GREEN

Κλιματική αλλαγή: «Έχουμε δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη», προειδοποιεί ο ΟΗΕ


JTeam

11 Απριλίου 2024

Κλιματική αλλαγή: «Έχουμε δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη», προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Unsplash/Tobias Rademacher
«Ποιος ακριβώς έχει δύο χρόνια για να σώσει τον κόσμο; Η απάντηση είναι κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη»

Συνεχείς προειδοποιήσεις για την κλιματική κρίση στέλνουν οι επιστήμονες, καθώς και ο ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η υποβίβαση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε «δεύτερη» θέση στη διεθνή ατζέντα, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές καταστροφές. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ, προειδοποίησε ότι έχουμε «δύο χρόνια» για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Σε σχετική ομιλία του στο Λονδίνο, ο ίδιος τόνισε πως η παρούσα κατάσταση, εάν συνεχιστεί, θα αποδεκατίσει την οικονομία των χωρών της G20. «Η επίρριψη της ευθύνης στους άλλους δεν είναι στρατηγική και η υποβίβαση του κλίματος σε δεύτερη θέση δεν είναι η λύση σε μια απορρύθμιση που θα αποδεκατίσει κάθε οικονομία χωριστά και η οποία άρχισε ήδη να προκαλεί ζημιές», ανέφερε, σύμφωνα με το AP.

Ο Σάιμον Στιλ, κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε αφενός στο ότι «έχουμε ακόμη την ευκαιρία να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με μια νέα γενιά εθνικών σχεδίων για το κλίμα» και αφετέρου στο ότι πλέον είναι αναγκαία «ισχυρότερα» σχέδια. «Ποιος ακριβώς έχει δύο χρόνια για να σώσει τον κόσμο; Η απάντηση είναι κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη».

Jenny.Gr
Unsplash/ Annie Spratt

Όπως ήδη γνωρίζουμε, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,1%. Δεδομένου ότι ο περασμένος μήνας ήταν με τη σειρά του ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί στον κόσμο, οι ειδικοί θεωρούν ότι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να εισέλθει σε «αχαρτογράφητα νερά». Τον περασμένο μήνα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε σε νέο μηνιαίο υψηλό 21,07 βαθμούς Κελσίου ή 69,93 βαθμούς Φαρενάιτ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Μιλώντας στο BBC, o διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, ο Γκάβιν Σμιντ, σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εάν εξακολουθούμε να παρατηρούμε θερμοκρασίες ρεκόρ στον Βόρειο Ατλαντικό ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τότε πραγματικά θα έχουμε μεταφερθεί σε αχαρτογράφητη περιοχή». Οι θερμοκρασίες «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τη Δρ. Σαμάνθα Μπουργκές από το Copernicus, να τονίζει πως οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η κατάσταση άλλαξε τόσο δραματικά στα μέσα του περασμένου έτους, αλλά και πόσο θα συνεχιστεί.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.