WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Απριλίου 2024

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;
pexels
Είναι το νερό με λεμόνι καλό για εσάς;

Το νερό με λεμόνι εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει μια πολύ δημοφιλής τάση στον κόσμο της ευεξίας. Αυτό το «μαγικό ρόφημα» υποστηρίζεται ότι βοηθά στην αποτοξίνωση, στην εξισορρόπηση του pH, στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της ανοσίας. Είναι όμως αληθινός κάποιος από αυτούς τους ισχυρισμούς;

Τι είναι το νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι είναι απλώς νερό, ζεστό ή κρύο, στο οποίο έχει προστεθεί χυμός λεμονιού. Μερικοί το πίνουν κάθε μέρα και η ποσότητα λεμονιού που προστίθεται εξαρτάται απλώς από τις προτιμήσεις του καθενός

Είναι όμως καλό το νερό με λεμόνι; Εδώ είναι το θέμα - το νερό με λεμόνι δεν πρόκειται να διορθώσει ή να θεραπεύσει τίποτα. Απλώς σας βοηθά να ενυδατωθείτε, όπως και το σκέτο νερό.

Τα λεμόνια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση σιδήρου, να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό και βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου. Το νερό με λεμόνι παρέχει περίπου το 20% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C, ανάλογα με το πόσο λεμόνι προστίθεται.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που είναι ακόμα καλύτερες πηγές βιταμίνης C:

  • Πιπεριές

  • Πορτοκάλια

  • Φράουλες

  • Λαχανάκια Βρυξελλών

  • Μπρόκολο

  • Πατάτες

Έτσι, ενώ το νερό με λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε κάποια επιπλέον βιταμίνη C, δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε αυτό για να είναι η κύρια πηγή σας. Σε σύγκριση με άλλες κοινές πηγές βιταμίνης C, το νερό με λεμόνι παρέχει τα ίδια οφέλη, αν όχι λιγότερα.

Jenny.Gr
pexels

Το νερό με λεμόνι θα σας αποτοξινώσει;

Η αποτοξίνωση είναι ένας από τους ισχυρισμούς για τους οποίους υποτίθεται ότι το νερό με λεμόνι είναι εξαιρετικό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι πολύ ικανό να αποτοξινωθεί μόνο του χάρη στα όργανά μας όπως οι νεφροί, οι πνεύμονες, το δέρμα και το συκώτι.

Εφόσον τα όργανά σας λειτουργούν σωστά, δεν χρειάζεται να κάνετε αποτοξίνωση με λεμονόνερο ή οτιδήποτε άλλο. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για να υποστηρίξετε τη λειτουργία των οργάνων σας, αλλά δεν έχει σημασία αν εμπλέκονται τα λεμόνια ή όχι.

Το νερό με λεμόνι βοηθά στην απώλεια βάρους;

Πολλοί υποστηρικτές του νερού με λεμόνι στην κοινότητα ευεξίας δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο ρόφημα θα σας βοηθήσει να «εκκινήσετε γρήγορα τον μεταβολισμό σας», κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Δυστυχώς όμως το νερό δεν θα αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πληρότητας ή κορεσμού, που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο φαγητό και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Όμως τα λεμόνια δεν παίζουν κανένα ρόλο σε αυτό. Και φυσικά δεν συνιστώ να χρησιμοποιείτε το νερό για να κόψετε την όρεξή σας.

Επίσης ορισμένοι «γκουρού» ευεξίας πιστεύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων αλκαλικών τροφών θα αυξήσει το αλκαλικό φορτίο στο σώμα μας, το οποίο υποτίθεται ότι βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Υπάρχουν μερικά ζητήματα με αυτόν τον ισχυρισμό.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το νερό με λεμόνι (ή άλλες τροφές/ποτά) μπορεί να επηρεάσει το pH των ούρων, το pH των ούρων δεν είναι καλός δείκτης του συνολικού pH του σώματός σας ή της συνολικής υγείας σας.

Επίσης, το pH του αίματος του οργανισμού είναι πολύ καλά ρυθμισμένο και είναι πολύ επικίνδυνο αν ξεφύγει από το εύρος 7,35-7,45. Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε δεν επηρεάζουν το pH του αίματός μας και το pH των ούρων σας αλλάζει για να διατηρείται το pH του αίματός σας σε ένα ασφαλές εύρος. Όχι λοιπόν, το νερό με λεμόνι δεν αλλάζει το pH του σώματός σας. Και αυτό είναι καλό.

Εν κατακλείδι δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στο νερό με λεμόνι. Λίγη επιπλέον βιταμίνη C μπορεί να είναι χρήσιμη για εσάς, αλλά σίγουρα δεν είναι μια θεραπεία για όλα.

Το νερό είναι το πιο ευεργετικό συστατικό του ροφήματος και αν η προσθήκη λεμονιών σας βοηθά να πίνετε περισσότερο και να παραμένετε ενυδατωμένοι, τότε να το προτιμάτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.