COOKING SUGAR, SUGAR

Flan parisien: Η εύκολη σπιτική συνταγή ενός από τα πιο αγαπημένα γαλλικά γλυκά


JTeam

10 Μαΐου 2024

Flan parisien: Η εύκολη σπιτική συνταγή ενός από τα πιο αγαπημένα γαλλικά γλυκά
www.fattoincasadabenedetta.it
Η Flan parisien ή flan pâtissier είναι ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο γαλλικό επιδόρπιο από ζύμη κρούστας με απαλή κρέμα βανίλιας. Έχει πλούσια, γεμάτη γεύση όπως όλα τα γαλλικά εδέσματα και είναι σούπερ λαχταριστή.

Το σημερινό γλυκό είναι αρκετά εκλεπτυσμένο, αλλά και απλό γλυκό που μπορεί να ετοιμαστεί στο σπίτι χωρίς καμία δυσκολία, απλά χρειάζεται να σεβαστείτε τους χρόνους ξεκούρασης. Μόλις ψηθεί, η Flan parisien πρέπει να αφεθεί να κρυώσει εντελώς, ώστε να σφίξει καλά η κρέμα και στη συνέχεια να κοπεί εύκολα σε φέτες για να την σερβίρετε κομψά. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Υλικά

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

1 βανίλια

4 αυγά

180 γρ ζάχαρη

30 γρ άμυλο καλαμποκιού

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι

100 γρ βούτυρο

50 ml νερό παγωμένο

Jenny.Gr
www.fattoincasadabenedetta.it

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Bάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε ένα λοβό βανίλιας και αφήνουμε να πάρει βράση και μετά σβήνουμε.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το άμυλο καλαμποκιού και ανακατεύουμε καλά για να αποφύγουμε τον σχηματισμό σβώλων. Ύστερα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί και αφήνουμε την κρέμα να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα μικρά κομμάτια κρύου βουτύρου σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας μέχρι να πάρουμε ένα αμμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

Τυλίγουμε το κομμάτι της ζύμης με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα. Όταν περάσει ο χρόνος ανοίγουμε σε μια αλευρωμένη σανίδα μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου μισό εκατοστό. Σχηματίζουμε έναν δίσκο λίγο μεγαλύτερο από το καλούπι που θα χρησιμοποιήσουμε (το δικό μας έχει διάμετρο 20 εκ.). Από τη ζύμη που περισσεύει παίρνουμε λωρίδες πλάτους περίπου 5 εκ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί, τακτοποιούμε τη ζύμη και μετά στρώνουμε γύρω γύρω με τις λωρίδες ζύμης. Παίρνουμε την κρέμα που έχει κρυώσει και την αδειάζουμε στη ζύμη ισιώνοντας την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήνουμε το γλυκό στον φούρνο στους 200°C για 35 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο τη flan parisien η οποία σε αυτό το σημείο θα είναι ψημένη και αρκετά μαλακή. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, ή ακόμα και όλη τη νύχτα αν θέλετε. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να την κόψουμε σε φέτες και να την απολαύσουμε μόνοι μας ή με παρέα.

Συμβουλή

  • Το να αφήσουμε τη flan parisien να κρυώσει μετά το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν την κόψουμε όσο είναι ακόμα ζεστή η κρέμα θα είναι πολύ απαλή και θα διαλυθεί.
  • Αν σας περισσέψει η flan parisien μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, για 3-4 ημέρες το πολύ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.