WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σκέφτεσαι υπερβολικά τα πάντα; 5 ψυχολογικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό


JTeam

28 Απριλίου 2024

Σκέφτεσαι υπερβολικά τα πάντα; 5 ψυχολογικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό
Pexels/Yaroslav Shuraev
Δεν είσαι ο μόνος που κάνει overthinking, αλλά καλό είναι να ξέρεις γιατί συμβαίνει

Είναι λογικό να σκέφτεσαι και να αναλογίζεσαι οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου. Τις πράξεις σου, τις αποφάσεις σου, όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, όσα έχεις μετανιώσει και όλα όσα θέλεις να κάνεις στο μέλλον. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ξοδεύεις μέρος της ενέργειάς σου σε αυτό. Αλλά, πάντα υπάρχει ένα «αλλά».

Όταν αυτή η σκέψη, μετατρέπεται σε βραχνάς και σε εμπόδιο για την προσωπική σου εξέλιξη, όταν αυτή η σκέψη γίνεται απλώς overthinking, τότε μιλάμε για μια τοξική κατάσταση. Είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι, το να αναλύεις υπερβολικά τα πράγματα σε εξαντλεί ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Και για να καταλάβεις πώς θα το αντιμετωπίσεις, ίσως χρειάζεται να αναλογιστείς τι κρύβεται πίσω αυτό, γιατί υπάρχουν ορισμένοι λόγοι, που υποσυνείδητα σε οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση.

Φοβάσαι μήπως αποτύχεις

Οι άνθρωποι που φοβούνται την αποτυχία, συνήθως σκέφτονται υπερβολικά τα πράγματα επειδή προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική επιφυλακτικότητα και απροθυμία ανάληψης ευθυνών.

Φοβάσαι μήπως σε απορρίψουν οι άλλοι

Οι άνθρωποι που φοβούνται την απόρριψη, μπορεί να σκέφτονται υπερβολικά τα πράγματα επειδή προσπαθούν να προβλέψουν και να αποφύγουν αυτήν την κατάσταση. Αυτό, ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυθορμητισμού και φόβο έκφρασης.

Jenny.Gr
Unsplash/Josh Parsons

Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις

Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις, επειδή σκέφτονται υπερβολικά τις συνέπειες των επιλογών τους. Στο τέλος, όμως, εγκλωβίζονται απλώς στις σκέψεις τους. Αυτό, φυσικά, μπορεί να οδηγήσει σε αναποφασιστικότητα και στην αίσθηση ότι έχουν κολλήσει σε ένα σημείο.

Πιστεύεις πως έτσι μπορείς να ελέγχεις τα πράγματα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως το overthinking τους προσφέρει μια βεβαιότητα. Εάν, κι εσύ έχεις συνεχώς την ανάγκη να ελέγχεις τα πράγματα, τότε μπορεί να σκέφτεσαι υπερβολικά κάθε κατάσταση, επειδή προσπαθείς να ελέγξεις κάθε πτυχή της ζωής σου. Αυτό, ίσως σε οδηγήσει σε έλλειψη ευελιξίας και αδυναμία προσαρμογής στις αλλαγές.

Θέλεις να είσαι πάντα τέλειος

Οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς, τείνουν να σκέφτονται υπερβολικά τα πράγματα επειδή θέλουν όλα να είναι τέλεια, όλα αψεγάδιαστα. Αυτό, όμως, ίσως να σε οδηγήσει σε υπερβολικές αναλύσεις και αναστοχασμό σχετικά με τις αποφάσεις ή τις πράξεις σου, κάτι είναι εξαντλητικό και αντιπαραγωγικό. Πολύ απλά, η τελειότητα, είναι μια ψευδαίσθηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.