UPDATE

Tradwife Movement: Στο TikTok, γυναίκες σου λένε να γίνεις «δούλα και κυρά»


Στεφανία Παπαδημητρίου

26 Φεβρουαρίου 2024

Tradwife Movement: Στο TikTok, γυναίκες σου λένε να γίνεις «δούλα και κυρά»
Είναι ένα ακόμη ηλίθιο ιντερνετικό trend ή στ' αλήθεια επικίνδυνο;

Έχεις σκεφτεί ότι θα ήταν υπέροχο αν, για έναν χρόνο μονάχα, σταματούσες να δουλεύεις, έχοντας λυμένα όλα σου τα προβλήματα; Σίγουρα το έχεις σκεφτεί, πιθανότατα επειδή είναι 2024 και οι περισσότεροι έχουμε πάθει burnout. Θα τα παρατούσες όλα, όμως, για να δηλώνεις «οικιακά» στο επάγγελμα, να φροντίζεις τα παιδιά, να μαγειρεύεις και να γίνεσαι όμορφη για τον σύζυγό σου, την κολώνα του σπιτιού; Εδώ σε θέλω.

Κάθε φορά που ένας άντρας σου λέει «εγώ δεν θα ανεχτώ να δουλεύει η γυναίκα μου», αναρωτιέσαι τι μέρα είναι, τι μήνας και ποια χρονιά. Αν μάθεις ότι κάποιος ζήτησε από φίλη σου να παραιτηθεί, της λες ότι πρέπει να χωρίσει άμεσα. Αν, δε, σου το πει άνθρωπος με τον οποίο έχεις βγει ραντεβού, γίνεσαι καπνός σε δευτερόλεπτα. Δεν κάναμε τόσα χρόνια αγώνες για να αποκτήσουμε βασικά δικαιώματα, μόνο και μόνο για να μας συντηρούν οικονομικά και να ζούμε σαν τις γιαγιάδες μας -έτσι δεν είναι; Μάλλον δεν είναι έτσι.

Στο TikTok, εδώ και χρόνια καλλιεργείται το «tradwife movement» που πλέον είναι viral και αποκτά όλο και περισσότρες οπαδούς. Είναι συντομογραφία του «traditional wife» (παραδοσιακή σύζυγος) και, ενώ ξεκίνησε από Μορμόνους και ακροδεξιές κοινότητες σε κάτι χωριά της Αμερικής, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κάτι ανησυχτικό. Βλέπεις βίντεο από creators που άλλοτε ζούσαν ανεξάρτητα έχοντας αρπάξει τη ζωή από τα μαλλιά, να σου λένε ότι πλέον είναι «νοικοκυρές, δούλες και κυρές», και αυτό αξίζει να κάνεις κι εσύ. Τώρα πια, ετοιμάζονται για να τις βρίσκει όμορφες ο καλός τους όταν επιστρέφει από μία κοπιαστική μέρα στη δουλειά, αναλαμβάνουν μόνες τους τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού, φτιάχνουν σπιτικές μαρμελάδες και εξηγούν ότι προφανώς και οφείλεις να είσαι τέλεια σε όλα, αρκεί να το κάνεις να φαίνεται εύκολο.

Οι tradwives είναι πολλές και είναι δημοφιλείς στα social media. Και είναι επικίνδυνες.

Μπορεί να βλέπεις TikToks με τη ζωή τους μοιάζει βγαλμένη από το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», και να απορείς πώς γίνεται να ζει έτσι ο κόσμος. Λες «φάση είναι, θα περάσει, τόσα trends γεννήθηκαν και χάθηκαν μέσα σε λίγο καιρό», αλλά η πραγματικότητα μάλλον απέχει πολύ από αυτό. Είναι όλες τους πάντα περιποιημένες, πάντα χαρούμενες, παρουσιάζουν τη μητρότητα σαν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο -το μεγαλύτερο tradwife icon, η Χάνα Νίλμαν, πήγε και σε καλλιστεία για παντρεμένες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό επειδή, εντάξει, *όλα τα μπορεί* (η Χάνα ήταν μπαλαρίνα και ζούσε στη Νέα Υόρκη, μέχρι που γνώρισε τον σύζυγό της. Σήμερα, ζουν μαζί με τα οχτώ παιδιά τους στη φάρμα τους στη Γιούτα και της αρέσει πολύ να τη θαυμάζουν που είναι τόσο τέλεια σε όλα).

@ballerinafarm

Fresh buttermilk pie with buttermilk crust! One of my favorite recipes to make from the Animal Farm Buttermilk Cookbook by Diane St. Claire 🌾💛

♬ original sound - Ballerina Farm

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των tradwives και αγαπημένο τους θέμα για σοσιαλμιντιακό content, είναι ο φεμινισμός. Όχι, δεν σου λένε «είμαστε ενωμένες και, παρότι εγώ έχω επιλέξει να μείνω σπίτι με τα παιδιά, στηρίζω εσένα που δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το κάνεις». Πιστεύουν ότι η γυναίκα και ο άντρας δεν είναι ίσοι ούτε ίδιοι, ότι χρειάζεται να υπάρχει διαφορά στις δυναμικές για να είναι ενωμένη η οικογένεια και πως οι γυναίκες που «τις αναγκάζουν» να εργάζονται ευθύνονται για τις «χαλασμένες» οικογένειες. Εκείνες φταίνε που δεν ζουν με έναν άντρα να τις συντηρεί και, προσωπικό μου αγαπημένο, αφαίρεσαν από τις άλλες γυναίκες το δικαίωμα να υπάρχουν απλώς για να γεννάνε, να μαγειρεύουν και να προσφέρουν σεξ στον σύζυγο που τις συντηρεί. Το πρόβλημα είναι οι σύγχρονες φεμινίστριες, όπως πάντα.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις γυναίκες που ασπάζονται την «παράδοση» και θέλουν να προσδιορίζονται αποκλειστικά ως μητέρες και σύζυγοι. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι ότι οι συγκεκριμένοι ρόλοι χρησιμοποιούνται σαν όπλα για την προώθηση του σεξιστικού alt-right αφηγήματος, το οποίο μπλέκουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, με τις έννοιες της ομορφιάς και της θηλυκότητας.

@zimcolorado The values I hold ✨ Words in this reel were written by @emilyallison40 (instagram handle) . . . #homemaker #homemakerlife #tradwife #tradfamily #valuesmatter #godlyvalues #homemakerlifestyle #homemakertiktok #tradwifetok #traditionalvalues ♬ original sound - Rachel Joy

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Media and Communication προσπάθησε να βρει τον τρόπο με τον οποίο οι tradwives φέρνουν την alt-right ιδεολογία και τον αντιφεμινισμό στο ευρύτερο φάσμα της κουλτούρας του influence και του content creation. Παρουσιάζοντας διακαώς aesthetic περιεχόμενο σχετικά με την θηλυκή ταυτότητα, το σπίτι και την οικογένεια, δημιουργούν εξαιρετικά οπτικά όμορφο περιεχόμενο, το οποίο έχει τεράστιο κοινό. Διαιωνίζονται στερεοτυπικές αντιλήψεις των περασμένων αιώνων και, αν απλώς καταναλώνεις το εύπεπτο αυτό content χωρίς να το φιλτράρεις, σου βγάζει νόημα.

Άλλη μελέτη του Persona Studies εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα blogs και οι αναρτήσεις στα social media των γυναικών που αυτοπροσδιορίζονται ως παραδοσιακές σύζυγοι εξιδανικεύουν τα στερεότυπα στους έμφυλους ρόλους μέσα σε μία οικογένεια. Κάποιες, θα χρησιμοποιήσουν φεμινιστική ρητορική για να εξηγήσουν πως έχουν πάρει την πιο σωστή απόφαση και ζουν έτσι από καθαρό δυναμισμό, όμως πίσω της θα κρύβονται εσωτερικευμένος μισογυνισμό και βαθύς ρατσισμός, καθώς κατά κύριο λόγο, το tradwife movement αποτελεί προνόμιο των λευκών γυναικών εφόσον είναι εξαιρετικά προνομιούχες στη σημερινή κοινωνία (σκέψου το με βάση τα ελληνικά δεδομένα: αν είσαι straight, χριστιανή και Ελληνίδα, είσαι αυτόματα πιο προνομιούχα από τις υπόλοιπες).

@esteecwilliams For better, for worse. NOT divorce. #fyp #tradwife #traditionalwife #traditionalmarriage #tradwifemovement #housewife #homemaker #nuclearfamily #traditionalvalues #traditionalhousewife ♬ 1950s Woman - John Stevens Band

To tradwife aesthetic/movement/trend, πες το όπως θέλεις, είναι προβληματικό και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρά εξαιτίας γυναικών που λαχταρούν για την προσοχή των αντρών, που ζητούν την επιβεβαίωσή τους, που ανέκαθεν ήταν «διαφορετικές από τα άλλα κορίτσια». Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορούμε να ελπίζουμε πως οι υποστηρίκτριές τους είναι η μειοψηφία και πως το κοινό στο οποίο απευθύνονται πραγματικά, είναι μία στρατιά ατόμων που αυτοαποκαλούνται alpha males. Τους ξέρουμε, τους κρίνουμε, γελάμε μαζί τους και δεν αξίζει να τους δώσουμε περισσότερο χώρο, ούτε σε αυτό εδώ το άρθρο.

TAGS