UPDATE

Guardian για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: «Το σώμα πρέπει να το προστατεύουμε, όχι να το καταστρέφουμε»


JTeam

15 Απριλίου 2024

Guardian για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: «Το σώμα πρέπει να το προστατεύουμε, όχι να το καταστρέφουμε»
«Τα κυκλαδικά ειδώλια που βρέθηκαν στο Αιγαίο δείχνουν βαθύ σεβασμό προς το γυναικείο σώμα. Πώς το έχασε αυτό η Ελλάδα;»

Την ώρα που μετράμε πέντε γυναικοκτονίες από την αρχή της χρονιάς και όλες συζητάμε ότι είμαστε ζωντανές από καθαρή τύχη, ο Guardian αναρωτιέται: «Τα κυκλαδικά ειδώλια που βρέθηκαν στο Αιγαίο δείχνουν βαθύ σεβασμό προς το γυναικείο σώμα. Πώς το έχασε αυτό η Ελλάδα;»

Η δημοσιογράφς Κέιτι Χέσελ γράφει για το αγαπημένο της έργο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Είναι ο «Ατενίζων τ’ άστρα» και Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο ειδωλίου με ανθρώπινη μορφή. Πήρε αυτό το όνομα συμβατικά, λόγω της έντονης κλίσης του κεφαλιού προς τα πίσω, με τα μάτια να κοιτάζουν ψηλά. Κοιτώντας το, συνειδητοποίησε πως τα περισσότερα ειδώλια είναι γυναικεία, πριν ή μετά την περίοδο της κύησης, έχοντας μέχρι και ραγάδες στα σώματά τους. «Βλέποντας αυτά τα αγαλματάκια, ήρεμα και θαμαστά με τα κομψά διπλωμένα χέρια τους να προστατεύουν το στομάχι τους, σκέφτηκα πώς τα σώματα των εγκύων καμουφλάρονται στην τέχνη, τόσο συχνά. Σκέφτηκα, επίσης, την ανάγκη να προστατεύουμε τα σώματα με κάθε κόστος, για να εξυμνούμε τις άπειρες ικανότητές τους», έγραψε. Και συνέχισε γράφοντας για την ημέρα που ο όρος «γυναικοκτονία» απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

«Αυτό έγινε μία ημέρα μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, από τον πρώην σύντροφό της, ενώ εκείνη ικέτευε για βοήθεια από την αστυνομία, έξω από αστυνομικό τμήμα στη δυτική Αττική. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πολλές αναφορές για βία κατά των γυναικών, ανάμεσά τους μία υπόθεση τον Ιανουάριο, όταν μία 41χρονη έγκυος γυναίκα λέγεται ότι δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της και τον φίλο του», σημείωσε.

«Δε θα έπρεπε να είναι τα θύματα που θα δραπετεύουν, που θα πρέπει να υπομένουν τέτοια αναστάτωση. Θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλή παντού, πάντα».

Η Κέιτι Χέσελ κλείνει το άρθρο της αναφερόμενη ξανά στα ειδώλια. «Έχουν επιβιώσει από πολέμους, σεισμούς, επαναστάσεις και άλλα, μας μαθαίνουν το πόσο πολύτιμα είναι τα σώματα, το ότι χρειάζεται να τα προστατεύουμε, όχι να τα καταστρέφουμε», τόνισε.