WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο χυμός φρούτων δεν είναι όσο υγιεινός φαντάζεσαι - Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις παγίδες


JTeam

17 Απριλίου 2024

Ο χυμός φρούτων δεν είναι όσο υγιεινός φαντάζεσαι - Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις παγίδες
Unsplash
Μπορεί να προέρχεται από φρούτα, όμως ο χυμός δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία

Το κεφάλαιο διατροφή είναι αρκετά περίπλοκο και χρειάζεται μεγάλη μελέτη για να μπορέσεις να ερμηνεύσεις τους κανόνες, τις εξαιρέσεις, τις παρατηρήσεις και τις υποσημειώσεις που κρύβονται για καθετί που μπορεί να καταλήξει στο στομάχι μας. Κι αν και τα τελευταία χρόνια, η ενημέρωση γύρω από τη σωστή διατροφή και τη σημασία του ποιοτικού φαγητού στην καθημερινότητά μας έχουν αυξηθεί, δεν σταματούν να έρχονται στο φως καινούργιες μελέτες.

Ο χυμός, για παράδειγμα, αποτελεί για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων βασική επιλογή στο πρόγραμμα της διατροφής της, πιστεύοντας ότι λαμβάνει τα ίδια θρεπτικά συστατικά που θα λάμβανε αν έτρωγε ένα φρούτο. Οι διατροφολόγοι θα δεχτούν αυτή τη θέση για τους φυσικούς χυμούς - αποκαλύπτοντας, όμως, τα μελανά σημεία της - ωστόσο θα διαφωνήσουν κάθετα όσον αφορά στους συσκευασμένους χυμούς.

Jenny.Gr
Unsplash

Ο χυμός φρούτων μπορεί να γίνει εχθρός για την υγεία μας

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χυμοί φρούτων περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που αυτομάτως τους καθιστά ένα ανθυγιεινό προϊόν. Η θρεπτική αξία του χυμού μειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό με την επεξεργασία του, με αποτέλεσμα οι διατροφολόγοι να μην τον συνιστούν.

«Ο χυμός φρούτων είναι ουσιαστικά νερό, ζάχαρη, βιταμίνες και μέταλλα», υποστήριξε ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο NYC Health and Hospitals/Bellevue. «Ο χυμός αφαιρεί όλη την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του φρούτου, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τον κορεσμό, που είναι το αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ», συμπλήρωσε.

Με την πάροδο του χρόνου, η συχνή κατανάλωση χυμών μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως οι αδύνατοι άνθρωποι είναι καλό να πίνουν καθημερινά χυμούς φρούτων. Οι ειδικοί διαφωνούν κάθετα, διότι η πρόσληψη της ζάχαρης (και( μέσω των χυμών, μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει φυσικά και για τα παιδιά. Όταν δίνουμε στο παιδί μας να πιει έναν χυμό, αντικαθιστώντας το φρούτο ή κάποιο άλλο υγιεινό σνακ, τότε εκείνο στερείται βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Άθελά μας κάνουμε τη διατροφή του παιδιού μας πιο φτωχή. Συνεπώς, οι διατροφολόγοι τονίζουν πως η κατανάλωση των χυμών πρέπει να περιοριστεί σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Jenny.Gr
Unsplash

Προλαβαίνοντας όλους εκείνους που θα σκεφτούν ότι, αν ο χυμός προέρχεται από φρούτα και καταναλωθεί τη στιγμή που θα γίνει είναι υγιεινός, θα αναφέρουμε την άποψη των ειδικών, ότι ένας φυσικός χυμός φρούτων περιέχει περισσότερα σάκχαρα από το κανονικό φρούτο, συνεπώς καλύτερα να φας ολόκληρο το πορτοκάλι από το να το στύψεις. Βέβαια, οι φυσικοί χυμοί δεν μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση με τους επεξεργασμένους χυμούς.

Ο χυμός ντομάτας δεν περιέχει τόση ζάχαρη, όσοι οι χυμοί που προέρχονται από άλλα υλικά, ενώ οι χυμοί ψυχρής έκθλιψης τείνουν να είναι πιο υγιεινοί από εκείνους που θα βρεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μια ματιά στις ετικέτες των προϊόντων θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι ο χυμός φρούτων δεν κάνει όσο καλό θεωρούσες στην υγεία σου. Απόφυγε, λοιπόν, να αγοράζεις οποιοδήποτε είδος χυμού και αρκέσου στην κατανάλωσή του, όταν τον φτιάχνεις μόνη σου στο σπίτι, αλλά όχι σε καθημερινή βάση.

Αφού διάβασες για τους χυμούς, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.