WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Νιώθεις ότι η ζωή σου κυλάει γρήγορα; Υπάρχει ένας τρόπος για να «επιβραδύνεις» τον χρόνο


JTeam

16 Απριλίου 2024

Νιώθεις ότι η ζωή σου κυλάει γρήγορα; Υπάρχει ένας τρόπος για να «επιβραδύνεις» τον χρόνο
Freepik
Ο χρόνος κυλάει σαν νερό και αυτό πέρα από ρητό είναι και μια πραγματικότητα

Πόσες φορές έχεις αναλογιστεί πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος; Πότε ήσουν 25 και πότε έφτασες 45. Πόσες φορές έχεις θυμηθεί τα φοιτητικά χρόνια σου ή τα ξενύχτια με τις φίλες σου, έχοντας ένα αίσθημα νοσταλγίας; Δεν είσαι η μόνη. Πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητα έρχονται στο μυαλό μας αναμνήσεις, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μέρες περνούν σαν αστραπή.

Ψυχολόγοι, που συζητούν με ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ανέφεραν πως όλοι υποστηρίζουν ότι η ζωή τους πέρασε πολύ γρήγορα. Με τα εύκολα και τα δύσκολα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων δηλώνει ότι τα χρόνια κύλησαν σαν νερό, τόσο γρήγορα που ούτε το κατάλαβαν.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία, Ρουθ Όγκεντν, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί ο χρόνος κυλάει αστραπιαία. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, αλλάζει και το ποσοστό μας σε σχέση με τη συνολική ζωή ενός ανθρώπου. «Όταν είσαι 8, για παράδειγμα, ένα έτος είναι το 1/8 της ζωής σου, ενώ όταν είσαι 80, είναι 1/80», υποστήριξε.

Ένας ακόμη λόγος σχετίζεται με το πώς οι αναμνήσεις μας επηρεάζουν την εμπειρία μας στο χρόνο. «Ο εγκέφαλός σου δεν παρακολουθεί συνεχώς το χρόνο, οπότε όταν χρειάζεται να κρίνουμε μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως ημέρες, μήνες ή χρόνια, χρησιμοποιούμε τον αριθμό των αναμνήσεων που σχηματίστηκε σε αυτές τις περιόδους ως οδηγό για το πόσο διήρκησαν οι περίοδοι», εξήγησε ο Όγκντεν.

Και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα, αν σε ρωτούσαν πόσο καιρό φαινόταν ότι έκανες το Χ, ο εγκέφαλός σου θα εστίαζε στο πόσες αναμνήσεις σχηματίστηκαν κατά την περίοδο Χ και θα το χρησιμοποιούσε ως οδηγό για τη διάρκεια. Όσο περισσότερες αναμνήσεις σχηματίζουμε κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου και όσο πιο ζωντανές και συναισθηματικές είναι αυτές οι αναμνήσεις, τόσο μεγαλύτερη αντιλαμβανόμαστε την περίοδο».

Jenny.Gr
Freepik

Το μυστικό για να κάνεις τον χρόνο της ζωής σου να κυλάει πιο αργά

Η καινοτομία είναι το μυστικό για να επιβραδύνεις τον χρόνο στη ζωή σου. Ναι, ναι καλά διάβασες. Η ζωή ενός ανθρώπου αποτελεί συνονθύλευμα εμπειριών και αναμνήσεων, συνεπώς για να δώσουμε φως στις ημέρες μας και να καθυστερήσουμε τον χρόνο που τρέχει, οι ψυχολόγοι συνιστούν να δημιουργούμε καθημερινά καινούργιες αναμνήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς η ρουτίνα είναι ωραίο πράγμα, γιατί σε κρατάει σε μια ισορροπία και έτσι δεν κινδυνεύεις να γίνεις αποδέκτης απρόσμενων καταστάσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, αν θέλεις να δώσεις νόημα στις ημέρες που περνούν, πρέπει να τις γεμίσεις με νέες εμπειρίες, που θα σε βγάλουν από τη ζώνη ασφαλείας και θα σου ανοίξουν άγνωστα αλλά ενδιαφέροντα μονοπάτια.

Οι νέες δραστηριότητες που καταπιανόμαστε βοηθάνε το μυαλό μας να ξεκολλήσει από τις γνώριμες αναμνήσεις και να δημιουργήσει καινούργιες, φρέσκιες και ζωντανές, που θα μας κάνουν να νιώθουμε ότι ο χρόνος περνάει πιο αργά. Η απόφαση να ασχοληθούμε με νέα πράγματα, που διαταράσσουν τη ρουτίνα μας και κατ’ επέκταση την αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο, είναι μια σοφή επιλογή.

Πώς θα γίνει αυτό; Η εγγραφή σε ένα καινούργιο σπορ, η οργάνωση μικρών ή μεγάλων αποδράσεων εντός και εκτός Ελλάδος ή δοκιμή καινούργιων γεύσεων και η συναναστροφή με περισσότερο κόσμο είναι κάποιες από τις προτάσεις που έχουμε για εσένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.