση και τον χαρούμενο τρόπο ζωής, όπου το φρέσκο αναμειγνύεται με το παραδοσιακό. Αυτό, σημαίνει πως το να πειραματιστείς με διαφορετικά χρώματα, έπιπλα και υφές, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.