WOMEN'S FORUM

Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2024: «Η σοφία δεν είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»


JTeam

19 Απριλίου 2024

Μαρία Ευθυμίου
Μαρία Ευθυμίου © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Όσα ακούσαμε από την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum “Είμαι Εδώ Για Εσένα” 2024, στο Μέγαρο Μουσικής

Η Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο οποίο δίδαξε από το 1981 έως το 2022, άνοιξε την αυλαία στο Women’s Forum “Είμαι εδώ για σένα” 2024 στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε για τη θέση της γυναίκας και την ηγεσία στην ιστορία. Κάνοντας μια αναδρομή, από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα, αναφέρθηκε σε γυναίκες - σύμβολα, γυναίκες - κύρους, γυναίκες με αποφασιστικότητα, σε μια εποχή που τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν.

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Σε μια ξεχωριστή ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής, εργαζόμενες, φοιτήτριες, μητέρες, σκεπτόμενες γυναίκες με όνειρα και ανησυχίες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και οράματα, έδωσαν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, πρότειναν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανέσυραν ιστορικά παραδείγματα, για να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική. Κάθε ομιλία πρόσθετε ένα ακόμη «λιθαράκι» στην προσπάθειά μας να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και τις προσωπικές ανάγκες μας.

Όσα ακούσαμε στην ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου στο Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

-Την περίοδο των ρακοσυλλεκτών, η γυναίκα υπερείχε του άνδρα και προσέφερε τη συναισθηματική ασφάλεια, γιατί ήταν πίσω σε πολλά, αλλά προστάτευε τα παιδιά και φρόντιζε για τη συνέχεια του είδους. Αυτός ο ρόλος της γυναίκας διήρκησε μέχρι πρόσφατα που άρχισε να αλλάζει.

-Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού σχετικά με τους αγγέλους. Οι άγγελοι είναι άφυλοι προφανώς, γιατί και οι δυο προστασίες χρειάζονται. Και η ρώμη του άνδρα και η προστασία της γυναίκας. Η σοφία δεν είναι ούτε θηλυκή ούτε αρσενική. Η Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του πάτερα της, ήταν κάτι έκτακτο. Βγήκε με την πανοπλία, το δόρυ κ.λ.π. Γεννήθηκε πολεμιστής, χωρίς καμία διαδικασία γέννησης. Ήταν η προστάτης των Αθηνών και στη ζωή της δεν είχε την παραμικρή ιστορία έρωτος. Ποτέ. Εκ των πραγμάτων ήταν άφυλη. Δεν σκέφτηκε ποτέ να παντρευτεί. Είχε αυτόν τον ρόλο για να έχει τα χαρακτηριστικά και των δύο -ανδρός και γυναικός.

Jenny.Gr
Μαρία Ευθυμίου © Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

-Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Άρτεμις. Θεά μιας «ανδρικής δουλειάς» τότε, του κυνηγιού. Είχε βέλη και τόξα και σκότωνε ζώα. Ήταν ανδρική δουλειά αυτή. Δεν είχε ποτέ καμία ερωτική ιστορία, δεν κοίταξε ποτέ άνδρα, ούτε κάποιος τη φλέρταρε. Ήταν και εκείνη ουδέτερη, μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

-Η Αλβανία έχει μια τρομερή ιστορία στη βεντέτα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους γιατί υπάρχει βεντέτα κι αν βγουν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους. Μέλη αυτής της οικογένειας γίνονται άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες, αλλάζουν όνομα, πηγαίνουν στα καφενεία, καπνίζουν και λειτουργούν ως άνδρες. Δεν έχουν την παραμικρή ερωτική ιστορία για να γίνουν οι προστάτιδες της οικογένειας.

-Ο Μωάμεθ είναι ο ιδρυτής του Ισλάμ το 600 μ.Χ. Η θρησκεία που έχει δημιουργήσει, σε 20 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Αυτή η θρησκεία γεννήθηκε χάρη σε μια γυναίκα. Ο Μωάμεθ ήταν έμπορος στη Μέκκα και εκεί υπήρχε μια εμπόρισσα η Χατιτζέ. Εκείνη ζήτησε βοήθεια και της την έδωσε ο Μωάμεθ. Και τον ερωτεύτηκε. Ήταν πάνω από 20 χρόνια μεγαλύτερή του. Όσο ζούσε η Χατιτζέ ήταν μαζί της, μόλις πέθανε «έχασε το μέτρημα» των γυναικών. Η Χατιτζέ ήταν στύλος δίπλα του. Αν δεν ήταν, θα είχε αποκαρδιωθεί. Εκείνη του είπε να μετακομίσουν στη Μεδίνα, την περιοχή όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος η διδασκαλία του κορανιού. Η Χατιζτέ ήταν η σιδηρά γυναίκα πίσω από έναν άνδρα. Του έδινε δύναμη να προχωρήσει όταν εκείνος λύγιζε.

- Στην αρχαία εποχή ήταν σπάνιο μια γυναίκα να βρεθεί σε αυτή τη θέση ηγεσίας. Το 1500 π.Χ στην Αίγυπτο, μια Φαραώ γυναίκα ανέβηκε στον θρόνο επικαλούμενη κάποιες ιστορίες της οικογένειάς της. Είναι η μόνη Φαραώ μέχρι σήμερα. Το όνομά της ήταν Χατσεψούτ. Παρουσιαζόταν με ένα γένι. Έτσι, παρουσιαζόταν και στις εικαστικές αποτυπώσεις και στα αγάλματά της. Ήταν ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα. Όταν πέθανε, ο διάδοχός της έσπασε όλα τα αγάλματα, ώστε να ξεχαστεί αυτή η πλευρά της ιστορίας. Αυτή η γυναίκα ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες Φαραώ και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες. Ήταν μια γυναίκα με όραμα, σπουδαία. Πρόσφατα, από ανασκαφές αποκαλύφθηκε το όνομά της. Οι περιστάσεις δεν είχαν επιτρέψει να γνωστοποιηθεί η ιστορία της.

-Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα: Παντρεύτηκαν σε μια εποχή που η Ισπανία δεν είχε διώξει τους Άραβες. Αυτή που διοικούσε πραγματικά ήταν η Ισαβέλλα. Είχε πειθαρχεία, ήταν θρησκευόμενη, εργατική και επιτελικός τύπος. Γεννούσε ένα σωρό παιδιά και από μωρά έλεγε με ποιον θα τα παντρέψει. Αυτή ήταν που κατάλαβε πόσο σπουδαίο ήταν να βοηθήσει ένα θεοπάλαβο τύπο. Ήταν ο Κολόμβος, του έδωσε τρεις καραβέλες και βγήκε στη θάλασσα. Και έτσι θεωρούσε ότι έφτασε στις Ινδίες, είχε φτάσει βεβαία σε άλλη Ήπειρο. Η Ισαβέλλα ήταν μια μεγάλη ηγεμών. Εκείνη είχε τη λειτουργία.

-Η Ελισάβετ Α ήταν κόρη του Ερρίκου του 8ου. Όταν υπήρχαν εμφύλιοι πόλεμοι, ο Ερρίκος έκοψε το κεφάλι της δεύτερη γυναίκας του, γιατί δυσκολεύτηκε στο πρώτο διαζύγιο. Η Ελισάβετ Α, όταν ανέβηκε στην εξουσία – η πρώτη αδερφή της πέθανε από καρκίνο – υπήρχε μια ισχυρή αμφισβήτηση στο πρόσωπό της. Τότε, η Αγγλία δεν ήταν σπουδαία δύναμη. Μετά το 1800 έγινε πολύ σπουδαία χώρα. Όταν ανέβηκε η Ελισάβετ στον θρόνο, ήταν σε άνοδο, αλλά δεν ήταν τόσο σπουδαία. Η Ελισάβετ σκέφτηκε απλά: Δεν θέλω να γίνω εμφύλιος μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Οι καθολικοί λατρεύουν την Παναγία.

Οπότε, εκείνη αποφάσισε ότι θα εμφανίζεται ως μαντόνα με ρούχα λευκά. Ήταν κατάλευκη και δημιουργούσε την εντύπωση ότι ήταν αειπάρθενος. Ήταν η παρθένος βασίλισσα. Είχε εραστές, αλλά δεν το μάθαινε κανείς άλλος. Έκανε διαδρομές στις συνοικίες των καθολικών σαν να ήταν η παρθένος Μαρία. Ήταν εκείνη που έστησε το μεγάλο ναυτικό της Αγγλίας. Το χάρισμά της ήταν να ακούει να ρωτάει, να παίρνει τις πληροφορίες και μετά να πράττει.

Οι εραστές της ήταν ναυτικοί. Της είπαν ότι χρειάζονται χρήματα για να φτιαχτούν πλοία. Την εποχή εκείνη, όσοι ήταν ευγενείς κρατούσαν τα χρήματα στα σεντούκια τους. Εκείνη βγήκε, λοιπόν, και είπε ότι επενδύει τα χρήματά της στο ναυτικό, ώστε να παρακινήσει και τους υπόλοιπους Άγγλους. Και τα κατάφερε. Όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο στόλο της γης, της Ισπανίας, η Ελισάβετ είπε ότι θα νικήσουμε και τελικά οι Άγγλοι νίκησαν τους Ισπανούς. Θεωρείται η σπουδαιότερη ηγεμόνας της σπουδαιότερης χώρας του σύγχρονου κόσμου.