UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Στην Μητροπόλεως βρίσκεται ένα εστιατόριο που πραγματικά έχει την Ακρόπολη στο πιάτο


Αμαλία Κυπαρίσση

24 Μαρτίου 2017

16999099-387478544957054-1115426980598100928-n.jpg

Ένα από αυτά, στην οδό Μητροπόλεως στο νούμερο 54, χτίστηκε το 1898 ως ιδιωτική κατοικία. Ένα μοναδικού κάλλους νεοκλασικό στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Zillers Boutique Hotel. Το επισκέφτηκα μια ηλιόλουστη ημέρα και ανέβηκα την ξύλινη σκάλα του μέχρι τον τελευταίο όροφο, εκεί που στεγάζεται ένα μοναδικό εστιατόριο στην κουζίνα του οποίου διαπρέπει μια γυναίκα σεφ. Η Κωνσταντίνα Φάκλαρη, βραβευμένη σεφ που άλλοτε ηγείτο της κουζίνας του Σελήνη στη Σαντορίνη ξέρει να “ξαφνιάζει” ευχάριστα τους θαμώνες των εστιατορίων στα οποία έχει το γενικό πρόσταγμα.

Πριν γευτείς την κουζίνα της, όμως, το πρώτο που σε μαγεύει είναι αυτό που βλέπεις. Η θεά στην Ακρόπολη, αισθάνεσαι ότι θα απλώσεις το χέρι και θα την αγγίξεις, τα Αναφιώτικα, έτσι όπως φαίνεται να “σκαρφαλώνουν” στο λόφο της Ακρόπολης, αλλά και το ρολόι της Μητρόπολης που σου θυμίζει πως ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν χρειάζεται να τον σπαταλάς ανούσια. Εδώ, βεβαίως, τίποτα δεν είναι ανούσιο. Ο διάκοσμος λιτός και ευχάριστος με κυρίαρχο στοιχείο τον τοίχο με τα 2000 αληθινά φυτά.

Στο φαγητό ο κατάλογος έχει επιλογές για όλα τα γούστα. Σε κάθε πιάτο αισθάνεσαι ότι η Κωνσταντίνα έχει αιχμαλωτίσει μυρωδιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παίζει “δημιουργικά” με την ελληνική κουζίνα και το αποτέλεσμα είναι άκρως γευστικό.

Ο κόσμος των σεφ είναι ένας ανδροκρατούμενος κόσμος παρά το γεγονός ότι η μαγειρική σε κάθε σπίτι, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, είναι γυναικείο προνόμιο! Για αυτό και κάθε φορά που συναντώ διακεκριμένη γυναίκα σεφ ενθουσιάζομαι! Κατά την Κωνσταντίνα αυτό συμβαίνει εξαιτίας του χρόνου που απαιτεί η δουλειά του μάγειρα. Είναι σίγουρα ένας χώρος απαιτητικός και σκληρός που χρειάζεται αφοσίωση και θυσίες. Οι δικοί της αγαπημένοι σεφ είναι ο Δημήτρης ο Δημητριάδης για τη δημιουργική του ματιά και την ελληνική προσέγγιση που έχει η δουλειά του και ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ο οποίος, όπως μου λέει η Κωνσταντίνα, εκτός από εξαιρετικός σεφ είναι και φοβερός δάσκαλος για τη νέα γενιά των μαγείρων.

Η Κωνσταντίνα ξεκίνησε να μαγειρεύει από μικρή. Μου εκμυστηριευεται ότι: «Πρώτη φορά που μαγείρεψα μόνη μου ήταν στα 8 για τον παππού μου! Αργότερα ως έφηβη μου έδινε μεγάλη χαρά να μαγειρεύω για οικογένεια και φίλους, μέχρι που ένα καλοκαίρι πήγα να βοηθήσω στο εστιατόριο μιας φίλης και εκεί αποφάσισα ότι αυτό θέλω να κάνω. Όλη αυτή η ένταση της δουλειάς, η αδρεναλίνη σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα με συνεπήρε τότε και συνεχίζει μέχρι σήμερα.”

Το αγαπημένο της πιάτο από μικρή ήταν “ο κόκορας κοκκινιστός με πουρέ και οι χορτόπιτες με ανοιξιάτικα χόρτα.”

Τη ρωτάω τι θα πρότεινε σε κάποιον που επισκέπτεται το εστιατόριο για πρώτη φορά μου απαντά “το μπακαλιάρο με σκορδαλιά παντζαριού και αφρό ρέγκας”. Από το μεσημεριανό μενού ξεχωρίζει το ριζότο με άγρια μανιτάρια φρέσκο θυμάρι και μετσοβόνε αλλά και η καταπληκτική μους τιραμισού με υγρό κέικ σοκολάτας! Δικό μου αγαπημένο το burger σολομού με μαύρο ψωμί από μελάνι σουπιάς.

Το βράδυ το μενού κινείται σε πιο γκουρμέ ύφος. Τη ρωτάω ποιά είνια τα πιο δημοφιλή πιάτα από το βραδινό μενού: «Το κουσκούς απο βουβαλίσιο γάλα με λέμονγκρας και φρέσκες καραβίδες, το κουνελάκι κονφί με πουρέ καρότου και σκορδαλιά απο καρύδι και η σούπα από φρούτα του δάσους με αφρό λευκής σοκολάτας και άρωμα πικραμύγδαλο”.


Πριν κλείσουμε την κουβέντα μας τι ρωτάω ποιό είναι το φετίχ της. Όπως κάθε σεφ εστιάζει στην καθαριότητα αλλά προσθέτει πως είναι και ο δυόσμος και ο γλυκάνισος σε σημείο που την κοροϊδεύουν συχνά συνάδελφοι και φίλοι.

Μετά τη συζήτηση μου με μια δημιουργική και δυναμική γυναίκα και το εξαιρετικό burger σολομού που μου έφτιαξε το οποίο συνδύασα με καταπληκτική ταραμοσαλάτα κρατάω στο χέρι μου ένα ποτήρι παγωμένη Μαλαγουζιά, έχω μπροστά μου ένα πλατό με ελληνικά τυριά, κοιτάζω την Ακρόπολη και σκέφτομαι ότι η ζωή είναι ωραία, το καλοκαίρι ζυγώνει και σε αυτή την ταράτσα της Αθήνας μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά. Εμβληματικό κτίριο, ελληνική κουζίνα, δημιουργική γυναίκα, το ιστορικό κέντρο και η Ακρόπολη μια ανάσα από εμένα δεν είναι παράξενο που στο μυαλό μου ήρθε η Μελίνα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα