CELEBRITIES

Η Κρίστεν Στιούαρτ στη «fuck it» φάση της καριέρας της: «Θέλω να βρω τους ανθρώπους μου»


Στεφανία Παπαδημητρίου

12 Ιανουαρίου 2024

Η Κρίστεν Στιούαρτ στη «fuck it» φάση της καριέρας της: «Θέλω να βρω τους ανθρώπους  μου»
Η Κρίστεν Στιούαρτ, πιο ελεύθερη από ποτέ, μιλά για την queer φύση της και την ανακάλυψη του εαυτού της σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο

Η Κρίστεν Στιούαρτ βαρέθηκε, αναγεννήθηκε, έδωσε συνέντευξη στο Variety και τα έβαλε όλα (και όλους) στη θέση τους. Έκανε κόπο για μία πενταετία, καλλιτεχνικά και οικονομικά, και ετοιμάζει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Θέλει να γυρίσει το The Chronology of Water, μία ταινία βασισμένη στην αυτοβιογραφία της bisexual συγγραφέα Λίντια Γιούκναβιτς, και δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν το καταφέρει.

«Δεν πρόκειται να κάνω καμία άλλη ταινία, αν δεν κάνω αυτή πρώτα», εξηγήθηκε για να μην παρεξηγηθεί.

Η Κρίστεν Στιούαρτ βρίσκεται στη «fuck it» φάση της καριέρας της και το απολαμβάνει. Έχει περάσει πολλά –από την οργή των μίντια επειδή απάτησε τον Ρόμπερτ Πάτινσον με τον σκηνοθέτη Ρούπερτ Σάντερς (εντωμεταξύ, η αντίδραση του Πάτινσον ενδέχεται να ήταν πιο ήρεμη από αυτή των δημοσιογράφων), μέχρι τη σκληρή τους στάση απέναντί της, την περίοδο που προσπαθούσε να ανακαλύψει τη σεξουαλική της ταυτότητα. Ξεκίνησε από το Twilight που την έκανε παγκοσμίως γνωστή, κι αντί να κάνει αυτό που όλοι πίστευαν, δηλαδή να γίνει το next big thing των ρομαντικών κομεντί, πρωταγωνίστησε σε ανεξάρτητες παραγωγές και ξεχώρισε για την ερμηνεία της –για το Spencer κέρδισε ακόμη και υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Αποφάσισε να παραμείνει πιστή στις αρχές της, να διατηρήσει την αυθεντικότητά της και, ενώ φάνηκε να χάνει από το Χόλιγουντ, φαίνεται πως, μάλλον, εκείνη το νίκησε. Έχει τη μοναδική ικανότητα να «χάνεται» στον κάθε χαρακτήρα που υποδύεται, διαχειρίζεται τη δημοσιότητα με αμήχανο και ταυτόχρονα γοητευτικό τρόπο και, κοιτώντας τη, νιώθεις ότι το καταφέρνει χωρίς προσπάθεια. Στην πραγματικότητα, απλώς το κάνει να φαίνεται εύκολο –είναι το ακριβώς αντίθετο. «Μου λένε συχνά ότι μόλις βγήκα από το καβούκι μου. Και τους απαντώ πως, ναι, έφτασα 33 ετών. Ήταν πολύ δύσκολο», δήλωσε.

Από τη στιγμή που πάτησε τα 30, κάτι άλλαξε μέσα της. Από εκεί που ντρεπόταν να δώσει συνεντεύξεις, τώρα μιλά ανοιχτά για όλα: Από την εποχή που έπαιζε στο Panic Room, πλάι στην Τζόντι Φόστερ (ήταν μόλις 11 ετών), μέχρι τη στιγμή που η ηθοποιός την υπερασπίστηκε δημόσια, όταν όλα τα tabloids ήταν εναντίον της για τον χωρισμό με τον Πάτινσον. Από το coming out της στο SNL, το 2017, μέχρι τα queer στοιχεία που έδωσε στο Twilight. Και με τις ταινίες Love Me και Love Lies Bleeding, μπόρεσε να «ξεκλειδώσει» και να εξερευνήσει τον εαυτό της.

Τα δύο τελευταία έργα, ήταν το 11ο και το 12ο που παρουσιάστηκαν στο Sundance, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου στις ΗΠΑ. Τώρα, για πρώτη φορά, θα μείνει εκεί για όλη τη διάρκειά του, κι όχι απλώς για λίγες μέρες προσπαθώντας να προωθήσει τις δουλειές της.

«Μπορώ να πάω να συναντήσω αρχάριους σκηνοθέτες και να βιώσω όντως το Sundance με τον τρόπο που όλοι μιλούν για αυτό, δηλαδή σαν πρόσφορο έδαφος για δικτύωση, και, δεν ξέρω, να μεθύσουμε και να φωνάζουμε ο ένας στον άλλο και να ρωτάμε “Πες την αλήθεια, ποια είναι η γνώμη σου για την ταινία; Δεν έχει δημοσιογράφους εδώ”».

Η Κρίστεν Στιούαρτ πέρασε δύο χρόνια, από το 2015 ως το 2017, προσπαθώντας να πείσει τα μίντια ότι μπορούν να γράφουν για τις σχέσεις της με άλλες γυναίκες και να μην τις αποκαλούν «κολλητές» της. Δεν κρυβόταν καν –έβγαινε ανοιχτά με τις συντρόφους της για χρόνια. Αργότερα, ξαφνικά όλοι δήλωναν πως είχαν καταλάβει την queer ταυτότητά της, ακόμη κι όταν η ίδια δεν ήξερε τον εαυτό της.

«Α ναι; Το ξέρατε από πάντα; Τότε μάλλον θα έπρεπε να με είχατε δει να κάνω σεξ με το πρώτο μου αγόρι», λέει τώρα.

Το Love Lies Bleeding, την ταινία της που θα παρουσιαστεί τώρα στο Sundance, είναι «queer χωρίς ενοχές» -έτσι το περιγράφει η ίδια, τουλάχιστον. Κι οι σεξουαλικές σκηνές είναι πολλές, είναι ειλικρινείς και «θα σοκάρουν το κοινό».

Η χαρακτήρας που υποδύεται, η Λου, έχει χαρακτηριστικά που, στην ετεροκανονική κοινωνία μας, θα αποκαλούσαμε «αρρενωπά» κι αυτό, για την Στιούαρτ ήταν εξαιρετικά σέξι. «Δεν το λέω από την οπτική του θεατή –εγώ ερεθιζόμουν από τον ρόλο, κι ήταν ωραίο που ο κόσμος το έβλεπε», εξήγησε.

Σήμερα, είναι αφοσιωμένη σε ένα πράγμα: Την αποδοχή και την αγκαλιά της queer φύσης της, τόσο ως γυναίκα, όσο και ως ηθοποιός και σκηνοθέτρια. Αυτός είναι και ο λόγος που επικοινωνεί τόσο καλά με την κοινότητα LGBTQ+ χωρίς κόπο – «χάρη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, έπαψα να αισθάνομαι πως δεν ανήκω πουθενά. Ήταν ένας ολόκληρος κόσμος που δεν περίμενα ότι θα εξερευνούσα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κι ανυπομονεί για το φετινό Sundance.

«Θέλω να πάω εκεί και να κάνω φίλους. Θέλω να είμαι πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτρια. Θέλω να βρω τους ανθρώπους μου».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.