VIDEO

#ActNow: Η καμπάνια του Κέντρου Διοτίμα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας


JTeam

16 Νοεμβρίου 2023

#ActNow: Η καμπάνια του Κέντρου Διοτίμα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
Το φαινόμενο "loverboy", η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση - κι η ανάγκη να ζητάμε βοήθεια, και η υποχρέωση να αναλαμβάνουμε δράση

«Τα “loverboys” εκμεταλλεύονται ανήλικα κορίτσια. Τα αποπλανούν με δώρα και υπερβολική εκδήλωση προσοχής και “αγάπης”. Τα“loverboys” απομονώνουν σταδιακά τα θύματά τους και τα μυούν στα ναρκωτικά. Όταν είναι πιο ευάλωτα, τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά». Κι από πίσω, μία ανατριχιαστική συνομιλία κάποιου Chris_04 με μία έφηβη κοπέλα.

«Ο θεσμικός ρατσισμός επιδεινώνει τις συνέπειες της έμφυλης βίας. Ενημερώσου». Κι από πίσω, η Φατιμά εξομολογείται την ενδοοικογενειακή βία στην οποία υπόκειται.

«Η άσκηση κοινωνικού ελέγχου είναι σημάδι μίας κακοποιητικής σχέσης. Αν είσαι μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, πάρε θέση». Από πίσω, η κουβέντα δύο νεαρών. Ο ένας, συμπεριφέρεται κακοποιητικά στη σύντροφό του.

Η καμπάνια #ActNow του Κέντρου Διοτίμα, έχει ένα μήνυμα προς όλους: Ζήτα βοήθεια. Ενημερώσου. Δράσε τώρα.

Μέσα από τα 3 videos του #ActNow, το Κέντρο Διοτίμα έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή μας για αφανείς μορφές έμφυλης βίας, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης της κοινότητας στις επιζώσες και την αναγκαιότητα να παίρνουμε θέση, όταν είμαστε μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης.

Σε όλα τα videos παρακολουθούμε καθημερινές συνομιλίες. Βλέπουμε πως εξελίσσεται στο instagram, μια σχέση χειραγώγησης, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενός ανήλικου κοριτσιού από ένα “loverboy”.

Παρακολουθούμε πώς ένα group chat στο Viber ενθαρρύνει μια μετανάστρια να μιλήσει για την ενδο-συντροφική βία που βιώνει.

Ακούμε την τηλεφωνική συνομιλία δύο νεαρών ανδρών. Όταν ο ένας αναγνωρίζει τις παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές του φίλου του, αντιδρά και παίρνει θέση - όπως θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Η καμπάνια προβάλλεται ταυτόχρονα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Βέλγιο, τον φετινό Νοέμβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας. Μπορείς να τη βρείτε εδώ στα αγγλικά, και στα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και ολλανδικά, στα social media των: Κέντρο Διοτίμα, ABD, ACRA, Payoke, τεσσάρων εξειδικευμένων –σε ζητήματα έμφυλης ισότητας και βίας– φορέων.