WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρθρίτιδα και Διατροφή: Οι τροφές που πρέπει να αφαιρεθούν ASAP από το πιάτο σου


JTeam

15 Απριλίου 2024

Αρθρίτιδα και Διατροφή: Οι τροφές που πρέπει να αφαιρεθούν ASAP από το πιάτο σου
Unsplash
Η επιστήμη δείχνει πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής και της αρθρίτιδας

Κάθε ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 350 αρθρώσεις κι αν έστω λίγες από αυτές έχουν φλεγμονή, επηρεάζεται άμεσα η καθημερινότητα. Η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί πολύ κόσμο - όλων των ηλικιών - και σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχει σύνδεση με τη διατροφή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να δυσκολέψει απλές συνήθειες που έχουμε μέσα στην καθημερινότητά μας, από το να πληκτρολογούμε στον υπολογιστή μας μέχρι να περπατάμε. Ο πόνος στα χέρια, τα πόδια ή την πλάτη που προέρχεται από την αρθρίτιδα, είναι ικανός να κάνει την οποιαδήποτε σωματική άσκηση δυσκολότερη, ακόμα και την απλή βόλτα με τον σκύλο μας.

Σύμφωνα με τη ρευματολόγο από τη Νέα Υόρκη, Γκρέιτς Ράιτ, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας ο καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του αιτία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει για παράδειγμα περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Όσοι ταλαιπωρούνται από αυτή έχουν πόνους στα δάχτυλα, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα πληθαίνουν και ο πόνος μεταφέρεται στους αστραγάλους, στους γοφούς και στα γόνατα.

Jenny.Gr
Unsplash

Μεγάλη μερίδα γιατρών, λοιπόν, επισήμανε πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων τις φορές που οι πόνοι προέρχονται από φλεγμονή. Οι ειδικοί εξηγούν πως η κατάλληλη διατροφή δεν ανακουφίζει τον πόνο, αλλά μέσα στον χρόνο μπορεί να εξαλείψει ορισμένα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

Ειδικότερα, υπάρχουν 5 κατηγορίες τροφίμων, που οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουν ή να καταναλώνουν με μέτρο όσοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα.

-Υπέρ επεξεργασμένες τροφές (μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κακά λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες)
-Αλλαντικά (υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα)
-Τηγανητά (η συνεχόμενη μαγειρική με χρήση λαδιού, αυξάνει τον πόνο στην αρθρίτιδα)
-Γλουτένη (για όσους έχουν ούτως ή άλλως δυσανεξία)
-Αλκοόλ

Jenny.Gr
Unsplash

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα υγείας, η διατροφή ενός ανθρώπου που πάσχει από αρθρίτιδα πρέπει να περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και φρούτα, όπως τα μούρα και τα πορτοκάλια που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

«Η μεσογειακή διατροφή δίνει προτεραιότητα στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα ψάρια και άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ ελαχιστοποιεί το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτός ο τρόπος διατροφής φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά παγκοσμίως για άτομα με πόνο στις αρθρώσεις», κατέληξε η Γκρέιτς Ράιτ.

Ο ανανεωμένος μαγικός κόσμος των ζωδίων σε περιμένει στο JennyGr. Διάβασε όλες τις προβλέψεις για τα ζώδια για να μάθεις πώς θα κυλήσει η μέρα σου στα αισθηματικά, οικονομικά και επαγγελματικά. Οι προβλέψεις για τα ζώδια σήμερα αλλά και για τα ζώδια εβδομάδας θα σε βοηθήσουν να προλάβεις αλλά και να εκμεταλλευτείς καταστάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.